Kezdőoldal » Ételek, italok » Alkoholmentes italok » A tea tejjel tényleg egészségt...

Virág andrás kérdése:

A tea tejjel tényleg egészségtelen?

Figyelt kérdés

2012. febr. 24. 18:36
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
100%
A koffein nem vonja ki a calciumot a szervezetből, hanem a tealevelekből felszabaduló csersav csinál ilyesmit! A koffeinnek ehhez semmi közbe. Amúgy pedig nem egészségtelen, hanem egészségesebb pont a csersav miatt. Ami ráadásul gyomor izgató is, ennek ellensúlyozására is kiváló a tej.
2012. febr. 25. 10:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/23 anonim ***** válasza:
Ja, lehet, akkor összekevertem...
2012. febr. 25. 17:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/23 anonim ***** válasza:

De jól tudtam, hogy a koffein akadályozza a kalcium felszívódását.

Írjátok be a google-ba, hogy: "koffein kalcium", és elolvashatjátok akár orvosok véleményét is.

2012. febr. 25. 21:50
Hasznos számodra ez a válasz?
 14/23 anonim válasza:
80%

[link]

Nem egészségtelen, de a tea bizonyos jótékony hatásait csökkenti.

2012. febr. 26. 02:19
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/23 anonim ***** válasza:
24%

Nëm këll a tëa növényét hosszú igeig a vízben hagyni (legföljebb 5 përcig) s nëm këll cukrot beletënni. Továbbá kihagyandó a tej, mivel . Így nëm lësz egészségtelen az innivaló.



A tej és a tejtermékëk egészségkárosító hatásai



Ki në hallotta volna nap mint nap, hogy „a tej egészségës” vagy „tápanyagokban gazdag”, „a gyermëkëk számára fontos” stb... Sajnos az alábbiak szërint pont az ellenkëzője az igaz. Kérëm, fordítson ëgy kis időt erre a cikkre. Mindig az váltja ki a legnagyobb mëgdöbbenést és kételyt, amit nëm a többség hangoztat vagy csinál. Az alábbi tényëk nagyon befeketítik a tejet. Ha a fënti rëklámszövegëk igazak volnának, akkor könnyű lënne igazolni a valódiságukat. Vëgyük csak sorra ezëket a vizsgálati eredményëket! E cikk szërzője, Pusztai Árpád, tudományos forrásokra utalva, mëgkérdőjelezi a tej több ilyen, egészségësnek hitt tulajdonságát. Pusztai Árpád magyar származású, világszërte ismert biokémikus.



„Vajon a tejet nëm ëgy kémiai, biológiai és baktériumkoktélnak këllene-ë hívni?”

Dr. Robert M. Kradjian, orvos


Mëghökkentő adatok


Ha a tej és a tejtermékëk valóban egészségësek, akkor minél rëndszërësebben fogyasztva belőlük, az egészség annál kicsattanóbbá këllene hogy váljon. De a fëlmérésëk hidegzuhanyként hatnak, és ennek az ellenkëzőjét mutatják.


Dr. Robert M. Kradjian orvos a honlapján kifejti, hogy a szakirodalom például 1988 és 1993 között 2700 tanulmányban foglalkozott a tejjel a „gyógyászat” címszó alatt. Ebből ő szëmélyësen közel 500-at vizsgált mëg. Ezt írta:


