Akik szerint csak azokat közösítik ki, akik lúzerek, alkalmazkodni képtelen és nem közösségi emberek satöbbi, azok szerint mit tud tenni valaki (aki mondjuk nem lúzer) a kiközösítés ellen?
Felsorolok néhány szokásos választ erre a kérdésre:
a. Szólj vissza nekik! - Láttam már ilyen esetet. Az illetőt, aki visszaszólt, a kirekesztők jól kiröhögték, majd tovább szívatták.
b. Gyúrd ki magad, és verd meg őket! - Ez esetben megbüntetnek, javítóintézetbe küldenek. Plusz akármennyire is kigyúrod magad, ha egyszer megvered az egyiket, következőnek ő 6 haverjával fog jönni, és 7 embert nem biztos, hogy meg tudsz verni, inkább ők téged.
c. Ne reagálj a szívatásokra, akkor majd abbahagyják! - Nos, könnyű ezt mondani, de hiába nem csinálsz semmit, nem szólsz be, nem vered meg őket, úgyis látják rajtad, hogy zavar a szívatás, ezért folytatni fogják.
d. Alkalmazkodj hozzájuk, hogy befogadjanak! - Konkrétan hogyan? Ha önmagadat adod, az nem tetszik nekik, és szívatnak miatta. Akkor viselkedj másként, mint amilyen vagy? Kezdj el te is márkás ruhákba járni, akkor is, ha nem szeretnél, csakhogy ne közösítsenek ki? Beszélgess olyan dolgokról, ami nem érdekel, csakhogy ne légy egyedül és csendben, hogy nehogy szívassanak miatta? Kezdj el te is szívatni másokat, mert akkor majd befogadnak? Az a gond, hogy egyes közösségek csak akkor fogadnak be, ha olyan szinten alkalmazkodsz, ami már a személyiséged/elveid feladásával jár.
e. Ha van egyéb ötlet, leírhatjátok. Én eddig ezeket olvastam.
A pontozott válaszaid nekem elég lebutítottnak hangzanak. Pl.
a. Szólj vissza nekik, de ha lehet értelmesen:)) Ne akárhogy. Persze elhiszem, hogy vannak olyan bunkó közösségek, ahol ez sem hat. Az olyant már inkább kerülni kell.
b. Ha valaki annyira dühöng a kegyetlen közösség miatt, hogy ezt érzi szükségesnek, akkor az a saját felelőssége. Számomra ajánlatosabb kerülni a rossz társaságot, és túltenni magad az értelmetlen sérelmeken, amit okoztak.
c. Ha konkrét ok miatt szívatnak, pl. bénán viselkedsz vagy beszélsz, akkor az öntudatlan passzivitás helyett tényleg ajánlatosabb változtatni és akkor talán "abbahagyják". Talán nekik tudatosan épp az a céljuk a szívatással bizonyos esetben, hogy észrevedd magad és változz.
Ha ok nélkül szívatnak, akkor a társasággal van a baj és akkor lépni kell onnan. Ha nem vagy abban a társaságban, akkor is abbahagyják
d. Vannak olyan közösségek, akikhez még érdemes lehet alkalmazkodni, pl. akik azért szívatnak, mert butának/műveletlennek látnak. Azon ne is gondolkodj, hogy érdemtelen közösséghez alkalmazkodj "márkás ruhákkal".
Konkrétan vágtak ilyesmi a fejedhez, hogy az a baj veled, hogy nem márkás ruhákban vagy?
Szerintem az is fontos szempont, hogy valaki felismerje az ilyen helyzetekben, hogy mi a baja a közösségének. Biztos, hogy a ruha miatt van?
Pl. Én már hallottam olyan emberről, akiről egy ilyen helyzetet mesélt el nekem egy ismerősöm, hogy: "Az osztály kiközösítően bánt vele, mert alacsony intelligenciájú bunkónak tartják, azután az a lúzer elkezdett drága márkás holmikra költeni, és most ezzel azt hiszi magáról, hogy menő, mekkora barom".
Szóval van aki azt hiszi, hogy azért közösítik ki, mert nem jár jó ruhákba, ez nagyon felületes elképzelés.
