Csajok! Szerintetek sok udvarias pasi van manapság?
#32 Furcsa, hogy így vélekedsz.Mivel az udvariassági szabályok pont logikai alapon alakultak ki.Az más kérdés, hogy aki ezt nem tudja vagy nem ismeri fel, az nem lát benne értelmet.
Az ajtó megtartása logikai alapon azért van, mert elég suttyó dolog másnak az arcába belecsapni az ajtót.Főleg magadnál gyengébb emberek, pl gyerekek, idősek, nők arcába.Nyilván a férfiakra sem csapja rá az ajtót egy normális ember.
A másik dolog, hogy az udvariasságba beletartozik az is, hogy feleslegesen nem nehezíted a másik életét.Pl ha egy idős embert magad elé engedsz, ő lehet azt feleli: köszönöm, de menjen nyugodtan, én úgy is lassabb vagyok.
Nem fogom az összes példát kielemezni, de az illemszabályok pont logikán alapulnak.Azért, hogy könnyebbé és kellemesebbé tegyük mások életét.Ehhez is kell egy kis intelligencia, hogy tudjuk mikor melyik szabályt érdemes alkalmazni.Mivel hogy az illem szerint is vannak kivételes esetek.
Vannak, csak nem sokan. Engem például többször előreengednek, kinyitják az ajtót, sőt, egyszer diákmeló közben cipekednem sem kellett, mert segített egy kedves férfi.
De én is azt veszem észre, hogy az idősebbek a legtöbb nővel udvariasan viselkednek, de a fiatalabb srácok csak olyanokkal, akik csinosak, szépek.
"Az ajtó megtartása logikai alapon azért van, mert elég suttyó dolog másnak az arcába belecsapni az ajtót"
Nem érted. Lehet rosszul fogalmaztam.
Bolt. Az ajtó kifele nyílik. Én kint vagyok. Ha valaki jön kifele, kinyitom és megtartom neki az ajtót, majd bemegyek. Mint buszon is, előbb leszállunk, utána fel. Ez tiszta.
De ők BENTRŐL tartják kifele az ajtót, ezzel elállva az utat. Mert nekik az a fontos, hogy ki lépi át előbb a küszöböt. A helyes az lenne, amit én is csinálok, ha mondjuk babakocsis ember megy velem egy irányba: előtte megyek ki, és tartom neki kintről az ajtót. Nem azt mondom, hogy bentről taszigálom az ajtót, hogy maradjon nyitva, és tessék a karom alatt búj búj zöld ágot játszani.
#36 De értem.Le is írtam, hogy vannak kivételek az udvariassági szabályokban is, csak nem mindenki képes azt alkalmazni, jól felmérni a helyzetet.Én azt mondom, inkább a figyelmességgel okozzon valaki bosszúságot, mint nemtörődömséggel vagy szándékos rosszindulattal.
Egyébként egyértelmű, hogy ilyenkor kintről kell tartani az ajtót.
20 Ez sem igaz.
15 fétises hunglish nyelven beszélő qva,menj egyetemre!
Alapvetően szerintem velem udvariasak a férfiak, de hozzá kell tenni, hogy sok férfi csak azzal a nővel előzékeny vagy kedves, akit vonzónak talál.
Én azért jó nő vagyok, mégis van, aki pofámba b-ssza az ajtót, vagy előre megy, nem köszön, tapintatlan, rámenős, nem előzékeny. És itt a rámenősséget kiemelném, mint udvariatlan viselkedési formát.
De azért vannak nagyon kedves emberek is.
Volt, hogy a környéken, ahol lakok, elmentem a legközelebbi boltba és a boltban volt előttem egy férfi, és abba az irányba/utcába mentem hazafelé, mint ő. És mikor ő bement a bejárati ajtaján megtartotta és kérdezte h abba a házba megyek-e, segít bepakolni. Mondtam, hogy nem kell, köszönöm, mert megyek tovább, de pl ez nagyon kedves gesztus volt, hogy észrevette, hogy abba az irányba megyek és jövök mögötte.
Meg amúgy sztem vannak, randin is volt, hogy séta közben a srác úgy csinálta, hogy ő menjen a járda út felőli részén, terelt, hogy én legyek belül, vagy olyan, aki a legótvarabb, alpári embereket is "hölgynek" meg "úrnak" hívja és nem csak a szemükben, hanem a hátuk mögött is, vagy, mikor igazítottam a ruhámon, akkor elém állt, hogy "kitakarjon" vagy ha ő randira hív, akkor ő fizet, vagy megbizonyosodik arról, hogy biztonságban hazaérek (vagy elkísér, hazavisz, vagy felhív utána stb).
Szóval szerintem ja, van sok udvarias pasi.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!