Kezdőoldal » Emberek » Társasági élet » Hogyan tudom megelőzni egy új...

Hogyan tudom megelőzni egy új társaságban vagy akár nagyobb közösségben, hogy ne égessen be senki? (bővebben lent)

Figyelt kérdés

Szóval ugye van egy hierarchia, a hierarchia csúcsán levők általában kevésbé versengenek mint lent. Aki legalul van az a legveszélyesebb mivel nem tudja eldönteni, hogy rangban fölötte vagy alatta állsz. Aki a csúcsán van az nyilván nem veszélyes, mert egyértelmű, hogy te csak második vagy mellette, nem? így ha ezzel az emberrel barátkozok, (ez a hierarchia legyen akár egy munkahely, szakmai kör, bármi) kevésbé kockáztatok bármilyen kiszámíthatatlan, vagy banális baromságot.

Szóval elsőre úgy tűnik, hogy jobb azokkal barátkozni akik a ranglétra alján vannak, mert velük talán könnyebben lehet, és inkább kihagyni a hierarchia csúcsán állókat. Próbáltam ezt, az lett a vége, hogy az alul álló tag hátbaszúrt és mivel nem ápoltam elég jó kapcsolatot a csúcson levővel ő kíméletlenül megadta a kegyelemdöfést és nem hogy a hierarchia legaljára kerültem, de még el is üldöztek a társaságból képletesen. Mindenféle sztorikat összedobtak amit az alul levő összeszűrt rólam és mindenki elkezdte szórni ezeket.

Egyszerűen nem tudom megfejteni, hogy mi a legjobb?

Nyilván az, ha rögtön a hierarchia csúcsán állóval kezdek el óvatosan barátkozni ilyenkor, azokkal akiknek meg nem erős a pozíciója nem is nagyon állok szóba?

Ez nagyon flegmán hangzik, de a saját hírnevem védelme érdekében lehet, hogy indokolt.

A szituáció bármire érthető:

Egy munkahelyi közösség

Egy iskolai közösség, (bár ott megjegyezném a hierarchia csúcsán párhuzamosan a tanárok állnak, ezért nem szabadul el a pokol sokszor)

Vagy lehet egy iskolán kívüli közösség

Vagy lehet egy sportcsapat, lehet egy sakkör, egy túracsoport, egy internetes fórum, vagy egy új hely, ahova odaköltözöl. Konkrétan bármi.

Tehát ahol sok ember van laza hálózatban összekötve.

Hogyan szoktátok felmérni, hogy kivel barátkoztok, és hogyan lehet elkerülni azt, hogy valaki visszaéljen az információkkal ellened forduljon és beégessen, és miatta kiutáljanak a társaságból?

2022. szept. 16. 23:03
 1/8 A kérdező kommentje:
De az is lehet, hogy a sötét erdő elmélet üzemmód a jó, szóval egy ilyen társaságban rejtetten kell jelen lenni és inkább azokkal kommunikálni akik valamilyen szempontból érdekelnek és kijelölni a határokat, azon belül mozogni és mindenki mást potenciális ellenségnek tekinteni aki bármikor lejárathat.
2022. szept. 16. 23:09
 2/8 A kérdező kommentje:

Viszont olyan is előfordult, hogy egy társaság (ez konkrétan túrakör volt, egy túravezető) hierarchia csúcsán álló barátságot színlelve hozott létre kellemetlen szituációkat ami alapján ha más kérdezett rólam (mivel riválisa lehettem?) hozzám tudott vágni mindenféle baromságot rólam, így a rangban alatta állók és követői nem álltak szóba velem.

Ilyen esetben meg jobb lett volna, ha csak diplomatikusan állok szóba a fickóval és egyébként óvatosan én is egy új, vezető pozícióra török. Az a baj, hogy a népszerűséget könnyű lerombolni és a támogatókat könnyű ellenem fordítani lejáratással.

Nem tudom van-e itt bárki aki érti miről beszélek és el tudná nekem mondani mi a legjobb megoldás ilyenkor.

2022. szept. 16. 23:12
 3/8 A kérdező kommentje:
Most példának okáért, ha mondjuk saját túrakört indítanék, akkor a rivális túravezető rögtön oda tudna rólam vágni egy sor negatív információt amik egyébként olyan szituációk alapján születtek amiket ő hozott létre.
2022. szept. 16. 23:13
 4/8 anonim ***** válasza:

Úgy tudod megoldani, hogy nem kattogsz ilyen fszságokon, hanem vagy olyannal tartod a kapcsolatot/ahhoz közeledsz aki szimpatikus, vagy aki aktív. Az aktív segít további embereket megismerni, növeli az esélyét hogy több olyan emberrel lehetsz, akivel megértitek egymást.

Lehet nem hiába élik meg egyfajta versenynek a veled való kontaktot sokszor, mivel így állsz hozzá amiket itt kifejtettél. Ez a boncolgatás ilyen formában valami egészen siralmas.

Nem lenne jobb értelmes emberként csak megpróbálni barátkozni akivel jól érzed magad és nem baromságokat elemezgetni? Te tudod persze, de ne csodálkozz hogy ki vagy utálva mindenhonnan.

2022. szept. 16. 23:44
 5/8 anonim ***** válasza:

Én ebből annyit olvastam ki, hogy valamilyen etológiai maszlagra alapozva kialakítottál egy kiváló stratégiát arra, hogyan legyél lúzer. Ha Te abban a hitben mész egy társaságba, hogy ott majd biztosan cseszegetni fognak, elég nagy kihívás a sors felé, hogy ne így legyen.

Engem nem éget be senki, pedig beszélgetek emberekkel. Talán mert nincs mivel? Vagy nincs okuk rá? Vagy mert alapból jót feltételezek az emberekről? Nem tudom.

2022. szept. 16. 23:44
 6/8 A kérdező kommentje:
Első, nem tudom lejött-e amit írtam, de pont azt írtam, hogy megpróbáltam (több különböző szituációban is előfordult már) "csak barátkozni" és az lett a vége, hogy úgy lejárattak, hogy legszívesebben elástam volna magam. Ezt szeretném megelőzni.
2022. szept. 16. 23:55
 7/8 anonim ***** válasza:

Olvastam a témában egy tök jó tudományos cikket, belinkelem.

A lényege az volt, hogy kívülállóként a legjobb stratégia mindenkinek megadni a tiszteletet, és tartani a távolságot. Ha valamelyik csoporttal szimpátiát érzel, akkor lehet közeledni, és ha bejössz a véleményvezérnek, akkor egy ideig jó világ is lesz rád, de aztán úgyis rádun, megharagszik stb. és akkor ledob a hierarchia aljára, ahol szétszednek az alsók. Ezt már csak én mondom hozzá, bár lehet a cikkben is benne van, hogy ha be sem jössz a fővezérnek (pl. mert riválist lát benned), akkor elve esélytelen vagy a csoportban, jobb ha elkerülöd az egészet.

5 a leírásod alapján te egy általában csoportok alján lévő személyiség lehetsz, azért nem is érted miről van szó

[link]

2022. szept. 17. 08:56
 8/8 anonim ***** válasza:
Allj ki magadert, legyel olyan akivel nem mernek/szeretnenek bszakodni. Ha birnak akkor am se fognak, ha meg nem akkor offold a brigadot
2022. szept. 17. 09:28

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!