Kezdőoldal » Emberek » Tanárok, iskolatársak » Megeteheti ezt az osztályfőnököm?

Megeteheti ezt az osztályfőnököm?

Figyelt kérdés
17 éves vagyok, egy nagyon erős gimnáziumban tanulok, orvosnak készülök. Még szeptember végén, az egyik osztályfőnöki órán bejött hozzánk az iskolapszichológus, valamit suttogott az ofőmmel, aztán hangosan mondta, hogy most azonnal menjek fel vele a orvosi szobába beszélgetni. Igazából magánéleti gondjaim vannak és emiatt kicsit levert, néhanapján depressziós vagyok, de nem befolyásol semmiben, kitűnő tanuló vagyok, az orvosira készülök.Ráadásul a suliban nem mutatom ki annyira az érzéseim, mosolygok, leplezem a gondjaim, szóval nem értem az ofőm miért intézkedett a tudtom nélkül. Mondta nekem a pszichológus, hogy az osztályfőnököm kérte meg hogy beszélgessen el velem és az agymosás végén mondta, hogy keressem fel nyugodtan ha nem vagyok jól. Én persze többször nem mentem, mert utálom az ilyen agytúrkászokat, úgysem látnak bele a fejembe, csak meghallgatnak, mert ez a munkájuk...Tegnap volt online óránk és mondta az ofőm, hogy szeretne velen beszélni, szóval felhívtam és közölte, hogy jó lenne ha skypeon beszélnék az iskolapszichológussal. Nos, nálam ez kiverte a biztosítékot, mert már egyszer elutasítottam a dolgot, ráadásul majdnem 18 évesen wl tudom dönteni mire van szükségem. Mit gondoltok? Kötelezhet rá? Egyébként normális kapcsolatot ápolok ofőmmel, tehát nem azért csinálja mert rámszállt vagy szivat...

2020. dec. 4. 20:53
1 2 3 4
 11/33 A kérdező kommentje:
Az ofőm egyébként az a típus, aki annyira foglalkozna a diákjai lelki világával. Amikor az egyik osztálytársam testvére elhunyt autóbalesetben, szegény nagyon magába fordult pár hétre, de őt nem küldték pszichológushoz. Bocsánat, ha bárkit is megsértettem azzal a kijelentésemmel, hogy a pszichologus agytúrkász. Természetesen becsülöm a munkájukat, tudom, hogy mennyi tudás, tanulás áll mögötte és hogy fontos a lelki egészség.Viszont szerintem rajtam nem tudna segíteni a beszélgetés, nagyon nehezen nyílok meg, nem tudnék őszinte lenni és egyébként is, mindig próbálom önerőből megoldani a dolgaimat. Egyébként annyira nem jogos az ofő aggodalma, néha szomorkásabb vagyok de ennyi. Vannak lelki gondjaim, ez tény, de ezekről csak én tudok.....
2020. dec. 4. 21:30
 12/33 A kérdező kommentje:
A szüleim elváltak, édesanyám 2 éve beteg, vele és az új párjával élek (akivel nem igazán bírjuk egymást), édesapámmal pedig nem tartom a kapcsolatot. Elég gondjuk van, nem akarok én is egy gond lenni. Nem avatom be őket a lelki világomba,nem is foglalkoznak velem. De az ofőm ezt sem tudja
2020. dec. 4. 21:33
 13/33 anonim ***** válasza:
49%
Elég bigott és ostoba vagy, ahhoz képest, hogy hányszor kiemelted, hogy orvosira készülsz. Miért ártana, ha egy szakemberrel beszélgetsz a dolgaidról? Ne hisztizz, hanem próbáld ki. Az ofőd jót akar.
2020. dec. 4. 21:35
 14/33 anonim ***** válasza:
100%
Az érthető, hogy nem akarsz senkit terhelni, de ennek pár év múlva hatalmas ára lehet. Én úgy látom félig-meddig te is beismered, hogy problémákkal küzdesz. Az, hogy nehezen nyílsz meg és nem tudsz őszinte lenni, hosszútávon problémát okozhat akár egy párkapcsolatban is majd (hiába mondanád most azt, hogy ott majd más lesz, nem lesz más). Lehet nem hiszed el, de ezek mind fejleszthető képességek, idővel és tudatos odafigyeléssel. Csak ne beszéld be magadnak azt a hülyeséget, hogy azért nem beszélsz senkivel erről, mert nem akarod terhelni a másikat. Persze, nem árt, ha az ember megtalálja a megfelelő embert, partnert, akivel bátran megosztja az érzéseit, és aki komolyan is veszi azokat, de addig is nem baj, ha külső segítséget veszel igénybe. Mert ami ma még kis problémának tűnhet, az pár év múlva már kihatással lehet akár az egész életedre, gondolkodásodra, életviteledre, mert cipeled magaddal (és ezt tapasztalatból mondom sajnos).
2020. dec. 4. 21:45
 15/33 anonim ***** válasza:
100%

