Magyar társadalom nagy része miért tekinti a társadalom aljának nyolcáltalánosos senkiknek a bolti eladókat, pénztárosokat?
Ez kamu, provokatív kérdés.
Nincs így. Minden ember tudja, hogy minimum érettségi és szakirányú végzettség kell ezekhez a munkákhoz.
Kérdező, inkább feküdj le aludni. Látszik, hogy fáradt vagy.
@20:34
Inkább úgy mondanám hogy féligazság.
Szakirányú végzettség max a szakképesített eladónak kell.
pl. műszaki értékesítőnek, bár lehet az is ki lehet kerülni valami kiskapuval(tudom az egyik nagy multi ezzel trükközött hogy ne keljen garantált bérminimumot emelni a szakképesített eladóknak, mert nem annak voltak bejelentve)
Kasszára, árut feltölteni kb bárki odaállhat. Más kérdés, hogy nyilván próbálnak a picivel jólszituáltabb emberek közül válogatni, olyat, akinek pénzel kell bánnia, vagy vevőkkel kommunikálni ami néha sikerül néha nem.
Mert lealacsonyították ezt a szakmát és míg régen ez egy szakma volt, de ma már nyolc általános senkik is végezhetik, akiknek semmi köze, sem rátermettsége nincs a kereskedelemhez!
Ma már nem eladó van, hanem árufeltöltő mindenes és nem kell hozzá szakképzettség, hanem elég a nyolc általános így kvázi az utcáról bárki beesőt felvesznek, ha fiatal, jól néz ki és bírja a hajtást.
Az, hogy esetleg nem szereti az embereket, nem tud a vevőkkel bánni, utál kiszolgálni stb, az senki sem érdekel, hanem csak az, hogy hány terméket húz le a kasszánál 1 perc alatt, hiszen a vevő is csak addig számít, amíg nem kotródik el mihamarabb.
Régen kiszolgálás volt, ma kihajtás van.
A kereskedő, az ELADÓ, az régen egy szakma volt és külön létezett például csomagolástechnikai óra, hogyan kell gyorsan és esztétikusan becsomagolni egy bonbont vagy egy üveg italt azoknak a vásárlóknak, akik ajándékba vitték a megvett terméket vagy részletesen lehetett tanulni arról, hogy hogyan bánjanak egy-egy vevőtípussal, milyen feltételek és elvárások vannak a kereskedővel, a bolttal szemben stb.
Ma tanuld meg a kódokat, pattanj a kemencétől a kasszába miközben töltöd az árut és takaríts ki két túlóra között.
S ha egy kis szerencséd van, akkor nem cserélnek le egy gépre, még...
Szerinted milyen megbecsültsége maradt ennek a szakmának?!
SEMMILYEN!
Én kiskorom óta kereskedő akartam lenni, mert szeretem a boltokat, szeretem az embereket és imádok kiszolgálni, élvezem, hogy a vásárlóknak segíthetek és nekem bromi jó érzés, megelégedettség segíteni a vevőknek, tanácsokat adni vagy akár csak elbeszélgetni velük és meghallgatni a problémáikat, fogadni és viszonozni a mosolyukat, enyhíteni a feszültségüket amikor látom, érzem és tudom, hogy jól szolgáltam és visszaigazolnak arról, hogy jó helyen vagyok a szakmámban.
Mindig szorgalmasan tanultam, mehettem volna anno akármilyen egyetemre, de nem akartam se főnök lenni se értelmiségi, se semmilyen diplomás.
Én csak ki akartam szolgálni a pultban, az eladótérben és aztán otthon szombat déltől elégedetten pihengetni a lelki békémben hétfő reggelig.
Erre bejött ez a multikorszak és mindent tönkre tett!
A kis boltok bezártak, a multiban meg leordították a fejemet, ha el merészeltem mozdulni a kijelölt helyemről wc-re vagy egy vevőnek megmutattam az áruházban, hogy hol találja az adott terméket.
Nem, nem szóban, hanem szépen elmentem vele és még kiválasztani is segítettem. Kiszolgáltam.
De itt már nem lehet kiszolgálni, itt pakolni kell feszt, mint egy droid és kssolni, mint egy gép, mindezt három műszakban és rapszodikus, de 12 órás időbeosztásban.
És sem családod, sem magánéleted, sem semmilyen tervezett programod nem lehet.
Embertelenné, lelketlenné vált az addig emberközpontú kereskedelem.
Úgy is fogalmazhatnék, hogy személytelenné vált.
Ma már senki nem hoz neked egy szál virágot vagy egy tábla csokit hálából, nem jegyzik meg a nevedet, nem köszönnek rád az utcán, nem emlékszik rád senki, csak egy droid vagy a multik fogaskerekében, aki bármikor pótolható és eldobható, de addig is végletekig kifacsarható és kihasználható.
És a társadalom is így tekint az eladókra, pénztárosokra.
Szomorú, de sajnos ez van és a szívem szakad meg! :(
Amúgy szerintem azért kellett levinni nyolc általánosra a felvételt, mert így nem kell megadni a szakképzett minimálbért..
A lenézésről meg a világ tehet.
Ma egy influenszer kvának nagyobb presztízse van, mint egy boltban robotolónak.
Meg aztán régen nem fordulhatott elő olyan, hogy egy diákmunkás többet keressen a boltban, mint egy rendes ott dolgozó családanya vagy családapa.
Ez is csak növeli a dolgozó lenézettségét.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!