Pedagógus feladatai közé tartozik e az hogy a gyereket rávegye arra hogy megcsináljon egy feladatot?
Kifejtenéd hogy miért tanári hiba?
Ez egy eléggé összetett kérdés.
Egyrészt igen, tanári hiba, hiszen a pedagógus pálya 90%-ban arról szól, hogy motiválni/rá kell venni a gyereket arra, hogy valamit megcsináljon, amit eleve nem akar. Pl. írja meg a házi feladatát, tanulja meg a leckéjét, végezze el a feladatot, stb. Ha valamiért a gyerek ellenáll, és ezt a pedagógus nem jól kezeli, akkor előbb-utóbb minden diák fel fog állni (jogosan) és megmondja hogy én ezt nem csinálom meg, mert xy-nak se kellett. A tanárnak ilyen szituációban az a dolga, hogy valahogy kitalálja, miként motiválhatná az adott gyereket a feladat elvégzésére. Mert ha élménynek, és szórakozásnak éli meg, akkor legközelebb nem fog ellenállni.
Az viszont már megint egy másik kérdés, hogy milyen a jelenlegi diáktársadalom, és milyen mintákat hoznak otthonról. Ha szülők nem tanítják meg a tanárokkal szembeni tiszteletet, és a diák a pedagógust kb. semmibe veszi, azzal tényleg nagyon nehéz szembemenni. Csodát még a legjobb pedagógus sem tud tenni, sajnos...
Köszönöm, ez értékes válasz.
Valóban egy szintig a tanártól függ, és a kérdés lehet összetett is.
Pl ha mindenki megengedi az iskolába -hogy a példánál maradjunk - hogy a gyerek megcsinálja a leckét vagy a feladatot majd ha akarja, akkor egy tanár aki megköveteli, semmit sem tud tenni! Van tehát tanári közösségi munka is. Ha csak egy azok közül kilóg, a gyerekek azt szeretni fogják mert kedvez nekik a tanár, a többi tanár munkája viszont hiábavaló lesz.
A szülő szerintem itt kivül álló. Ha a tanári közösség nem enged, (mindenkinek meg kell csinálni a lecket) akkor a gyerek előbb utóbb vagy megtörik vagy megbukik vagy elmegy. Ez már iskola válogatja. Van iskola ahol fegyelem van. Fel sem veszik ha a gyereket ha az fegyelmezettlen.
Általánosnál ez keményebb dió, mert ott nem lehet csak úgy kirakni.
Ezt az egészet viszont az igazgató koordinálja szerintem.
Én rendszeresen nem csináltam meg, de sosem vártam el azt egy tanártól sem, hogy ezt a saját hibájának tudja be.
Ez a saját magam felelőssége volt, amit vállaltam is.
Nem relevans a hozzászolás, mert nem diák téma ez, de köszönjük
#7: #5 Nagyon jól leírta, a te reakciód már nagyon durván sarkított és kiforgatott, a világ nem így működik.
A szülő nem kívülálló, egyáltalán nem. Sőt minimum akkora szerepe van a gyerek nevelésében és tanításában, mint a tanárnak, sőt inkább még nagyobb is.
Ha otthon nem azt látja, hogy vannak kötelezettségek is (nem cska jogok), akkor fejreállhat a tanár, meg hibáztatható a tanár mellett az igazgató, a KLIK, meg az államtitkár is (ha már az a szégyen ér minket nap nap után, hogy még egy oktatási miniszterünk sincs), az a gyerek nem fogja megcsinálni, ha nincs kedve. Az meg senkinek nem érdeke, hogy akkor addig követeljük, amíg a helyzet tarthatatlanná válik, aztán a gyereket kirúgják (sem technikailag nem kivitelezhető ez a folyamat a többi gyereknek okozott károk nélkül, sem jogilag nem járható gyakorlatilag)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!