Senki nem kötelezhet, ha nem nyilvánítanak elmebeteggé, vagy valami ilyesmi korlátozás nem vonatkozik rád... Mondhatsz nemet. De nagyon sokat elárul, hogy nem beszélsz erről az egészről a családból senkinek.

Nagyon sok logikai bukfenc és tagadás van a mondataidban. Rólad van szó, és eltereled arra a szót, hogy az ofő mikor mit csinált és mit nem. Nem fontos, hogy az ofő mit csinált, mit nem, hogy az ofő törődik a veled, vagy nem. Most rólad van szó, én most hozzád szólok, mégha nem is ezt kérdezted.

Pont azért segíthet neked Bárki, egy barát, egy bizalmas, egy pszichológus abban az esetben, ha nehezen nyílsz menálg, hogy képes legyél könnyebben megnyílni. Azt tudnod kell, hogy ahogy minden, ez is tud változni, fejlődni. Nem végleges állapot a személyiséged, ezért nem jogos érv, hogy nem tudna segíteni mer nem nyilnál meg. És nem kell mindent rögtön elmondani neki. Minden fejlesztető gyakorlással. Ennek a fejlődésnek nem kell hetek, hónapok alatt lezajlania, ehhez lehet hogy évek kellenek, ezt tudja egy szakember. És ez azért lenne fontos, mert boldogabb leszel tőle, ha nem félsz mutatni az érzéseid, nem félsz beszélni róla, nem gondolod, hogy jelentéktelenek a fájdalmaid, nem gondolod hogy egyedül kell mindent megoldanod, nem szabad vele terhelned mást, mert 'van elég bajuk'. A szülő feladatai közé a lelki gondozás is tartozik, csak erről sajna nem beszélnek eleget az orvosi gimnáziumban (és sehol máshol sem). Azzal, hogy elrejted a gondjaidat, a fájdalmad a világ elől megbetegíted a lelked, mert becsapod magad, tagadásban, ELFOLYTÁSBAN élsz, elfojtod az iránti igényed, hogy neked is szükséged van a törődésre, a figyelemre, meghallgatásra. Nem tudod kinyilatkoztatni az érdekeidet, nem tudsz kellően asszertívan bánni emberekkel és azt hazudod, hogy ez így rendben van. Nem, nincs rendben. Te is megérdemled hogy figyeljenek rád, hogy támogassanak, nem kell ezt elutasítanod. Ezt neked alapjáraton a szüleidtől kellett volna megkapnod, de nem kapod meg. Fent írtad, hogy nem beszélsz a gondjaidról a családnak, mert 'nem terhelnéd őket', nem törődnek veled. Lemondasz a szülő arra irányuló kötelességéről, hogy lelkileg gondodat viselje. Vajon megkaptad-e valaha ezt a törődést? Mennyi idő telt el azóta hogy csöndben elszenveded a figyelemhiányt és tagadod hogy szükséged lenne rá. Pedig szükséged volt, minden gyereknek szüksége van rá. Megérdemelted volna egész gyerekkorodban, hogy a szüleid lelkileg is gondozzanak. Hidd el, ezek azok a problémák, amiktől emberek milliói SZENVEDNEK felnőtt korukban. A tudatosabbak idővel belátják, hogy miért, és naagy nagy sokkal nagyobb erőkkel dolgoznak ellene, és az emiatt kialakult személyiségtorzulásaikon! A kevésbé tudatosabbak, vagy akik tagadnak, nem fogják belátni és nem értik, honnan ez a mérhetetlen szomorúságuk. Az a jó, hogy ha még nincs nagy bajod! Azon lehet könyebben segíteni. Ez nem egy rossz dolog, hanem örüljünk neki és ne akard megvárni míg rosszabbá válik. Te orvosnak készülsz és emberek gyógyulása lesz a kezedben, magadat is legyél képes egészségesen tartani, lelkileg is. Felvetetted, hogy milyen erős iskolában tanulsz és milyen fontos hivatásod lesz, talán ebben keresed saját értékességed bizonyítékát, mert nem vésődött beléd az a boldogulásodhoz szükségszerű önmagadra irányuló gondolat, hogy te önmagadban pure is értékes vagy. Nem fog neked elégtételt adni a lelki hiányaidért a jövőbeli pozíciód.