„Hogyan foglalhatnám össze ezëket a cikkëket? Még a borzalmas minősítésnél is rosszabbak ëgy picivel. Először is, ëgy szërző sëm beszélt a tehéntejről mint mellékhatás nélküli, kiváló ételről és mint »teljes értékű ételről«, mint ahogy azt az ipar elhitette velünk. A mëgjelënt tanulmányok fő fókuszában ezëk voltak: bélgörcs, bélfertőzés, belső vérzés, vérszëgénység, allërgiás rëakciók csecsemőknél és gyerëkëknél, valamint fertőzésëk mint például Salmonella. Még baljóslatúbb a szarvasmarha fehérvérűség vírusától való félelëm, vagy a szarvasmarha BIV (bovine immunodeficency virus) nevű AIDS-szërű virusától, valamint a gyermëk-cukorbetegség előidézésével való kapcsolatától. A tejben lëvő vérrel és fehér (genny-) sejtëkkel, valamint a benne lëvő kémiai anyagok, përmëtëk egész sorával is foglalkoztak. Gyermëkëknél ezëk a problémák merültek fël: allërgia, fül- és mandulafertőzés, ágybavizelés, az asztma súlyosbodása, bélvérzés, görcsök és 1-es típusú cukorbetegség. A fëlnőtteknél a problémák inkább a szívbántalmak és ízületi gyulladás, allërgiák, homloküreg-gyulladás és a sokkal komolyabb fehérvérűség, mëg a lymphomában és rákban való közreműködése.”


A tehéntej hatása a cukorbetegség előidézésében


Finnország vezet az ëgy főre eső tejfogyasztásban, és ott a legnagyobb arányú az inzulinfüggő cukorbetegëk száma is. (Forrás: New England Journal of Medicine – 1992. július 30.)


Finn, olasz, amërikai, japán, kínai tudósok kimutatták, hogy a tehéntejben lëvő fehérjék a szervezetët antitestëk képzésére sërkentik, amëlyek a hasnyálmirigy inzulintermelő béta-sejtjeit tévedésből mëgtámadják és lërombolják, mert azok nagyon hasonlítanak bizonyos tejfehérjékre. Ezëk a béta-sejtëk termelik az inzulint. Minél fiatalabb korban éri a testët ez a hatás, annál maradandóbb az elváltozás, és annál nagyobb az esélye az 1-es típusú cukorbetegség kialakulásának azoknál, akik gënëtikailag gyëngébbek.


A tejben sok a kalcium = erős csontok?


Ez a tévhit a legerősebb. Sajnos nëm igaz! A tapasztalatok pontosan az ellenkëzőjét mutatják. Csak összehasonlításul: az embëri tejben van a legkevesebb fehérje, és 4-szër kevesebb kalcium van, mint a tehéntejben, azaz a csecsemőknek csak ennyi këll.


Az angliai dr. Hegsted kimutatása szërint azokban az országokban messze nagyobb arányú a csontritkulásos esetëk száma, ahol igën jelëntős a tejtermékëk fogyasztása. Ha valaki ezt gënëtikai okokra fogva eltussolná, akkor az országokon belüli vagy ugyanazon népcsoportok más-más országból származó eredményei is ezt támasztották alá (pl. kínai – hongkongi adatok stb.).


Ëgy 1994-es ausztrál fëlmérés szërint a tejtermékëket rëndszërësen fogyasztó idősek körében kb. kétszër annyian szenvedtek medëncecsonttörést, mint akik nëm fogyasztottak tejtermékëket. Ëgy még jelëntősebb harvardi tanulmány 12 évën át 77 761 nőt vizsgált mëg: azoknál, akik napi 3-szor ittak tejet, nagyobb arányú volt a csontritkulás és több csonttörést is szenvedtek.


Az okok kettős eredetűek. A tejben lëvő kalcium a szervezet számára ëgyrészt hasznosíthatatlan környezetben van. Másrészt az állati eredetű, fëlëslegës fehérjemennyiség mëgnöveli a szervezet kalcium iránti szükségletét, hogy sëmlegësítse a savas fehérjék lëbontott részeit, ezáltal fëlemészti a csontokat. Ëgy életën át tartó, többnyire állati eredetű fehérjére (pl. tejtermékëk, húsok) épülő táplálkozás lassan „fëlfalja” a csontokat. Ezzel szëmben a növényi eredetű fehérjére építő táplálkozásnál jelëntősen erősebb lësz a csontrëndszër keménysége. Azaz az első és legfontosabb étkëzési lépés: visszafogni vagy mëgszüntetni az állati eredetű fehérjéket tartalmazó ételëk fogyasztását, amëlyek többek között szívpanaszokat, magas vérnyomást okozhatnak és hozzájárulhatnak a rák keletkëzéséhëz is. Tëhát az a mondás, hogy a tej hasznos mint fehérjeforrás, így nëm igaz. Éppen emiatt (is) káros.


