Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Miért rökönyödnek meg sokan,...

Miért rökönyödnek meg sokan, hogyha egy diplomás nem vállalna rangon aluli munkát?

Figyelt kérdés

Főleg az idősebb, régi rendszerben szocializálódott embereknek van olyan szemléletük,hogy "mindegy" csak munka legyen meg, elmész valahova dolgozni és onnan is mész nyugdíjba.

Nekem két diplomám van, közlekedésmérnök,gazdálkodás és menedzsment.

Rengeteg áttanult éjszaka, lemondás áll mögötte.Eredetileg egy diplomát terveztem, de kettő lett belőle, biztos, ami biztos.

A második diploma ad egyfajta biztonságérzetet.Minden embernek van félelme,fóbiája valaki a hajhullástól fél, valaki öregedéstől, nekem a rangon aluli pozíció volt a félelmem.Ezt a félelmet a második diploma megszerzése csökkentette.

Most egy MBA képzésen spekulálok, az igazán ütős.

Másrészt, minél jobb pozíciója van az embernek, akkor nemcsak a presztízse nő,hanem a szabadsága is.

Egy sori betanított munkás korán kell, behatárolt a munkaideje.

Én, ha akarom bemehetek 10-re dolgozni és leléphetek már 2-kor, senki nem figyeli mit csinálok.A főnök szokta mondani, a projekt legyen meg határidőre, azonkívül azt csináltok, amit akartok.

Csak és kizárólag az olyan munkaköröket szeretem, aminek van presztízse.

Rangon aluli munkát nem vállalnék, közalkalmazott nem lennék,a köztisztviselői bértábla viszont nem olyan rossz, olyat vállalnék.

Gyárban dolgoznék, de nem a soron,betanított munkakörben, hanem normális,jó pozícióban.

2018. febr. 3. 15:12
1 2 3
 21/28 anonim ***** válasza:
80%

Ne ítélj, hogy ne ítéltess.

A "régi rendszerben" a fizikai munka volt a MUNKA. Nagymamámék sem értették, hogy miért nem a földön kapálunk egész nap, sőt, amikor kiderült, hogy csúszom a tanulmányaimmal, én lettem kikiáltva naplopónak, hogy bezzeg ők megmondták, hogy ez az "iskola" se fog menni, meg amúgyis "minek az". Nagyon sok függ attól a tényezőtől, honnan jössz.

Lehetsz büszke az eredményeidre, mert miért is ne lennél, de a közalk./kt.viselő csinálja meg neked a személyidet, vagy lát el téged a kórházban. Dicsekedni felesleges, az az emberekben csak indulatokat szít.

2018. febr. 4. 13:41
 22/28 anonim ***** válasza:
89%
Ha én nem dolgozok, Te nem eszel. Remélem, érted.
2018. febr. 4. 13:50
 23/28 anonim ***** válasza:
73%
Hallottál már a szamárlétráról?
2018. febr. 4. 13:51
 24/28 anonim ***** válasza:
60%

22-es. Ha te nem dolgozol akkor te nem eszel. Más megcsinálja helyetted a munkát. Nincs senki se lekötve. Kitesz a munkáltató és felvesz a helyedre valaki mást. Ilyen egyszerű. Aki nem dolgozik az nem eszik.

Amúgy meg a hozzáállás amit egy korábbi válaszoló említett, miszerint "minek az az iskola" az nagyon jellemző. Diákként voltam árufeltöltő, és ott az idős kollégák mind azt mondták hogy felesleges tanulni. Volt aki megmondta hogy neki a 8 általános sincs meg, mégis boldogan eléldegél, van munkája és addig is tudott dolgozni amíg nem iskolába járt. (Nagy karrier az árufeltöltés, mit ne mondjak...)

