Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » A bölcsész diploma milyen...

A bölcsész diploma milyen pozició betöltésére szolgál?

Figyelt kérdés
Nem arra vagyok kíváncsi, hogy egy bölcsész mihez kezdhet magával a diploma megszerzése után, hanem, hogy pontosan milyen állás betöltésére adják; pontosan milyen foglalkozáshoz sajátítja el egyetemi tanulmányai során a tudást.

2018. nov. 22. 18:28
 1/9 anonim ***** válasza:
32%
Telefonhuszár.
2018. nov. 22. 19:12
 2/9 anonim ***** válasza:
84%

Ilyen, hogy bölcsész nincs, ez egy gyűjtőnév, olyan, mint ha azt mondanád, hogy reál tárgyak iránt érdeklődő vagy műszaki.

A bölcsész, a teljesség igénye nélkül lehet:

- különféle tanár

- múzeumpedagógus

- dolgozhat képtárban (művészettörténész áll a diplomájában az egyik ilyen ismerősömnek)

- korrektor, szerkesztő (könyvkiadóban stb.)

- pszichológus bár az eltén pl. az nem bölcsész)

Ha pedig arra vagy kíváncsi, mi van beleíva, akkor általában tanár szakosoknak az, hogy ilyen-olyan tanár, másoknak hogy xy végzettségű bölcsész. Az enyém pl.: magyar nyelv és irodalom szakos bölcsész. Ez áll a diplomámban. Egyébként nyelvészetre szakosodtam, jelenleg a Nyelvtudományi Intézetben dolgozom. De van, akinek az van beleírva, hogy pl. "kommunikáció szakos bölcsész", ez az ismerősöm műsorvezető lett egy határon túli (vajdasági) tévécsatornánál.

2018. nov. 22. 19:17
 3/9 anonim ***** válasza:
76%
Nehéz értelmezni a kérdésed, lehet, hogy nem erre gondoltál. A bölcsész arra kap képzést, amire szakosodik, olyan foglalkozáshoz sajátítja el a tudást, amit kiválaszt, én pl. szerkesztői ismereteket alapszakon második szakként.
2018. nov. 22. 19:19
 4/9 A kérdező kommentje:
Elnézést a rossz megfogalmazásért. Ha pl az van egy 2010-ben szerzett diplomába írva, hogy "anglisztika alapképzési szak tanulmányi kötelezettségeinek eleget tett" értettem bölcsész alatt. Hivatalosan egy ilyen diploma hova elvárás?
2018. nov. 22. 20:01
 5/9 A kérdező kommentje:
Azt értem, hogy az ember ilyenkor tovább ment mesterre, de konkrétan erre a diplomára gondolok, hogy, hol mondják azt, hogy konkrétan erre a diplomára van szükséged az álláshoz?
2018. nov. 22. 20:04
 6/9 anonim ***** válasza:
24%

Annyira egyszerű a gondolkodásmódod. Ez nem úgy néz ki, mint mondjuk egy szakmunkásképző, hogy a villanyszerelő az villanyszerelő lesz. Ennél sokkal jobban kinyílik a világ valaki előtt egy diplomával, és nem is feltétlenül csak bölcsész diplomával, hanem bármilyennel.

Bölcsész szakok esetében általánosságban az mondható el, hogy készségeket, képességeket fejlesztenek, és ezeket hasznosítsák. Anglisztika esetében ez nyilván elsősorban a magas szintű nyelvtudás. Szerintem nem olyan meglepő, hogy ezt sok helyen hasznosíthatja, kezdve az olyan magától értetődő foglalkozásokkal, mint a szak- és műfordítás, (szinkron)tolmácsolás.

2018. nov. 22. 20:33
 7/9 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm a választ mindenkitől! <3
2018. nov. 22. 21:01
 8/9 anonim ***** válasza:
0%
Tulajdonképpen semmilyen. Ki vagy szolgáltatva a munkaadódnak, hogy megbízik e benned s alkalmaz. De ha mégis akkor például egy tanári állásban úgyis tovább fog küldeni tanulni munka mellett mert a bölcsész ehhez nem elég.
2019. febr. 17. 20:38
 9/9 Nekóstolgasss válasza:
Kb.annyit ér,mint egy andragógus végzettség,semmirevaló,minimálbéres munkalehetőség.
2020. ápr. 24. 22:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!