Nektek hogyan teltek a középiskolás éveitek?
Egyébként elárulom, hogy nekem is erősködött anyám, hogy menjek a kereskedelmibe. 4-es feletti átlaggal.
Brrr.
Mert hogy ő oda járt, és abban dolgozott, és a kereskedelemben mindig lesz munkám.
Aha... nettó 60 ezerért, éhbérért, 3 műszakban, hétvégén, megaláztatások közepette. Hát nem.
Akinek ennél jobb agya van, azt nem lenne szabad hagyni elkallódni, egy közepes középiskolai teljesítménnyel is be lehet jutni egyetemekre, és még akármi lehet belőled, de tegyél érte, ne legyél bolti eladó!
Ha nem lépsz, egész életedben bánni fogod!
Mi baj azzal, hogy debreceni vagyok? le is írtam, hova jártam.
Szerintem nem vágok fel úgy, mint a pestiek.
Amúgy nem Debrecenben lakom, csak oda jártam suliba.
És azért írtam le a sulineveket, mert innen tudok csa konkrét példát mondani. De kereskedelmi suli szerintem minden városban van, és biztos, hogy erősebb és közepes gimnáziumok is vannak bőven minden megyeszékhelyen.
nem tudsz leüli velük és megbeszélni, hogy jobb esélyekkel indulhatnál az életben, ha nem vendéglátós végzettséged lenne?
A szakmunkákra nagyon nagy az igény és meg is fizetik őket rendesen, pl. elektrotechnikai műszerész nem sok van ma, amikor boldog-boldogtalan diplomát szerzett az utóbbi 10-20 évben.
Szóval leszel műszerész, nagy gyárakban is el tudnál helyezkedni, én legalábbis ezt izgalmasnak látom.
Ha továbbmennél egyetemre, egy gyengeáramú villamosmérnöki lehetne a következő lépés. Akkor már kitárul előtted a világ.
A főnököm fia ezt végezte el, Pesten kapott munkát, pályakezdőként több volt az első fizetése, mint a most kb. 60 éves FŐNÖKöm fizetése. A gyerek talán a Siemensnél van, és nem viccelek, 400 ezer körül volt az első fizetése.
Igazad van, itt is van szakközepes vendéglátós suli is, az Irinyi.
Itt sport tagozat is van, ha jól tudom.
És tényleg a szakmunkásokra gondoltam, mint legalja.
Szállodában sokan akarnak dolgozni, de inkább a recepción, vagy vmilyen menedzserként, nem mint pl. szobalány, hiszen az egy sima takarító, minimálbérért.
A szakács annyira nem rossz!
Ha jó vagy, és egy nívós étterembe sikerül bejutnod, vagy egy szálloda főszakácsa leszel, nagy hírneved lehet!
A Michelin -csillagos éttermeknek a szakácsaik nyerik a csillagokat! Utána fél évvel hamarabb kell asztalt foglalnia, aki egy ilyen helyen akar enni. És egy vagyont kifizet 2 szál répáért!
elég sok sztárséf van, akik sokra vitték, én rosszabbra gondoltam, mikor a vendéglátózást írtad.
Sajnos egyéb tanácsot nem tudok neked adni.
Ha megpróbáltad megbeszélni velük, és hajthatatlanok, akkor nem tehetsz semmit.
Szülők nélkül nem jelentkezhetsz át.
Talán csak annyit tehetsz, hogy ezt elvégzed, itt leérettségizel, az mindenhol ugyanaz, aztán ha betöltöd a 18-at, átjelentkezel egyedül. Ebben viszont az a gáz, hogy a szakmai ismereteket már elsőtől v másodiktól tanítják, és nem fognak úgy átvenni érettségi után egy informatikus szakmacsoportba, hogy előtte 4 évig főzni tanultál. Iskola után felnőttképzés keretében szerezhetsz majd másik szakmát, de az nem lesz olcsó.
Vagy vannak OKJ-s tanfolyamok, ezek között van ingyenes is, pl. a munkanélküli hivatal ilyenekre küldi az embereket, de ezek pár hónapos, 1 éves tanfolyamok, ha kapsz a végén egy papírt, az akkor sem egyezik meg azzal, mintha középiskolában 5-6 évig tanultad volna. :(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!