De ugyan így sok idős embertől hallom ugyan ezt. Ezt, és azt hogy mindenkinek kéne munkát adni. Sokan még a régi rendszerből példákat is hoznak milyen jó is volt az. Egy 90 éves bácsika mesélte hogy ő sok embernek munkát adott akik még írni és olvasni se tudtak. Megmondta nekik hogy hordják a téglát egyik helyről a másikra és mindenki boldog volt. Egy idős emberrel nem állok le vitatkozni, de ezek az emberek fel se fognak olyan dolgokat amik számunkra alapvetőek. Hogy a munkáltató az nem egy jótékonysági szervezet akihez be kell járni és hónap végén jön a pénz. Azt hogyha valaki nem termel hasznot, de a fizetést viszi akkor azt a többiek által termelt haszonból kell kifizetni (az ő fizetésük csökkenésével). Hogy teljesen életképtelen a régi rendszer hosszútávon pont emiatt. Hogy te se mész be a drágább boltba megvenni ugyan azt a terméket csak azért hogy a bolttal kedveskedj. Miért adnának neked ugyan annyi pénzt mikor nem értesz a munkához, mint annak aki el is végzi? Hogy bizonyítani kell neked is, különben a jobb embert választják.

Nem, sokan azt gondolják hogy a munka alanyi jogon jár mindenkinek. És mindenkinek ugyan olyan kategóriájú és fizetésű munka jár.

Ezért mikor szembetalálkoznak valakivel aki sikeresebb, akkor a fejükben felépített szabályrendszerrel az nem fér össze. És mikor magukhoz hasonlítják az illetőt ahelyett hogy "Biztos valamit jobban csinál mint én. Lehet hogy fejlesztenem kéne magamon és jobb döntéseket hozni" az ugrik be hogy "Nekem csak ennyim van annak ellenére hogy tisztességesen dolgozok. Ő biztos nem tisztességes úton jutott hozzá". És már van is indoka hogy miért utáljon.

2018. febr. 4. 14:15
 25/28 anonim ***** válasza:
100%

Ha ekkora elvárásaid vannak, legyél ev.és magad osztod be a munkaidőd és lesz időd kielégíteni a saját igényeidet.

Szupi ez a sok suli, nekem is van 2 diplomám, de valahogy szerényebb vagyok, valószínűleg ez hozta meg a gyümölcsét 32 éves koromra. Egy magáncégnél legyél előbb sikeres, tegyél le egy éven keresztül valamit az asztalra, ne csak arcoskodj. Úgy lépj előre. Kell egyfajta alázat is, ami nincs meg benned. De ne aggódj, az élet hosszú, és majd az élet megtör. 🤞🏼

Ja igen, és térjünk vissza a kérdésedre 5 év múlva. Ja nem. Mert akkor már nem lesz ekkora arc, csak egy frusztrált kiégett öntelt maradsz 🙃

Láttunk már karón varjút..

2018. febr. 4. 14:23
 26/28 anonim ***** válasza:

Tök másról szól a kérdésed, meg alatta a leírásod. A leírásban azt fejtegeted, hogy mennyivel jobbak a diplomás munkahelyek. Ez többségében igaz is, szerintem ezzel senki nem akar vitatkozni.

De a "nem vállalnék rangon aluli munkát" azt is jelentheti, hogy ha valamiért nem vesznek fel a nekem tetsző állásra, akkor legyenek szívesek a szüleim 30-40 évesen is eltartani, etetni, ruházni, vagy mondjuk hogy inkább hagyom éhezni és fázni a gyerekem, de nem vállalom el a trágyalapátolást a szomszéd utcában akkor sem, mert az nekem rangon aluli. Ja és a munkanélküli segélyből is az első a Merci fenntartása, mert a busz vagy az olcsó autó rangon aluli.

Egyáltalán nem azt akarom mondani, hogy te biztos így gondolkodsz, hanem hogy a kérdésedet sokan inkább így értelmezik. Gondolom, azzal te is egyetértesz, hogy ez az utóbbi viselkedés nagyon gáz.

2018. febr. 4. 15:54
 27/28 anonim ***** válasza:
31%
Mit értesz rangon aluli munka alatt? Hisz még az egyetem alatt prosti voltál.
2018. febr. 9. 21:19
 28/28 anonim ***** válasza:
Ez a "rangon aluliság" sznobizmus.
2018. júl. 3. 18:50
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!