Miért van az hogy a mérnöki szaktársaim közül az éltanulók semmire sem vitték?
Maximum azért lehet így, mert nálatok valami nagy kivétel van. Átlagban ez egyáltalán nem jellemző.
Mérnökire járok, csúsztam. Akik végeztek hamar, azok mind jó melót kaptak. Van, aki tévében is szerepelt, van, aki saját céget csinált. Kivétel nélkül, mind nagyon jól keresnek. Egy ember van tőlünk így a mávnál. És nem, nem nettó 200.000-ért, hanem nettó 400.000-ért.
Akik csúsztak, azoknál meg nagy a szórás. Van, aki hagyta az egészet a fenébe.
Némi túlzást érzek a kérdésedben, de azért nem alaptalan a dolog.
Egyrészt: a kereset nem mindig (csak) tudás és tehetség kérdése. Ez szerintem ezerszer lerágott csont, nem is nagyon ecsetelném.
Másrészt: dolgozaton/vizsgán teljesíteni nem ugyanaz, mint éles környezetben dolgozni. Ezzel természetesen nem azt mondom, hogy felesleges lenne tanulni, meg hogy semmit nem ér az egyetem (baromság...), hanem azt, hogy a vizsga nem mindig reális. Jó esetben nagyjából az, de soha nem lesz teljesen életszerű. Én például informatikus vagyok, és egyszer sem kérdezték tőlem a munkahelyemen, hogy mik a Neumann-elvek, holott vizsgáztunk belőle. De például azt sem kellett soha fejből tudnom, hogy C++-ban milyen típusú a rand függvény visszatérési értéke, holott írásbeli vizsgán betéve tudni kellett. Ellenben munka közben ha nem tudom, vagy bizonytalan vagyok benne, akkor ránézek a helpre (sőt, az IDe alapból ki is írja), és már tudom is. Viszont elvárják a találékonyságot, hogy ha valami probléma van, akkor azt oldjam meg, mindegy, hogyan. Ez pedig vizsgán nem volt elvárás.
Nyilván nem volt haszontalan, amiket tanultam, sőt, nagyon jó, hogy alapos és szerteágazó tudásra tehettem szert; de egy vizsga, meg egy éles helyzet némileg mást mér.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!