Pl. Ha temagad is már leírtad, hogy nem vagy közösségi ember, akkor gondolom ezt szúrják ki rajtad inkább, mintsem az öltözködésed.
Talán ha megfigyeled, biztos barátkoznak olyanokkal is, akik nem öltözködnek márkásan, de szocializáltak.
# 11/
Attól függ, mitől tartják annak, ezt neked kell felismernek a konkrét helyzetben.
Én olyan közösségben voltam, ahol konkrétan volt olyan helyzet, hogy valakit bénának tartottak, de megváltozott a véleményük miután jobban megismerték az illetőt, vagy az illető a súlyosabb hibáin változtatott.
"Persze elhiszem, hogy vannak olyan bunkó közösségek, ahol ez sem hat. Az olyant már inkább kerülni kell."
Jó... Egy osztályközösséget hogy kell kerülni?
"Vannak olyan közösségek, akikhez még érdemes lehet alkalmazkodni, pl. akik azért szívatnak, mert butának/műveletlennek látnak."
Nem hiszem, hogy ezért szívatnak (nemcsak engem amúgy, hanem másokat is), mivel nem vagyok buta és műveletlen, ellentétben ők azok, nem is kicsit.
"Szerintem az is fontos szempont, hogy valaki felismerje az ilyen helyzetekben, hogy mi a baja a közösségének. Biztos, hogy a ruha miatt van?"
És ha nem a ruha miatt van, hanem a csendesség miatt? Akkor az a megoldás, hogy legyen nagyobb hangom? És ha nincs közös témám velük? Egyáltalán miért akarnék beszélgetni, barátkozni olyan férgekkel, akik szívatják a csendesebbeket? Nem akarok...
"Jó... Egy osztályközösséget hogy kell kerülni?"
Úgy hogyha nagyon rémes a helyzet, akkor kiiratkozol az iskolából, vagy elviseled a tanévek végéig, utána megpróbálsz olyan középiskolát/egyetemet keresni, ahol ők nincsenek, sőt ahol talán értelmesebb emberek vannak.
" mivel nem vagyok buta és műveletlen, ellentétben ők azok, nem is kicsit. "
Én is tapasztaltam már olyan közösséget, akiket hiába éreztem nálam bénábbnak/műveletlennek, annyira gáz viselkedésük volt velem szemben, hogy sosem tudnám elképzelni, hogy alkalmazkodni próbáljak hozzájuk.
"a csendesség miatt?"
Tulajdonképpen az, hogy "változtatsz a csendességeden", nem azt jelenti, hogy bunkón visszaszólógatsz nekik. Hanem azt, hogy normálisan közvetlen hangon beszélgetsz velük.
Másképp tényleg kicsit értelmetlennek tűnik a problémád és az, hogy mit akarszhatsz. Ha leírtad, hogy nincs közös témátók, amiről beszélgetni akarnál, akkor mit akarsz itt erőltetni?
Szerintem ha csak azért akarsz velük foglalkozni, hogy "bizonygasd" nekik, hogy nem vagy lúzer, nekem kicsit értelmetlen, bár kicsit ilyennek tűnik a kérdés. Ha egyszer nem kedvelnek téged amiatt, mert nem vagy barátságos, akkor ez van. Ha nem nem tudsz barátságosabb lenni, akkor nehezen tudom elképzelni, hogy mit lehet tenni az alkalmazkodás érdekében.
Gyakran aki "csendes" arról azt gondolják, hogy nagyképűségből az, és nem érez másokat méltónak arra, hogy szoba álljon vele. Én is így voltam, voltak olyan emberek akik azt hitték rólam, hogy nagyképű vagyok, de akivel barátságosabb voltam és megismert, az tudta, hogy épp az ellenkezője vagyok.
Az iskola/osztályváltáson már gondolkodtam.
"Én is tapasztaltam már olyan közösséget, akiket hiába éreztem nálam bénábbnak/műveletlennek, annyira gáz viselkedésük volt velem szemben, hogy sosem tudnám elképzelni, hogy alkalmazkodni próbáljak hozzájuk."
