Ha egy dolgozónál a kasszában hiány van, akkor ő felelős a hibáért, vagy a munkaadó? (A lopást most zárjuk ki. )
Vagyis neki automatikusan pótolnia kell, vagy ez a munkáltató kockázata, hogy hiányt csinál az alkalmazott, és legfeljebb kirúgja, ha túl sokszor fordul elő vagy túl nagy a hiány?
Hogy van ez a munkajogban?
Hűha... vannak komoly képzavarok itt.
A pénztáros amikor beáll a kasszába -legyen az kisbolt vagy multi- köteles megszámolni a fiók tartalmát amit rábíznak. Ha ezt nem teszi meg az az ő saját szuvenír problémája. Onnantól hogy felvette a kasszát, annak a tartalmáért ő fog felelni. Ebből fakad, hogy ha hiányt csinál akkor azt neki kell fizetnie. Multinál levonják a fizetésből, míg kisboltoknál zsebből kell rendezni. Fentebbi felelősségkörből adódik, hogy a hiányt nem nyeli be senki. Borravalót/plusz bevételt nem szoktak kiosztani kereskedelemben, mivel ezzel a legtöbb esetben visszaélnek a pénztárosok. A kasszának záráskor 0-nak vagy 10-50 Ft plusz/mínusznak kell lennie és akkor már jó vagy. Nálunk senkinek nem mondtak még fel hiányért, aki minden nap pénzel dolgozik az óhatatlanul belefut a hiányba. Viszont mivel a pénztáros fizeti ezért a munkáltatót ez különösebben nem szokta érdekelni (természetesen ésszerű keretek közt)
A leltár már más kérdés, mivel ott van egy forgalmazási veszteség amit a szakma alkalmaz. Ezt a leltáridőszak bevételéből számolják ki termékkategóriákként. Ebből adódik, hogy leltárhiányt csak ezen felül követelhet a munkáltató. Multinál már más a dolog, mivel ott van biztonsági őr szolgálat aki azért felel, hogy ne lopják szét a boltot. Továbbá bevett gyakorlat a készletek ellenőrzés alatt tartása, így kiszűrhető a hiány egy-egy kategóriánál. Ez azért jó mert tudsz kalkulálni a hiánnyal, tehát az nem fordul elő, hogy ott dolgozol fél évet, majd nagy leltár után vigyél be 150ezret hiányra.
Ez amúgy mindenhol úgy működik, hogy a kollektív szerződésbe -vagy a munkaszerződésbe- ezt beleírják. Egy kőműves is felelősséggel tartozik a rábízott vödörért. Nem is értem miért kell ehhez munkajogot emlegetni, ez csak józan paraszti ész kérdése. Te se felelnél más hülyeségéért!
Sajnos jogi választ nem tudok adni csak a tapasztalataimat leírni.
Dolgoztam Tescoban, Rossmannban egyik helyen sem vonták le a kasszahiányt csak a diákcégesektől mivel ők nem saját dolgozók voltak.
Legutóbb egy 13 üzletből álló kisvállalkozásnál dolgoztam. Ott még az 5 forintot is be kellett fizetni de ha + jött ki az nem mehetett a következő kasszahiány fedezésére mert ha lejárt vmelyik termék szav ideje akkor azt meg kellett a dolgozóknak venni...undorító...szerencsére gyorsan leléptem...
"Tehát a dolgozót kirúghatja, de nem követelheti tőle a pénzt"
De! Attól a pénzt még követelheti.
Ez hasonló mint amikor a csalót, sikkasztót börtönre ítélik: hiába ült 3-4 évet, az elcsalt pénzel még tartozik. A büntetés nem szünteti meg a tulajdonjogát a károsultnak.
""Tehát a dolgozót kirúghatja, de nem követelheti tőle a pénzt"
De! Attól a pénzt még követelheti."
Nem azt mondtam, hogy így van, hanem kérdeztem, hogy így van-e. Szerinted nem. Jogszabály?
Nem kerdezted: a kérdő mondat végén nem pont van, hanem kérdőjel.
Jogszabály: PTK
Szinte minden ilyen helyen az eladóra verik rá. Amit amúgy én anno megértettem akkor, amikor egyik első napomon cigányok trükközéssel átvertek... mert az az én hibám, a kasszából annyi kiesett.
Viszont egyéb esetekben már neccesebb, mert sok olyanról hallottam elsőkézből is, amikor kiderült, hogy az eladó/pénztáros vezetője csapolta meg a kasszát vagy maga a tulaj, és rákenték a pénztárosra. Főleg akkor szeretnek ilyet csinálni, amikor próbaidőre felvesznek embereket, de fizetni nem akarnak vagy csak keveset, és amikor elérkezik a 3. hónap vagy x. hét, akkor kirúgják koholt vádakkal, hogy lop/nem tud számolni stb., aztán keresük a kövi lúzert,
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!