William B. Grant, Ph.D. az Alternative Medicine Review-ban kifejti, hogy a kis zsírtartalmú tej (ami még így is jelëntős mennyiségű fehérjét tartalmaz) is ártalmas, mert ëgyrészt a csökkentëtt méretű molëkulák könnyebben bejutnak a vérkeringésbe, másrészt pedig az ilyen tejnek nagyon kevés a B-vitamin-tartalma. Mindën ilyen fehérje lëbontásánál, a B-vitamin hiánya miatt, hozzájárul a homocisztëin fëlhalmozódásához, ami szívpanaszokhoz vezet.


Dr. Julian Whitaker orvos, aki a világ ëgyik legolvasottabb egészségügyi hírrovatait („Health & Healing”) szërkeszti, ezt írta:


„...Ha azt akarod, hogy erős csontjaid lëgyenek, akkor në igyál tejet... Az a kijelëntés, hogy a tej egészségës számodra, összehordott badarság. Míg a gyümölcsök, zöldségëk és a teljes őrlésű magok dokumëntáltan csökkentik a szívroham, a magas vérnyomás és a rák esélyét, a tejtermékëk szélës körben hangoztatott egészségës hatása legjobb esetben is erősen mëgkérdőjelezhető. Valójában a tejtermékëk ëgyértelműen összefüggésbe hozhatók a csontritkulással, szívpanaszokkal, elhízással, rákkal, allërgiákkal és a cukorbetegséggel. A tejtermékëk mindënnek mondhatók, csak egészségësnek nëm.”


Váladéktermelődés, légúti nehézségëk, allërgia, bélgörcs


Dr Norman W. Walker szërint nagyon könnyű fëlismerni a legnagyobb tejfogyasztókat: ők azok, akik legtöbbet szenvednek a mëgnövekëdëtt nyálkatermelődés miatt, pl. „folyó orr”, sok krákogás, nehezebb légzés.


A tej allërgiái bizonyos gyermëkëknél jelëntkëznek a leghevesebben: szinusz (arcüreg – A szërk.) problémák, az asztma súlyosbodása, hasmënés, vashiány okozta vérszëgénység (a tehéntej sokkal kevesebb vasat tartalmaz, mint az embëri tej), erős bélvérzés, fáradtság, viselkëdészavarok formájában. A hat évën aluliak krónikus fülfertőzéseinek kb. 40 %-át a tej allërgiái okozzák dr. Julian Whitaker orvos szërint.


Tüdőrák, vastagbélrák, petefészëkrák


A tej maga nëm okoz rákot, de elősegíti olyan környezet mëgjelënését a szervezetben, amëly a rákos sejtëk kialakulásának kedvez. Yasuo Kagawa, japán biokémikus 1978-ban ëgy tanulmányban a követkëző mëgdöbbentő adatokat közölte:


Míg 1950 és 1975 között Japánban az ëgy főre eső tej- és tejtermékfogyasztás 38%-kal nőtt, addig a szívrohamok száma 35%-kal nőtt, a mellrákos esetëk száma 77%-kal emelkëdëtt, a vastagbélrák is 77%-kal nőtt, a tüdőrákos mëgbetegëdésëk száma pedig 300%-kal növekëdëtt. Természetësen mindën nëm írható csak a tej számlájára, de az adatok valóban mëgdöbbentőek.


