Kezdőoldal » Emberek » Tanárok, iskolatársak » Pedagógus feladatai közé...

Pedagógus feladatai közé tartozik e az hogy a gyereket rávegye arra hogy megcsináljon egy feladatot?

Figyelt kérdés
Biztos lehet/kell a gyereket motiválni, de ha a gyerek pl a tornaórán nem hajlandó megcsinálni egy feladatot, akkor az a tanár hibája?

szept. 1. 09:44
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
100%
Nem.
szept. 1. 09:47
 2/15 anonim ***** válasza:
49%
Igen, de ha a gyerek nem akarja megcsinálni úgyse fogja.
szept. 1. 09:51
 3/15 A kérdező kommentje:

Kifejtenéd hogy miért tanári hiba?

szept. 1. 09:55
 4/15 anonim ***** válasza:
Az nem tanári hiba
szept. 1. 10:08
 5/15 anonim ***** válasza:
65%

Ez egy eléggé összetett kérdés.

Egyrészt igen, tanári hiba, hiszen a pedagógus pálya 90%-ban arról szól, hogy motiválni/rá kell venni a gyereket arra, hogy valamit megcsináljon, amit eleve nem akar. Pl. írja meg a házi feladatát, tanulja meg a leckéjét, végezze el a feladatot, stb. Ha valamiért a gyerek ellenáll, és ezt a pedagógus nem jól kezeli, akkor előbb-utóbb minden diák fel fog állni (jogosan) és megmondja hogy én ezt nem csinálom meg, mert xy-nak se kellett. A tanárnak ilyen szituációban az a dolga, hogy valahogy kitalálja, miként motiválhatná az adott gyereket a feladat elvégzésére. Mert ha élménynek, és szórakozásnak éli meg, akkor legközelebb nem fog ellenállni.

Az viszont már megint egy másik kérdés, hogy milyen a jelenlegi diáktársadalom, és milyen mintákat hoznak otthonról. Ha szülők nem tanítják meg a tanárokkal szembeni tiszteletet, és a diák a pedagógust kb. semmibe veszi, azzal tényleg nagyon nehéz szembemenni. Csodát még a legjobb pedagógus sem tud tenni, sajnos...

szept. 1. 10:39
 6/15 anonim ***** válasza:
100%
Középiskolai tanárként nem érzem a saját hibámnak, ha valamelyik diákom nem akarja megcsinálni a matekleckét. Én megtartom az órát, a többi a diák dolga.
szept. 1. 10:42
 7/15 A kérdező kommentje:

Köszönöm, ez értékes válasz.

Valóban egy szintig a tanártól függ, és a kérdés lehet összetett is.

Pl ha mindenki megengedi az iskolába -hogy a példánál maradjunk - hogy a gyerek megcsinálja a leckét vagy a feladatot majd ha akarja, akkor egy tanár aki megköveteli, semmit sem tud tenni! Van tehát tanári közösségi munka is. Ha csak egy azok közül kilóg, a gyerekek azt szeretni fogják mert kedvez nekik a tanár, a többi tanár munkája viszont hiábavaló lesz.

A szülő szerintem itt kivül álló. Ha a tanári közösség nem enged, (mindenkinek meg kell csinálni a lecket) akkor a gyerek előbb utóbb vagy megtörik vagy megbukik vagy elmegy. Ez már iskola válogatja. Van iskola ahol fegyelem van. Fel sem veszik ha a gyereket ha az fegyelmezettlen.

Általánosnál ez keményebb dió, mert ott nem lehet csak úgy kirakni.

Ezt az egészet viszont az igazgató koordinálja szerintem.

szept. 1. 12:01
 8/15 anonim ***** válasza:

Én rendszeresen nem csináltam meg, de sosem vártam el azt egy tanártól sem, hogy ezt a saját hibájának tudja be.

Ez a saját magam felelőssége volt, amit vállaltam is.

szept. 1. 12:01
 9/15 A kérdező kommentje:

Nem relevans a hozzászolás, mert nem diák téma ez, de köszönjük

szept. 1. 12:16
 10/15 anonim ***** válasza:

#7: #5 Nagyon jól leírta, a te reakciód már nagyon durván sarkított és kiforgatott, a világ nem így működik.

A szülő nem kívülálló, egyáltalán nem. Sőt minimum akkora szerepe van a gyerek nevelésében és tanításában, mint a tanárnak, sőt inkább még nagyobb is.

Ha otthon nem azt látja, hogy vannak kötelezettségek is (nem cska jogok), akkor fejreállhat a tanár, meg hibáztatható a tanár mellett az igazgató, a KLIK, meg az államtitkár is (ha már az a szégyen ér minket nap nap után, hogy még egy oktatási miniszterünk sincs), az a gyerek nem fogja megcsinálni, ha nincs kedve. Az meg senkinek nem érdeke, hogy akkor addig követeljük, amíg a helyzet tarthatatlanná válik, aztán a gyereket kirúgják (sem technikailag nem kivitelezhető ez a folyamat a többi gyereknek okozott károk nélkül, sem jogilag nem járható gyakorlatilag)

szept. 1. 13:14
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!