Ne hogy azt hidd, hogy a felnőtt emberek semmit nem tudnak rólad. Megéltünk mi már sokmindent, rájöttünk sok mindenre a személyiségünkkel kapcsolatban. Nem tudjuk, mi zajlik benned pontosan, de pszichológiai alap, hogy mit okoznak az alkalmazlan szülői viselkedésből adódó lelki, szociális hiányosságok. Az ofődre utalva, látott ő már sok gyereket felnőni, ne hogy azt hidd, hogy semmit nem tud. De mint mondtam, nem is ez a legfontosabb az egészben.

2020. dec. 4. 22:12
 16/33 anonim ***** válasza:
100%
#16: nagyon jókat írtál, reméem, h a kérdező át fogja gondolni az elutasító magatartását.
2020. dec. 4. 22:24
 17/33 anonim ***** válasza:
sajnos a mi osztalyfonokunk ennek pont az ellentete volt, az elmondasodbol az ofod egy kicsit tulbuzgo, de rendes embernek tunik, aki az online oktatas alatt is sziven viseli az ugyeiteket. nem tudom, hogy folyik nalatok az online resz, de gondolj bele, mit kell o ahhoz lasson beloled, hogy tobbszor is nyomatekositsa a pszichologust, pedig nem is talalkoztatok szemelyesen. valoszinuleg latja rajtad hogy problemaid vannak, ami ertheto, az iskolai nyomas, a kamaszkori nehezsegek, edesanyad betegsege, es apad hianya miatt. erdemes lenne eselyt adnod a pszichologusnak, es par hetig honapig jarni hozza, mert karodra semmikeppen sem fog valni, sot, valoszinuleg segiteni fog neked. remelem ezt a fenti valaszok alapjan magad is belatod, es fogsz segitseget kerni. sok sikert es kitartast kivanok !
2020. dec. 5. 00:06
 18/33 anonim ***** válasza:
100%

Én is azon az állásponton vagyok, hogy érdemes minél előbb szakszerű segítséget keresni. Hogy tud-e segíteni vagy sem, az egy terápia során rajtad is legalább annyira múlik mint rajta. Ez egy csapatmunka.

Ugyanakkor nem tartom korrektnek amit a tanár csinál. Ha valóban osztályfőnöki órán az egész osztály előtt zavart fel pszichológushoz, az cseppet sem mondható diszkrétnek. Inkább megalázó lehet, teljesen szakszerűtlen viselkedés ennek kitenni egy diákot mégha nem is rossz szándékkal tette. Azzal is tisztában lehetne hogy pont a tizenévesek azok akiknél a legkevésbé sem célravezető ehhez az erőltetéshez, kötelezéshez folyamodni.

2020. dec. 5. 03:35
 19/33 A kérdező kommentje:

Gondolkoztam azon, hogy miért küldhet az osztályfőnököm pszichológushoz, de nem jöttem rá. Néha bántom magam,nagyon rossz kedvem van és nem tudok aludni, de ezt ő nem látja és senki más sem tud róla.

Egyébként nem lett volna problémám ezzel, ha diszkréten kezeli, de az, hogy az egész osztály előtt mondta, hogy menjek fel a pszichológussal beszélgetni, engem nagyon kellemetlenül érintett. Ráadásul a hátam mögött intézkedett, kész helyzet elé állított, amikor kiküldött óráról. Nem mondhattam nemet...

Egyébként átgondolom a dolgot, és lehet felkeresem majd, de skypeon biztos, hogy nem. Ilyen körülmények között még úgy se tudnék megnyílni, mint személyesen....

2020. dec. 5. 08:48
 20/33 anonim ***** válasza:
100%

19: ez a "néha bántom magam" azt jelenti, hogy vagdosod a karodat?

Tényleg jó szívvel mondom, hogy ne utasítsd vissza a szakszerű segítséget. Keveset írtál a problémádról, de abszolút lejön belőle, hogy neked szakember segítségére van szükséged. Ez magától nem fog megoldódni.

Hidd el, hogy ha egy jó pszichológus eljut odáig, hogy meg tudsz előtte nyílni, utána egy egész más világ fog kinyílni előtted!

Ha viszont ragaszkodsz ahhoz, hogy nyeled-nyeled-nyeled a saját problémáidat, és rejtegeted, az az út nagyon mélyre visz. :-((((

2020. dec. 5. 11:07
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!