Mit tegyek, hogy abbahagyják?
Sziasztok!
harmincnyolc éves járó rendőrnő vagyok, tizenöt éve házas. A párom könnyen elfogadta a foglalkozásomat, pedig ő elitebb körökben mozog, és sosem szégyellt, egy-egy komolyabb vacsorán. Két gyermekünk van, az egyik jövőre egyetemista lesz, orvosira megy, a másik tizenhárom éves, egy kemény iskolában végezte el éppen a hatodikat. Kitűnő tanuló. Egy vidéki megyeszékhelyen élünk, lakásban, ami elég nagy. Ezt mind csak azért írtam le, hogy érzékeltessem, hogy egy teljesen normális család vagyunk, ahol az anyósom-apósom sem néz le a foglalkozásom miatt.
Lányomat azonban lenézik. Beszólnak neki, hogy rendőr az anyja, pedig nem járőr vagyok, aki igazoltat, hanem balesethelyszínelő. De ez ugye senkit sem érdekel. beszéltem az osztályfőnökkel, aki beszélt a gyerekekkel, de semmit sem hat. A lányom sokszor összefut a városban az osztálytársaival, nyíltan kicikizik, most nyáron is. A fura az, hogy a lányom imádja hogy rendőr vagyok, szinte mindenkit ismer a megyei kapitányságon, és ők is bírják, szerintük kedves kislány. Egy barátnője van, a házból, vele nagyon jól elvan, de másik iskolába jár. beszélgettünk erről a férjemmel, és megmondtam neki, hogy én otthagyom a rendőrséget ha kell, de nem szívesen, mert imádom a munkám. Ő erre azt mondta, hogy ne merészeljem. Pedig én megtenném érte.
Kérlek segítsetek, hátha szeptemberre megoldhatjuk!
Egy-két év, és abbahagyják a cikizését. Ha kilépsz a rendőrségtől, akkor pedig majd azért kezdik cikizni, mert mondjuk szőke a haja. Vagy szeplős. Vagy alacsonyabb/magasabb, mint a többi lány.
Valószínű, hogy valami miatt irigyek rá, vagy egyéb ok miatt pécézték ki maguknak. Ez sajnos nem olyan dolog, amit te el tudnál intézni, pláne nem az állásod feladásával. Akkor is rendőr maradnál a szemükben, vagy átcsapnának a "rendőr volt az anyukád" mondókába, szóval teljesen mindegy.
Az átíratás jó ötlet. Engem is csúfoltak anno az osztálytársak, de mire odajutottunk, hogy átmenjek másik iskolába, már féltem minden velem egykorú ismeretlen embertől. Féltem, hogy máshol sem fogadnak majd el, és új barátokat sem fogok tudni találni. Akik pedig előbb elmentek hasonló okok miatt, teljesen kinyíltak, jobbak lettek a jegyeik is, és magabiztosan ballagtak el, míg az én szenvedésem egészen az iskola végéig tartott.
Mivel abban a másik iskolában már lennének barátai, szerintem (ha ő is akarja) semmi akadálya nem lenne a továbblépésnek. Még ha annyira nem is "kemény", szerintem fontosabb az, hogy a gyereknek ne legyenek önértékelési problémái kamasz és felnőtt korára.
Te igazán jó anyuka lehetsz, hogy ennyire fontos a lányod, hogy önmagad is feladnád érte, de tényleg nem érdemes egy rakás kis tapló miatt otthagynod a munkád.
A kamaszkor sajnos ezzel jár, mindig van valami, amit megtalálnak és, amibe beleköthetnek. Ez nem arról szól, hogy te rendőr vagy, hanem arról, hogy ők nem tudnak viselkedni, itt vezetik le a kis viselkedési és lelki zavaraikat. Másnak miért nem szúrja a szemét? Mert nem ezt hozták otthonról.
Én a következőket tudom javasolni így látatlanba:
- Kislánynak másik iskola. Az alaptanterv mindenhol egyforma tök mindegy, hol lesz kitűnő később a felvételit úgyis leteszi ha ilyen okos és ha továbbmegy.
- Szépen elbeszélgetni a többi kölyökkel. Nem rájuk ijeszteni csak elkapni őket és megkérni őket akkor most mondjátok el nekem, mi a probléma mert a lányod nem tud változtatni a dolgokon de te igen.
- Megkérni az osztályfőnököt, hogy egy szülői értekezleten hozza fel a témát és a kedves szülők beszélgessenek el otthon a gyerekek fejével ha eddig nem tették mert mindenfajta gúnyolódásnak következményei lesznek. Tényleg ha ilyen tökös iskola elég necces, hogy nem tudnak hatni a kölykökre.
