Miért van szegregáció az iskolákban? Miért nincsenek csak kevert osztályok?
#5:
Te már megint fogadjunk a romaPattogi vagy, mi? Megint azzal jössz, hogy #dehátamagyaris, #dehátamagyaris. Befejezhetnéd már az ilyen provokatív kérdéseidet. Tudjuk, szerencsétlen elnyomott kisebbségi vagy, de ezzel nem oldasz meg semmit.
Na vajon miért :D
Nálunk egyszer volt egyetlen roma gyerek az osztályban, annyi balhézás, verekedés soha nem volt se előtte se utána. Nyilván nem segített, hogy 16+ volt mi meg 13-14 évesek.
Van rokonom is, barátom is, akik "fertőzött" iskolákba, középiskolákba jártak, folyamatosan terrorizálták, meglopták, elverték őket a retkek. Pusztán csak azért mert ők tanultak... Volt akinek ebből rendőrségi feljelentés lett a vége az adott retek eltanácsolásával.
Egyetemen egyetlen retek volt, érdekes módon pont az ő szobatársainak tűntek el nagyon hamar dolgai...nem is sokáig maradt egyetemen az illető.
Ha egyszer lesz gyerekem akkor biztos nem küldöm olyan iskolába, ami tele van retkekkek. Egyszerűen azért, mert azt szeretném, hogy biztonságban legyen.
11-es
Nem talált, mert magyar vagyok!
Nálunk 1.-4.-ben külön tanítónő volt nekik. Hogy miért?
-Mert 2-en velünk jártak egy osztályba, de a tanítónő még 2.-ban is az elsős könyvből tanította őket. Velünk rendesen haladt az anyaggal, s külön kellett foglalkozzon velük is. Amúgy egyikük se végezte el a 8 osztályt. Az egyik megbukott 8.-ban, s többet nem ment iskolába, a másik meg családostól Magyarországra költözött, s ott nem folytatta az iskolát. (Ezt Romániából írom) Bár utóbbinak sikerült volna, ha ne költözzenek el, mert a nagyobb testvére elvégezte az akkori kötelező osztályt. (Ami akkor 8 volt, most 10)
-Nem tesz valami jót a lányoknak ha az osztályban is azt hallgatják, hogy hogy b@$znák meg őket. Elég csak az udvaron hallgatni...
-Lopnak
-Büdösek
-Egyéb okok. Nálunk pl mindig mocskolták össze a falat.
8 év alatt össze-vissza 10 cigány osztálytársam volt, amiből elvégezte a 8 osztályt 3. De ebból az egyik 3-4-szer bukott. (5.-tól 2 szomszédos településről is hozzánk csapódtak a diákok.)
Hogy tudd hova tenni ezt az időben: 2001-ben születtem.
Amúgy liciben (9.-12. osztály, a végén érettségivel), osztályonként általában 2 hely van nekik külön fenntartva.
Szóval bejutunk mi a 8.-os vizsga és a médiánk alapján egy osztályba (28 hely), s ők külön megpályázhatják a +2 hely valamelyikét. (Ami amúgy ritkán történik meg, mert az esetek többségében nem jutnak el addig, vagy ha tényleg érdekli őket az iskola (szóval tanulnak is), hoznak egy olyan közepes vagy minimális szintet, hogy bekerüljenek a választott osztályba a +2 hely nélkül is.)
(14-es voltam)
Tegyük hozzá, hogy nem minden roma olyan, aki zavarja az órákat, sőt, én egy gyereket ismertem, aki roma volt és a nem roma haverjaival terrorizálták a többi gyereket, ők mind másik osztályba jártak, a többi roma akikkel egy osztályba kerültem (egy az általáosban, egy a gimiben egy évig) pedig nagyon is jófej volt, a gimiben a két testvére is odajárt és nagyon jól elbeszélgettem az egyikükkel mindig.
Olyan nem roma osztálytársam volt, aki viszont meglopta a többi gyereket pl, meg durvább dolgokat is csinált, olyan nem rima osztálytársam is volt, aki állandóan megzavarta az órát.
Sőt általánosban olyan gyerekpár volt, akik szintén nem romák voltak és állandóan verekedtek, veszekedtek, tanórák mentek el arra, hogy az aktuális összeveszésüket megbeszélje velük az ofő, ami kb a Mónika Show-ra hasonlított, amíg mi csendben ültünk és nem haladtunk a tananyaggal..
Francnak se kellenek a retkes cigányok. Engem többnyire csak zaklattak.
Alapból nem lennék cigányellenes. A szomszédom roma (kedves öreg bácsi), a villanyszerelőnk cigány volt és jó munkát végzett, a motoromat is egy cigánytól vettem (bár ezt kicsit már megbántam), és az egyik legtehetségesebb szaktársam is roma származású. Neki különösen sokat köszönhetek, nem lett volna meg az Elektronika vizsgám nélküle.
De a legtöbb C-típusú sajnos nem ilyen... Hidd el... Közöttük nőttem fel, nagyon megkeserítették a gyerekkoromat. :(
F
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!