A tanár elveheti a telefonomat?
Jogilag nem veheti el!
A telefon a Te - vagy a szüleid - tulajdona, amit a tanárnak nincs joga - óra végéig sem - eltulajdonítani.
Viszont lehetősége van írásbeli figyelmeztetésben részesíteni, ami pár alkalom után fegyelmi tárgyalás is lehet.
Nálunk nagyon egyszerűen megoldották:
5 "beírás" után fegyelmi, fegyelmi után év végéig "próbaidő", szóval a következő azonnali kirúgás.
(Nyilván ez le is volt írva házirendbe, szóval jogilag is megállta a helyét)
Így volt súlya az írásbeli figyelmeztetéseknek.
Pedig elveheti. Ugyanis ami zavarja az órát, azt a tanárnak joga van kizárni/bezárni/eltenni, amíg ki nem csengetnek. Ez nem eltulajdonítás, hanem a diák magántulajdonhoz való jogának felfüggesztése, amihez joga van.
Tehát egy bömbölő hangszórót, csörgőórát, pittyegő bizbaszt és okostelefont stb. elvehet és elzárhat arra hivatkozva, hogy zavarják a tanórát. Szép is lenne, ha ezt legalább nem tehetné meg...
Légyszíves ne irogass fszságokat, mert még valaki komolyan veszi!
"magántulajdonhoz való jogának felfüggesztése"
Ezt ugye nem gondolod komolyan? Ugye nem?
Nincs világfájdalmam, de miután leírtam a pontos jogi álláspontot a kérdésre, picit zavar, hogy valaki ideböfög egy ekkora marhaságot, ezzel esetlegesen félrevezetve másokat.
Azon túl, hogy jogot (is) tanultam, személyes tapasztalatom is van a témában, ugyanis 18 évesen bevallom fizika órán olvastam apám halálhírét, amiért el lett véve a telefonom.
Mivel tisztában voltam a házirend, illetve a törvények ezen pontjaival, egyből mentem beszélgetni erről az igazgatóval, amiért majdnem ki is lett rúgva a tanár.
A JOGSZERŰ lépés nem a telefon elvétele, hanem az írásbeli figyelmeztetés (amit nyilván meg is kaptam).
Más alkalom nem volt, hogy a "telefonomhoz voltam nőve", de köszönöm a feltételezést, hogy egy kis hülyegyerek vagyok!
Egy kérdés:
Hogy lehet ennyi ésszel élni?
Azt nem tudom, hogy azóta a jogszabályok milyen módon frissültek, de egy idézetet ebből ajánlanék a figyelmedbe:
"Lényeges továbbá megemlíteni, a fentiek nem jelentik azt, hogy a tanulók ne lennének felelősségre vonhatók, ha tanórán nem a tananyaggal, hanem bármi mással, így a mobiltelefonjukkal – discmanjükkel, mp3 lejátszójukkal, stb. – foglalkoznak. A nevelési-oktatási intézményekben ugyanis a pedagógus kötelezettsége, hogy a tanítás zavartalanságát biztosítsa. Ennek keretében, amennyiben a rend másképpen nem biztosítható, elveheti a tanulóktól azt a zavaró eszközt, amely megakadályozza, hogy a tanuló vagy társai a tanulásra koncentrálhassanak. Ez az intézkedés a tulajdonjog jogszerű korlátozásának minősül."
Az, hogy neked személy szerint milyen tapasztalataid vannak, még nem általános érvényű dolog, az ilyen érvelést soha nem szerettem. Különben is, az iskolák házirendje bizonyos mértékig eldöntheti, hogy mit és kitől hogyan vesznek vagy nem vesznek el, lehet, te ebből a szempontból lazább iskolába jártál, ezt nem tudom. A történeted meg nagyon megható, de ettől még nem lesz igazad.
Egyébként egy iskola akár olyan döntést is hozhat a házirendjében, hogy a tanítási idő elején (azaz reggel) a telefonokat összegyűjtik, és csak a nap végén adják oda a diákoknak. Ez semmilyen jogszabállyal nem ütközik ugyanis.
A személyeskedést meg hagyjuk, mert ahogy attól sem lesz igazad, hogy lehülyézel mást. A nagyon érzékeny történetedet meg pont leszarom, ha közben ilyen stílussal sértegetsz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!