Akik szerint csak azokat közösítik ki, akik lúzerek, alkalmazkodni képtelen és nem közösségi emberek satöbbi, azok szerint mit tud tenni valaki (aki mondjuk nem lúzer) a kiközösítés ellen?
Felsorolok néhány szokásos választ erre a kérdésre:
a. Szólj vissza nekik! - Láttam már ilyen esetet. Az illetőt, aki visszaszólt, a kirekesztők jól kiröhögték, majd tovább szívatták.
b. Gyúrd ki magad, és verd meg őket! - Ez esetben megbüntetnek, javítóintézetbe küldenek. Plusz akármennyire is kigyúrod magad, ha egyszer megvered az egyiket, következőnek ő 6 haverjával fog jönni, és 7 embert nem biztos, hogy meg tudsz verni, inkább ők téged.
c. Ne reagálj a szívatásokra, akkor majd abbahagyják! - Nos, könnyű ezt mondani, de hiába nem csinálsz semmit, nem szólsz be, nem vered meg őket, úgyis látják rajtad, hogy zavar a szívatás, ezért folytatni fogják.
d. Alkalmazkodj hozzájuk, hogy befogadjanak! - Konkrétan hogyan? Ha önmagadat adod, az nem tetszik nekik, és szívatnak miatta. Akkor viselkedj másként, mint amilyen vagy? Kezdj el te is márkás ruhákba járni, akkor is, ha nem szeretnél, csakhogy ne közösítsenek ki? Beszélgess olyan dolgokról, ami nem érdekel, csakhogy ne légy egyedül és csendben, hogy nehogy szívassanak miatta? Kezdj el te is szívatni másokat, mert akkor majd befogadnak? Az a gond, hogy egyes közösségek csak akkor fogadnak be, ha olyan szinten alkalmazkodsz, ami már a személyiséged/elveid feladásával jár.
e. Ha van egyéb ötlet, leírhatjátok. Én eddig ezeket olvastam.
Az a baj kérdező, hogy az ilyeneket emberként kezeled és itt követed el a hibát. Ezek nem emberek. Patkányok.
A patkány pedig egy olyan lény, ami hordába verődve támad, tömegként terítik le az áldozatukat. De ha egy magányos patkány menne az utcán, nemhogy támadni nem merne, hanem még megközelíteni sem.
Válaszd le a patkányokat egyesével a fészekről. Ne akkor beszélj velük, amikor hordában vannak, hanem amikor egyénenként. Engem volt, hogy egy hétig körül-belül, amikor régen a suliban, kinéztek maguknak.
Egyesével mentem oda hozzájuk, és megmondtam mindegyiknek, hogy fejezze be. Először határozott normális hangnemben. Majd ha azt láttam, hogy nem vesz komolyan, akkor megmondtam, hogy én ezt nem fogom hagyni, és addig fog irritálni, amíg nem lesz más választása, meg kell vernie. És hogy ne húzzuk egymás idejét, lépjünk is át ezen a szakaszon, és itt vagyok, üssön meg most. Mondtam neki, hogy gyerünk, akkor ha ennyire az a célja, hogy provokáljon, akkor ne szórakozzunk, hanem tessék, üssön meg. Hozzáteszem, nemhogy a többi patkány nem volt ott, hanem még tanúk sem voltak.
Szerinted ütött bármelyik is? Pedig voltak nálam erősebbek is a patkányok között. És mégse támadott tovább, mert már elvesztette a horda nyújtotta biztonságérzetet. Amúgy se nyert volna vele semmit, ha megüt, legfeljebb kitiltják a suliból. És nyilván én sem hagytam volna magamat.
Egyébként én is anno úgy voltam vele, hogy nincs jó valasz arra, hogy mit csinálj, ha szekálnak. Én is kipróbaltam anno mindent.
A nem foglalkozol vele azért nem működik, mert ez érzelmi szinten dől el, attól, hogy látszólag teszel rajuk, még nagyon jól látjak, hogy nincs így, és mivel nem is védekezel, ezért még durvabban folytatják.