1989. április 15-én a Nemzetközi Rák Magazin beszámolt a Roswell Park-beli 569 tejfogyasztó és 569 kontrollszëmély vizsgálatáról. A tanulmány szërint kétszërës volt a tüdőrák, 3,1-szërës volt a petefészëkrák, 2,49-szërës a prosztatarák mëgjelënésének az esélye a tejfogyasztóknál.


Norvégiában 1422 szëmélyt vizsgáltak 11 és fél évën át. Azok körében, akik naponta 2 vagy több pohár tejet ittak, 3,5 szër több volt a nyirokszervi rákos mëgbetegëdésëk száma, amit az okozhat, hogy bizonyos állati fehérjék emésztésénél antigén (ellenanyagképző) fehérjetöredékëk jutnak kërësztül a bélrëndszër nyálkamëmbránjain.


A tejcukor- (laktóz-) érzékënység, allërgia


Az embëri test 4-5 éves korig termel tejcukrot lëbontó ënzimëket, majd beszünteti az ilyen ënzimëk termelését. Mëlyik épeszű emlős az, aki még ezután is „szopni” akar? Az állatvilágban ez ismeretlen, csak az embërëk fogyasztanak később is tejet, ráadásul ëgy más fajét.


A sötét vagy fekete bőrű embërëk rëndkívül túlérzékënyek a tejcukorra. Legkevésbé a fehérbőrűek érzékënyek, persze ëgyénënként különbözően. Fëltëvésëk szërint az embëriség kb. fele túlérzékëny a tejcukorra, akiknél ez hasmënést, erős gáztermelést, hasi görcsöket válthat ki.


Baktériumok


Ezëk egész garmadája, veszélyësebbnél veszélyësebb fajtái kerülhetnek a tejbe vagy szaporodhatnak el benne.


Csak néhány a legtöbb bajt okozók közül: Salmonella, E. coli, Staphylococcus, TBC, BLV („bovine leukemia virus”) a szarvasmarha fehérvérűség vírusa (ez az amërikai tehenek 3/4-ében benne van), a sejtfal nélküli paraTB (vagy más néven MAP „Mycobacterium avium subspecies paratuberculosis”) vírus, amëly a legújabb tanulmányok szërint a „gyógyíthatatlan” (embëri) Crohn-kór okozója (az USA-ban tömegësen fertőz) stb.


A két leghírhëdtebb tehénbetegség a BIV („bovine immunodeficiency virus”), ez a „gyógyíthatatlan tehén AIDS”, mëg a BSË („bovine spongiform encephalopathy”), ezëk terjedését máig is vizsgálják. Ez utóbbi vírus okozta a „kergekórt”.


Az ëgyetlen dolog, ami a vírusok és az embër között van, az a pasztörizáció (15 másodpërcig 72 °C) . Sajnos ez nëm nyújt tökéletës védelmet. India az ëgyetlen nagy tejfogyasztó ország, ahol a Crohn-betegség ismeretlen, mert ők forralják a tejet. De az alább említëtt IGF-I-gyel szëmben a forralás sëm jelënt teljes védelmet. Angliában a boltok polcairól vëtt tejek akár 25%-ában is találtak paraTB vírust szëzontól függően, Írországban 19%-ában. Azaz a pasztörizáció bizonyíthatóan nëm ad këllő védelmet!


A tudósokat rëndkívül mëgdöbbentëtte ëgy kanadai, majd ëgy orosz jelëntés, ezëkben először mutatták ki az embëri testben a BIV (a „szarvasmarha AIDS”) ellen formálódott antitestëcskéket. (A kutatók számos fertőző betegség jelënlétét úgy tudják csak kimutatni, hogy a szervezet bizonyos antitestëket hozott létre ellenük, tëhát jelën vannak már.) Elképesztő még rágondolni is, hogy ez a vírus már lëküzdötte a fajok közötti lépcsőt.


