Ha egy gyerek öngyilkos lesz az iskolai zaklatások miatt, a pedagógust mennyire vonják felelősségre?
Én tanár vagyok. Két évet voltam általános iskolában (egy életre elég volt... azóta nyelviskolában tanítok). A hatodikosokhoz jött egy lány, csúnyácska, cérna vékony, rémes családi háttérrel, idegbeteg apával. A lánynak voltak dühkitörései, nem volt a csendes, visszahúzódó típus. Nagyon próbált mindenkivel barátkozni, de mindenhonnan csak az elutasítást kapta. Ezért legtöbbször a tanárok nyakán lógott, mert mi legalább nem küldtük el. Legalábbis én nem.
Az osztályfőnöke többször panaszkodott, hogy idegesíti, hogy szünetben, ebéd után lépni nem tud a kislánytól, mert folyton körülötte lebzsel és csak mondja, mondja a maga érdektelen dolgait. Ő meg elküldte. És ez a peda volt a mintatanár, legjobb szívű, követendő példa a suliban.
Mikor mondtam neki meg az egész tanári karnak, hogy az osztály milyen brutál módon közösíti ki a kislányt, lehurrogtak. Igaz, ők nem látták, amit én. A gyerekek az idősebb, tapasztaltabb tanárok előtt mindig viselkedtek. Én viszont 28 voltam, 18-nak néztem ki, előttem nem szégyenlősködtek a gyerekek. És láttam, milyen kegyetlenek a lánnyal.
A kollegák nem osztották a véleményem. Erre mondtam azt nekik, hogy az ilyen lányok lesznek öngyilkosok tinédzserként. Csak hüledeztek és kikérték maguknak.
Azóta amúgy a lány szerencsére még megvan. Továbbra is magányos, de az életét még nem vette el.
És amúgy ha esetleg bekövetkezne a tragédia, tuti, hogy a pedák azzal takaróznának, a családban van a hiba és ők mindent jól csináltak. A l.f.szt.
32/N
Rólam a volt ofőm pletykált folyamatosan az osztállyal, amikor beteg voltam, közölte, persze nem a szemembe, hogy az én hibám a magány, kiközösítettem az osztályt.
A mostani osztályomból egy két gyerek pedig annyira "vigyáz" rám, hogy az osztályfőnökkel pletyiznek, szintén a hátam mögött.
Emiatt már a mostani sulimban is rossz hangulatom van. A tanárok, egy idiótát leszámítva, nagyon kedvesek és rendesek. :)
Nagyon vigyáznak rám, csak az a baj, hogy hiába kérdezi meg kedvesen az egyik kedvenc tanárom, hogy mi a baj, bántanak-e, muszály kitérő választ adnom, úgy csak rosszabb lenne, ha bevallanám :(
Úgyhogy szerintem nem csak a tanárok a hibásak, főleg a szülők, akik nem képesek megnevelni a kölyküket, és a debilek, akik nem képesek a maguk bajával törődni, muszály mennie a gossipnak, a levegőben... o'(-_-)o
Igen, ezen már gondolkoztam. Ezért csináltam a mostani sulimban mindent teljesen máshogy (barátkozás, viselkedés, optimistább lettem, stb.) mint az előzőben... De az eredmény ugyanaz...
(-_-,)
Én inkább a zaklató gyerek szüleit vonnám felelősségre. Nekem sajnos mai napig van egy ilyen degenerált osztálytársam, tanár hiába akart vele beszélni, a csaj elküldte az anyjába. Egyszer kidobta a telefonom az ablakon, akkor be lett hívva az anyja, aki ennyivel letudta az egészet: Hálásnak kellene lennem, mert így a lánya megmutatta hogy milyen könnyű ellopni a telefonomat és legközelebb majd jobban vigyázok rá.
Ennek két éve. Kicsapni sajnos nem tudják - vagy csak nem akarják - minden esetre remélem, hogy idén végre megszabadulok tőle az érettségi után...
Sajnos a legtöbb pedagógus nagy ívben tojik rá és a "mintapedagógusok" még a kiközösítettbe is rúgnak bele, láttam ilyet sokat.
Arra sincs sajnos garancia, hogy a kiközösítettnek utána jó sorsa lesz, de az én gyerekem ott tuti nem maradna, ahol a gyerek ujját eltöri valami kis getszi kölyök.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!