Nálunk minden emeleten volt egy ügyeletes tanár épp az ilyenek miatt. Nem volt cigi a klotyóban, verekedés a folyosón, és mások nyilvános szekálása.
- Megbeszélni az igazgatóval és a feletteseiddel egy rendőrségi látogatást -tanulmányi kirándulás céllal- habár ez kissé problémás lehet de például az iskolában egy nagyobb teremben pl. tarthatnátok egy előadást a rendőri munkáról, a tapasztalataitokról, a kamaszokat veszélyeztető dolgokról, mire figyeljenek oda stb...
Nálunk, amikor általánosba jártunk jött egy állati jópofa rendőr fickó és beszélt mindenről narkóról, piás bulikról, milyen veszélyek leselkednek ránk, amiről nem is gondolnánk...
Na ezek után esetleg ha megismernének téged akkor jobb fejnek tartanának ezzel párhuzamosan a lányod is szimpatikusabb lenne.
És ha arról van szó, hogy korrupció stb. akkor talán fel kéne tenni a kérdést, hol nincs?
Mi van a hálapénzzel az orvosoknál, mi van azzal, hogy pénzért előbbre vesznek valakit a várólistán...stb, stb, minden szakmának megvan az alja ezt értsék meg de ez nem minősítheti a többséget, akik becsületesen dolgoznak.
Az meg, hogy nem kap a rendőrség elég pénzt, és normális jogszabályokat, lehetőségeket, intézkedési hatáskört nem a ti hibátok.
Erről mind mesélhetnétek mert ezek a kis záptojás fejűek csak azt szajkózzák, amit otthon a hígagyú szüleiktől hallanak. Mert azért lássuk be egy 12-13 éves gyerek még nem tud konkrét és önálló, független véleményt alkotni önmagától egy egész szervezetről!
ez nekem fura, tele vana Tv mindenféle helyszínelős sorozatokkal, ha a tiniket megkérdezed, sokan ezt a pályát választanák később.
sztem csak az a baj, h azt sem tudják mit csinálsz, a szülők meg telebeszélik a gyerekük felét, h a rendőrök mind szemetek.
írasd ár a lányod másik suliba ha ezen múlik a lelki béke, és mesélj neki egy kicsit bővebben a hivatásodról, hogy az új helyen inkább menőnek adhassa elő a dolgot, és inkább irigyeljék mint cikizzék :P
Ő imádja a munkámat. :) Egy ideje egy kolléga tartott előadást náluk az internet veszélyeiről, de mint ahogy a lányom mesélte végig bambultak. Sajnos a szülők nem éppen toleránsak, a gyerekeiket akkor is megvédik ha nincs igazuk. Sok az orvos, jogász. ezzel nincs is baj, férjem orvos, a vicc csak az, hogy patológus, de erre szerencsére még nem jöttek rá az osztálytársak.
Volt már régebben is előadás, de nem nekik, a buliról, narkóról, hasonlókról. Viszont tapasztalatom, hogy nem értik meg, mert lenézik a rendőröket.
Viszont az osztályfőnök felkért ara, hogy jövőre, tartsak előadást a munkámról a pályaválasztási tanácsadáson, és én igent is mondtam. talán ezzel felfogják, hogy nem alantas munkát végzek.
lányom múltkor vet egy Helyszínelők DVD-t, és odaadta az osztálytársának ezzel a szöveggel, hogy "Ez anyám munkája!"
Szóval ő jól viseli, de többször panaszkodik, hogy amikor másokkal beszélget, vagy ismeretlenekkel társalog, akivel szimpatikusak egymásnak akkor idegesítő. Persze nem mindenki áll így a munkámhoz, idősebbik lányomat például nem cikizték, ott akut krimifertőzöttekből állt az osztály.
Szia!
Én tanárként dolgozom.
Ha hozzám, mint tanárhoz jönne egy szülő ilyen problémával, szembesíteném a gyerekeket egy rendőrrel - nem feltétlenül veled - akit vendégként hívnék meg egy osztályfőnöki órára, hogy meséljen a hivatásáról, és arról, mi volna, ha ők nem volnának.
Ha ez sem változtatna a helyzeten, bizonyos korlátok között "szétcsapnék" a gyerekek között.
Üdv,
egy tanár
Még ezt lehagytam:
tudatosan rendőrnőt hívnék meg, és olyat, aki ugyanolyan beosztású, mint te. Akár egyik olyan munkatársadat is lehetne, akit a suliban nem ismernek. :)
#19-es voltam
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!