Jogszabályt sért a munkáltató ha terhes nőt túlóráztat külön napra berendel? Mert amit találtam a neten aszerint egyértelműen igen.
Ugye ez van a jogszabályban:
Rendkívüli munkára nem vehető igénybe
- a fiatal munkavállaló,
- a nő terhessége megállapításától a gyermeke egyéves koráig,
Na most akkor a szitu egyszerű mint a bot?
Ha egy nő terhes lesz és ezt írásban ellenőrizhetően és letagadhatatlanul közli a munkáltatójával és a munkáltató akkor is túlóráztatja és berendeli külön napon és kirúgással fenyegeti ha a terhes nő nem megy be-akkor az kőkeményen és egyértelműen jogsértés?
És ha a nő ezt jelenti a megfelelő helyen akkor mi lesz? Mert más esetben egy munkaügyi bejelentés azonnali kirúgást eredményezne.
De itt ez se lehetséges mert a terhes nő védettséget élvez nem lehet kirúgni.
Szóval ha az a terhes nő közli hogy munkaidőm letelt túlóra meg lófütyi az ánuszodba főnök –milyen következménye lehet?
Kirúgás? Hát ha egy csöpp esze a főnöknek ezt nem merheti megtenni mert eleve nem is lehetett volna túlóra…
De akkor mi lesz?
"Kismamáknál és gyerekeseknél elrendelhető-e rendkívüli munkaidő?
Az elrendelés folyamán vizsgálni kell a munkavállaló körülményeit annak érdekében, hogy a rendkívüli munkavégzés ne okozzon aránytalan sérelmet. Éppen ezért rendkívüli munkaidő vagy készenlét nem rendelhető el:
• a munkavállaló várandóssága megállapításától a gyermek hároméves koráig,
• a gyermekét egyedül nevelő munkavállaló esetén gyermeke hároméves koráig,
• a munkaviszonyra vonatkozó szabályban meghatározott egészségkárosító kockázat fennállásakor,
• a fiatal munkavállaló számára, illetve a gyermekét egyedül nevelő munkavállaló számára -gyermeke hároméves korától négyéves koráig."
Már megoldódott az egész!
Kiírattam magam veszélyeztetett terhesnek és be se megyek többet a szülésig, utána már értelmszerűen szintén nem.
így nincs több túlóra nincs több szívatás és pénzem is van.
A főnöknek sikerült elérnie az egy emberes mínuszt. mert én dolgoztam volna amíg tudtam volna de 10 órázni terhesen nem voltam hajlandó és jogsértő is lett volna.
Na most nem 10 órára nincs embere hanem többet be se megyek-és még a kirúgástól se kell félnem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!