Mellrák, prosztatarák


Ha eddig a tej még nëm lëtt volna ëlég rossz, a Monsanto, a kémiai mamutcég és az amërikai Élelmiszër- és Gyógyszërellenőrző Hivatal (FDA) még inkább azzá tëtte, mert ez utóbbi engedélyëzte a szintëtikus rBST („recombinant bovine somatotropin”, ami más névën az rBGH, „recombinant bovine growth hormone”) nevű gënëtikailag létrehozott tehénhormont, ami kb. 10-25%-kal mëgnöveli a tej termelődését. Az ezzel kezelt tehenek teje 2-10 szërësen több IGF-I hormont („insulin-like growth factor-I”) is tartalmaz. Ez a növekëdési hormon a sors szeszélyéből teljesen mëgëgyezik az embërivel. Az IGF-I nëm okoz ugyan rákot, de mint nëm kívánatos adalékanyag kimutathatóan elősegíti a rákos daganatok növekëdését. A legújabb kutatási eredményëk szërint a legnagyobb IGF-I koncëntrációval rëndëlkëző nőknél 7-szërësen mëgnövekszik a mellrák esélye, a férfiaknál mëg 4-szërësen a prosztatarák esélye, továbbá mëgnövekszik a vastagbélrák esélye is, mert az IGF-I ëgy része képes behatolni a bélbe, ugyanis a tej kazëin jelënléte mëggátolja a teljes emészthetőségüket. A baj nëm jár ëgyedül, a tehenek egészsége szintén mëgviseli a kapott szintëtikus hormonokat, tőgyfertőzést okozva. A gazdák kénytelenëk antibiotikumokat adni a jószágoknak, ami szintén belekerül a tejbe.


Robert Cohen a könyvében neveket említve, dokumëntumokkal is igazolja, hogy a Monsanto milyen mértékben hamisított mëg mérési eredményëket az rBGH egészségre kifejtëtt hatásairól, félrevezetve számos tudóst és a nyilvánosságot.


Két FOX tévés riportër (Steve Wilson, Jane Akre) nyíltsága miatt elveszítëtte állását Floridában, mert a Monsanto nyomására a FOX tv mënesztëtte őket. A riportërëk a szarvasmarha növekëdési hormon sötét oldalát tervezték bemutatni. E két riportër përt indított a tévéállomás ellen, és mëg is nyerték azt 2000. augusztus 18-án. Ëgy év múlva Goldman környezetvédelmi díjat is nyertek azért az erőfeszítésükért, amit az rBGH egészségre gyakorolt hatásainak nyilvánosság elé tárásában fejtëttek ki.


Mivel lëhet helyëttesíteni a tejet?


Például kókusztejjel, ami mëg a propagandával ellentétben nëm káros, sőt nagyon is egészségës. Szóba jöhet még a rizstej is.


Dr. Norman W. Walker szërint az újszülött csecsemőknél nyilvánvalóan csakis anyatejjel këll helyëttesíteni. Ha ez sëmmiképpen sëm mëgoldható, akkor ëgy hónapos korig adva a kecsketej ajánlatos, mert ez hasonlít még úgy-ahogy, de mégis legjobban az anyatejhëz.


4 hetes kortól a tápital 1/4-e sárgarépa kicëntrifugázott leve lëgyën és 3/4-e pedig kecsketej. Idővel a sárgarépalé mennyiségét fokozatosan növelni këll.


Hogyan lëhet a csontokat kalciummal fëltölteni?


Súlyosabb esetben ëgy fél pohár friss citromlével, amëlybe alaposan mëgmosott, fëltöretlen nyers tojást rakunk Ëgy-két napig hagyjuk a hűtőben, csak ügyeljünk a kis mennyiségre, mert nagyon tömény. (A Twist.hu ëgykori cikke alapján „ez az ëgyetlen hasznavëhető”, gyors kalciumkiegészítő.)


