Mit tegyek? Őszinte legyek (önmagamhoz, másokhoz ís), vagy gondolkodjak racionálisan?
Szóval van egy közösség, amihez viszonylag régóta tartozom. Ez a közösség konkrét elvek, tanok célok köré épül. Az utóbbi időkben arra jöttem rá, hogy én ezeknek egy jelentős részével már nemigen tudok azonosulni. A benne lévő embereket kedvelem, sőt tisztelem, de más téma ott nemigen jön fel. Ha találkozom velük, azt érzem, hogy igazából már nem annyira szívből csinálom velük a közös dolgokat, nemigen tudok velük miről beszélgetni, annak meg semmi értelme, hogy csak azért legyek ott, hogy akadékoskodjak, kritizáljam az ő gondolataikat és hasonlók.
Logikus lenne tehát, hogy méltóságteljesen elbúcsúzzak tőlük, azonban ezt mégse nerem megtenni egyelőre. Rólam tudni kell, hogy ha nem is állandóan, de valamilyen szinten egész életemben segítségre fogok egy kicsit szorulni. Na most ezek az emberek itt fognak élni valószínűleg a közelemben egész életükben (valószínűleg én ís maradok, ahol vagyok) és elképzelhető, hogy előfordul olyan helyzet, amiben majd ők jelenthetik a segítséget (egy ilyen jellegű közösség komoly kapcsolati tőke), amit viszont csak akkor várhatok, ha én ís aktív tag maradok.
Azt érzem, hogy ha sokáig megjátszom magam, akkor magamat is és őket is semmibe veszem úgymond, őket azért, mert eljátszom, hogy azt gondolom a világról, pontosan úgy, ahogy ők. De ha meg most elköszönök, akkor potenciálisan értékes kapcsolati hálót veszítek el. Bár jó a kapcsolatom ezekkel az emberekkel, de mélyebb baráti kapcsolataim nemigen lettek velük, itt eköré az adott dolog köré épülnek a kapcsolatok, ha erre nemet mondok, nem számíthatok tőlük a későbbiekben aktív segítségre jogosan.
Mit tegyek? Menjek, maradjak, vagy várjak amíg lesz ami lesz?

Miben van szükséged segítségre?
Milyen töltetű ez a csoport?
A csoport egyénenként nem leválasztható a csoport alapfunkciójáról?
Köszönöm a választ első!
Most egyelőre semmire, mert más emberek (rokonok stb) ellátják ezeket a funkciókat. Idővel talán jó esetben csökkennek is ezek a körök, amiben segítség kell, de mindig kell majd valamennyire valószínűleg, és ők ilyen szempontból tényleg kéznél vannak.
Ez a csoport mondjuk úgy, hogy vallási töltetű.
Nem igazán leválasztható. Valószínűleg ha kapcsolatban is maradnék valamennyire valakivel, legfeljebb azt kérdeznék, hogy nem akarok-e visszatérni, de igazán már nem lennék érdekes vagy fontos számukra és én se várnék tőlük semmit, ha már a jelenlétemmel sem adok valamit a közösségnek.
Ne haragudj, mélyebben nem szeretnék válaszolni, mert nem szeretném, ha valaki rám ismerne.

Sejtettem, hogy vallási...
Én önazonos lennék és inkább kilépnék a szabadság felé...
Mi a helyzet a párkapcsolattal, barátokkal, önmegvalósítással?
Azt írtad, nem szívesen beszélsz mélyebben erről.
Ha úgy gondolod, priviben is írhatsz
#3 szerintem nincs amúgy baj a vallással, de azt érzem, én inkább csak hívő vagyok már egy saját nézetrendszerrel, mintsem vallásos, így már nem illek oda. Egyébként nem szektáról van szó.
Párkapcsolatot nem szeretnék (na emiatt se illek oda 🤣, ott kell mindenhova 3-5 gyerek meg hamar házasodni illik, de ezt elfogadták, hogy én nem akarok) egyéb barátnak mondható emberek vannak, de mindenek más felé fog menni az élete, máshol élnek stb. jókat beszélgetek velük most, néhány talán valamennyire megmarad, ami tök jó, de nem fognak feltétlenül tudni segíteni amikor kell. Meg én eleve elég introvertált vagyok, kevés embert tudok megkedvelni úgy igazán, őket szívből szeretem, de ilyen szempontból nem feltétlenül építhetek rájuk.
Önmegvalósítás halad, bár nem szeretnék tipikus menő életet. Egyszerű, nyugodt életet szeretnék. Talán összejön.

A kérdés: egész életedben másoknak akarsz megfelelni, vagy jól érezni magad a saját életedben?
Normál hozzáállás az lenne, hogy vállalod önmagad, ha a közösségnek ez nem elfogadható, akkor ez van. De még évtizedekig hazugságban élni a legjobb út a depresszió és a tönkretett élet felé.

Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!