Na, képzeld el, hogy ez a társaság az osztályod, és velük kell töltened heti 35 órát.
"Tulajdonképpen az, hogy "változtatsz a csendességeden", nem azt jelenti, hogy bunkón visszaszólógatsz nekik. Hanem azt, hogy normálisan közvetlen hangon beszélgetsz velük.
Másképp tényleg kicsit értelmetlennek tűnik a problémád és az, hogy mit akarszhatsz. Ha leírtad, hogy nincs közös témátók, amiről beszélgetni akarnál, akkor mit akarsz itt erőltetni?"
Nincs miről beszélnem velük, nincs közös témánk. Annyit szeretnék, hogy ne is foglalkozzanak velem, ne poénkodjanak rajtam.
# 15/
Ez így világos és értem.
Írtad a c. pontnál, hogy "ne reagáljanak a szivatásokra"
Nekem ezt régebb úgy fogalmazták meg, hogy NE VEGYEM MAGAMRA, ne vegyem komolyan. Nekem is akadt 1-2 ilyen kellemetlen ember a voltosztályomban, és bevált. Nem vettem komolyan.
Igazából az a lényege, hogy jobban kitudod fejezni önmagad, ha őszintén nem veszed komolyan, nem érzed azt, hogy mindenki zavar körülötted.
Talán te azt játszod velük, hogy sértődötten nem szólsz hozzájuk, ebből is lejöhet nekik az, hogy komolyan veszed.
Pl. ciki az olyan helyzet, mikor beszélgetsz, beszólnak és emiatt abbahagyod. Ekkor látják mekkora hatással vannak rád.
A másik lényeg, hogy előnyös természetesen az ha van 1-2 BARÁTOD, akikre fókuszálhatsz, és sokkal könnyebb lenne lesz#rni a többit. Neked az a bajod, hogy abba a helyzetbe tartozol, hogy úgy érzed senkid sincs abban az osztályban. Tipikus különc vagy a szemükben. A különcség fogalmát nem kell összekeverni a "lúzerséggel", mert nem vagy lúzer nyilván, viszont különc a szemükben.
Szerintem megéri kiiratkozni egy olyan suliból ahol annyira vészes a helyzet, hogy szerinted nincs 1-2 ember sem, akikkel barátkozhatnál.
Ez talán kivételes eset, de volt egy tipikus különc rokonom, akit jófejnek ismerek, sok barátja van most így iskolán kívül. Ő is zokon vette a bánásmódot amit az iskolában kapott. Ugyanabba a suliba jártunk más évfolyamon. Mivel neki gyerekkorától kezdve pszichológiai problémái voltak, a szülei bementek az iskolába és beszéltek a helyzetről, a problémáról, azóta nem háborgatták a rokonom, többnyire jófejebbek lettek vele. Felfogták, hogy gondjai vannak, és nem kell b#sz#kodni vele. Neki is jobb a szociális helyzete ma már, megtalálja azokat, akikkel jól érzi magát.
Azért nem szólok hozzájuk, mert 90%-a a beszélgetésüknek abból áll, hogy épp gúnyolódnak valakin (milyen szánalmas emberek már, aki szinte csak erről tudnak beszélni), a másik 10%-ban pedig a bulijaikat beszélik meg. Az első témától undorodom, a másik szimplán nem érdekel.
"Pl. ciki az olyan helyzet, mikor beszélgetsz, beszólnak és emiatt abbahagyod"
Nem inkább az a ciki, mikor valaki beszólogat másnak, mikor látja, hogy a másikat zavarja?
Amúgy van az iskolában barátom, de más osztályból.
"Mivel neki gyerekkorától kezdve pszichológiai problémái voltak, a szülei bementek az iskolába és beszéltek a helyzetről, a problémáról, azóta nem háborgatták a rokonom, többnyire jófejebbek lettek vele. Felfogták, hogy gondjai vannak, és nem kell b#sz#kodni vele."
Nekem nincs ilyen problémám, de ismerem ezeket, ha valaki beszélne velük, hogy hagyják abba ezt a proli viselkedést meg poénkodást, csak még jobban csinálnák.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!