Ëgyébként 5 lépésën kërësztül:


1. Fogyasszon csakis növényi eredetű, kalciumdús ételëket, ilyenëk pl. a zöld leveles növényëk, a salátafélék, a (sótlan) mandula, szëzámmagok vagy a belőle készült „tahini”, a dióbél, a mogyorófélék (kivéve a földi mogyorót), a szárított füge, a mazsola, a spárgakel (brokkoli), a hüvelyës termésëk (borsó, bab stb.), a narancs, a szőlő, a karfiol, a káposzta, a retëk, a barna (hántolatlan) rizs, a főtt burgonya, a paradicsom, a bogyók, az alma, az epër stb. Mint látja, szélës a választék.

2. Rëndszërës mozgás këll, de az në lëgyën mëgterhelő élsport.

3. A kalcium mëgtartásához a szervezetnek szüksége van D-vitaminra, ami a napon való kis tartózkodásból képződik. Ha ez nëm kivitelëzhető, akkor tengëri halakkal vagy D vitamint tartalmazó (lëhetőleg organikus) gyógykivonatokkal këll pótolni.

2012. febr. 26. 09:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 16/23 anonim ***** válasza:
44%

4. Minél kevesebb sót fogyasszon, mert az mëgnöveli a kalciumveszteségët, a vesék ingërlésén kërësztül. A vesék tisztán tartása végett kerülje a kávét, üdítőitalokat, és fogyasszon ëlëgendő mennyiségű tiszta vizet, gyümölcs-, zöldségleveket.

5. Në dohányozzon! A dohányzás a csontritkulás 40%-kal nagyobb rizikóját jelëntheti.


Végszó


Rod Chiodini foglalta össze mindezt frappánsan: „Amit észre këll hogy vëgyünk, az a tény, hogy a gyógyászatban sok politika van. Nëm azon múlik valami is, hogy tudod-ë azt igazolni, hanëm hogy a gyógyászati szakma el akarja-ë azt fogadni, vagy sëm.”


A tej mentségére talán csak azt lëhet mondani, hogy a kazëin kivonatából erős ragasztót lëhet készíteni.


A tehéntejjel nëm érdëmës hazardírozni, mindën kis mennyisége ártalmas. Ëgy biztos: ezzel az információval fëlfegyverkëzve saját magunk dönthetjük el, hogy ki akarjuk-ë tënni magunkat ennek a sorozatos veszélynek, vagy sëm. Én már döntöttem, most Önön van a sor.


E sorok írása óta értesültem ëgy másik hasznos, tejből is kivonható származékról, aminek a neve: laktoferrin. Bár a laktoferrines kutatások igën biztatóak, a tejfogyasztás rizikói túlságosan nagyok a benne lëvő hasznos laktoferrinhez képest, és ez utóbbit inkább kivonat formájában javaslom fogyasztásra, amit csak kis hőkezeléssel, fagyasztás nélkül állítottak elő, sërkentőszërëk, antibiotikumok nélkül, és legelőn nevelt tehenek szöcstejéből kivonva, mert a tehéntejben csak nagyon kis mennyiség van.



Dr. Pusztai Árpád (biokémikus, táplálkozás-szakértő)

2012. febr. 26. 09:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 17/23 anonim ***** válasza:
0%
Őszintén ? Én egy jó teát sosem rontanék el a manapság kapható "tehenetsoselátott" ócska tejjel !
2012. febr. 29. 14:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 18/23 anonim ***** válasza:
Ja, és a teába nem teszek cukrot, a mert teát akarok inni, nem cukrosvizet !! Ugyanezen okból a kávéba sem !
2012. febr. 29. 14:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 19/23 sziveske válasza:
100%
NEM egészégtelen az angolok úgy isszák bár nem tudom milyen lehet az íze én még nem kostoltam!
2012. febr. 29. 16:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 20/23 anonim válasza:
Már miért lenne? Nem az. Próbáld ki nyugodtan, az Angolok szeretik. Viszont a TEJET CITROMMAL.. na AZT kerüld. XD
2012. márc. 1. 12:25
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!