Ha visszaütsz, azt is élvezik, ha sikeresen teszed, és egy embert közülük megszégyenítesz, az is csak ideig-óráig megoldás, mert attól, hogy neki ciki lesz, még nem leszel egy fokkal sem népszerűbb.
A legrosszabb megoldás meg az alkalmazkodás. Ez azt jelenti, hogy megtörtek, csatlakoztal a majomcsapathoz. Egyébként a többség pontosan ezt teszi, hogy ne valjon célponttá.
Nekem egyetlen megoldás a túlélés volt. A Klass című észt filmben Joosep azt tervezte, hogy majd ha befejezi az iskolát, 3D grafikus lesz. Nos, én nem gyilkoltam le az osztálytársaimat, csapattársaimat, mint a film 2 főszereplője, viszont miután vége lett, fel tudtam szabadulni lelkileg, azóta megtalálom azon emberek társaságát, akikkel jól érzem magamat, még ha kevesen is vannak, megtaláltam a szerelmet is, egyébként meg programozóként dolgozok, nagyjából majdnem minden, általam máig többé-kevésbé ismert egykori zaklatóm sokkal rosszabbul él anyagilag és magánéletben is.
Ami miatt máig frusztrációt érzek, az nem az, amit ellenem tettek, hanem az, hogy volt 1-2 eset, amikor beálltam szivatni más kiközösítetteket, sőt volt 1 eset, amikor én voltam a hangadó. Ezt azóta is bánom.
31 vagyok:
Pont, hogy nem, mivel akkor tudnák önmagukról is és egymásról is, hogy becsicskultak.
Manapság az is elég, ha nem tudsz úgy teljesíteni, ahogy a társadalom elvárná (pl. nincs állásod, vagy nem a végzettségednek megfelelő állásod van). Simán átnéznek rajtad, aztán, amikor fordul a kocka, akkor meg megváltozik minden...
Igazából az a barát, aki a bajban sem néz, kezel le.
Sajnos csak 1-2 ilyen ember van egy életben a közvetlen családtagokon kívül. Én ezt látom.
Könnyű félreismerni embereket és barátnak tekinteni őket, de akkor is tudni kell, hogy barátod, az életben annyi lesz, amit egy kezeden meg tudsz majd számolni.
Azaz nem árt elgondolkozni azoknak, akik úgy érzik, tucatnyi barát veszi őket körül...
Mert lehet, hogy 90%-uk, csak haver.
Manapság ami miatt kiközösítenek valakit:
1. Ha nem röhög mindenen, amit mondanak neki. A mai lelkibeteg fiatalok elvárják, hogy mindenki mindenen röhögjön.Plusz ez egy ilyen dolog, hogy ha valaki elkezd gúnyosan röhögni, akkor szinte arra készteti a többséget, hogy ők is röhögjenek. nem azért, mert tényleg vicces, hanem mert így akarják elterelni magukról a figyelmet, és mutatni, hogy ők is röhögnek a nagy semmin.
2. Ha nem rosszindulatú. Ha valakit nem kezdesz el szidni és mocskolni a hata mögött, utána meg szidni azokat, akik ugyanezt csinálják, akkor nem is tekintenek csapattagnak. Én pl. nem szeretek senkire sem csúnyát mondani, a háta mögött főleg nem, ha bajom van vele megmondom neki nyíltan, mit féljek tőle. De azt vettem észre, hogy pont azok, akik a legjobban szidják hogy ez meg az kibeszéli őket a háta mögött, pont azok szokták a leginkább ezt csinálni. Meg szoktam ismerni, hogy ki az, ki rosszindulatú, és akiben nem lehet megbízni. Pl. aki rendkívül barátkozós, de utána egyből kigúnyol, lejárat valakit a háta mögött néhány emberrel, az nem megbízható, és az ellenem is fordulhat a későbbiekben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!