Vasúti dolgozók, tudnátok mesélni a munkátokról?
Igazából mindenki szempontja érdekel, a kalauztól kezdve a mozdonyvezetőn át a jegypénztárosig, meg aztán biztos vannak olyan beosztások is a MÁV-nál, amikről én nem tudok, mert utazás során nem találkozom velük.
Milyen egy átlagos munkanapotok, mi a feladatotok, miért pont ezt választottátok, történt-e már veletek valami rendkívüli dolog a munkátok során, stb.
Sokat utazom vonattal, és elkezdett foglalkoztatni, hogy milyen lehet ott dolgozni.
Az enyém nagyon jó és a fizetés is kiemelkedő.
Üdv, a vezérigazgató
Én mozdonyvezető vagyok.
Egyrészt azzal kalkulálni kell, hogy van mikor éjjel kell kezdeni, vagy épp hajnalban, másrészről meg nincs olyan hogy ünnep én idén is szolgálatban voltam 24-én és 25-én is.
Illetve 31-én is este 9-kor végzek elsején meg délben kell kezdenem.
Különleges esemény? Nekem eddig két sikeres öngyilkosjelöltem volt, az sem kellemes élmény. Főleg, hogy a mozdonyvezető dolga, hogy míg meg nem érkeznek a mentők stb, felmérje a sérüléseket stb, nekem egyik alkalom sem volt szép emlék.
Feladatok? Értelemszerűen vonattovábbítás, állomási tolatás, gépek kiszerelése, ha nincs geleta akkor akasztani, vagy épp ha nincs hozzá képesítése a fűtést összerakni.
Miért ezt választottam? Mert gyerekkori álmom volt ez a hivatás minden jó és rossz oldalával együtt, erre szokták mondani, hogy akit a mozdony füstje...
Amúgy meg ha úgy nézzük országos viszonylatban jó kereseti lehetőség, bár én még nem találkoztam olyan vasúti dolgozóval, aki csak a pénzért került volna vasúthoz, és ne szerette volna legalább egy kicsit amúgy is a vasutat.
1) :D
2) Igen, a metró is érdekel, hálás lennék, ha leírnád (sőt, villamos is jöhet)
3) Köszönöm :) Az öngyilkosjelöltek nekem is átfutottak az agyamon, mikor írtam ezt a kérdést. Egyszer olvastam egy mozdonyvezető részletes leírását valahol, neki is két gázolása volt eddig.
Azt is elhiszem, hogy a többség maga a vasút miatt akar ott dolgozni, kiskoromban én is szerettem volna, de én csakis mozdonyvezető akartam lenni. Aztán megtudtam, hogy nők nem lehetnek, úgyhogy más szakma után néztem :D Ha végiggondolom tényleg érthetetlen, hogy miért ilyen vonzóak a vonatok, pláne, hogy én nem is vagyok műszaki érdeklődésű egy kicsit se, és mégis.
lehet hogy én voltam az, ha egy hosszú leírást láttál, az az én válaszom volt, egyszer elírtam részletesen még régebben.
Egyébként nehezen, de nő is lehet mozdonyvezető, de tényleg hatalmas elszántság és kitartás kell hozzá, hogy véghezvigye az ember, illetve akasztást nem végezhetnek, bár ennek a miértjét én sem értem, mert azért a csavarkapocs, sem olyan nagyon nehéz, illetve az orsó meghúzásához sem kell hatalmas fizikai erő.
Vezető jegyvizsgáló vagyok. A munkarendünk ugyan úgy vezénylésen alapul mint ahogy fentebb a MV kolléga leírta, annyi különbséggel, hogy nálunk 16 óra is lehet egy szolgálat.
Legfőbb feladataink a vonatelőkészítés, vonatterhelés elkészítése, MV felhatalmazása indulásra, menetjegyellenőrzés, utastájékoztatás, szükség esetén tolatás vezetése illetve fékpróba megtétele. Meghatározott esetekben figyelési kötelezettségünk van a mozdonyon a MV mellett.
A fizetés már egyre jobb, bár szerintem még mindig nincs arányban az elvárt tudásanyaggal.
Mindenkinek köszönöm a válaszát!
Legalább ezen már nem stresszelek, hogy ha kirúgnak a jelenlegi munkahelyemről, akkor mihez fogok kezdeni :)
Utolsónak: '94-ben születtem, mikor még én voltam gyerek, akkor nem lehettek. Emlékeim szerint még az is nagy szám volt, mikor a 100 000-es megyeszékhelyünkön megjelent az első női buszvezető. De édesapám még most is elcsodálkozott azon, mikor legutóbb meglátogatott, hogy Budapesten mennyi női vezető van (kb. fele-fele arányben láttunk nőket és férfiakat mindenféle tömegközlekedési eszközt vezetni). Én egy pár éve tudtam meg véletlenül, hogy már nő is lehet mozdonyvezető, de addigra már folyamatban voltak a tanulmányaim, és jelenleg is azt a szakmát űzöm (ez is közlekedés egyébként, csak nem vasúti).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!