Jogszabályt sért a munkáltató ha terhes nőt túlóráztat külön napra berendel? Mert amit találtam a neten aszerint egyértelműen igen.
Ugye ez van a jogszabályban:
Rendkívüli munkára nem vehető igénybe
- a fiatal munkavállaló,
- a nő terhessége megállapításától a gyermeke egyéves koráig,
Na most akkor a szitu egyszerű mint a bot?
Ha egy nő terhes lesz és ezt írásban ellenőrizhetően és letagadhatatlanul közli a munkáltatójával és a munkáltató akkor is túlóráztatja és berendeli külön napon és kirúgással fenyegeti ha a terhes nő nem megy be-akkor az kőkeményen és egyértelműen jogsértés?
És ha a nő ezt jelenti a megfelelő helyen akkor mi lesz? Mert más esetben egy munkaügyi bejelentés azonnali kirúgást eredményezne.
De itt ez se lehetséges mert a terhes nő védettséget élvez nem lehet kirúgni.
Szóval ha az a terhes nő közli hogy munkaidőm letelt túlóra meg lófütyi az ánuszodba főnök –milyen következménye lehet?
Kirúgás? Hát ha egy csöpp esze a főnöknek ezt nem merheti megtenni mert eleve nem is lehetett volna túlóra…
De akkor mi lesz?
"Tehát táppénzen van, mert veszélyes a munka a kicsire vagy később gyeden van. Előtte-utána bármikor kirúghatják."
Már ne haragudj de ez kőkeményen baromság. A védettség a teherbe esés napjától él értelmszerűen az utolsó napig (=szülés) és NINCS még bejelentési kötelezettség sem.
"mert ő is ezt fogja mondani neked."
Hát mondani azt lehet csak aztán majd a bíróságon is legyen ilyen nagy mellénye.
Rendkívüli munkára nem vehető igénybe
- a nő terhessége megállapításától a gyermeke egyéves koráig,
szó nincs veszélyeztetésről. terhes? az. túlóra lenne? Lenne. Nem lehet.
ennyi sztem.
"Én csak azt mondtam amit innen onnan hallok"
Na hát ez az hogy az innon-onnan ahllok alapján adsz tanácsot.
Hát most vagy otthon vagy a témában vagy nem, ha nem az se halál, de akkor meg ne szólj hozzá.
A megtörtént dolog azért csak számít valamit. De mindegy, nem szólok többet hozzá. Csak az nem világos, hogy olyan marha okos vagy, mit kérdezősködsz?
Mindenkinek jobb lesz, ha hétfőn mondod főnöködnek amit akartál.
Szép estét!
"Mindenkinek jobb lesz, ha hétfőn mondod főnöködnek amit akartál. "
Igazából megmondom őszintén egészen mást tervezek!
Nem fogok beszólni.
Helyette "örömmel" egy szó nélkül belemegyek a túlóráztatásba ami terhes nő esetében tilos, és jelzem az esetet a munkaügyi felügyeleten és gondom lesz rá hogy kijöjjenek helyszíni inspekcióra ráadásul akkor mikor a túlóra van.
És akkor a főnök majd a munkaügyi revizitoknak elmagyarázza mit keresek én a túlórában.
letagadni semmit se tud irásban bizonyíthatóan tájékoztattam terhességemről.
Egy ilyen akció eredménye a biztos kirúgás LENNE de esetemben ez se működhet: nem rúghat ki.
Ez jó terv?
30. A munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás
53. § (1) A munkáltató jogosult a munkavállalót átmenetileg a munkaszerződéstől eltérő munkakörben, munkahelyen vagy más munkáltatónál foglalkoztatni.
(2)28 Az (1) bekezdés szerinti foglalkoztatás tartama naptári évenként összesen a negyvennégy beosztás szerinti munkanapot vagy háromszázötvenkét órát nem haladhatja meg. Ezt arányosan kell alkalmazni, ha a munkaviszony évközben kezdődött, határozott időre vagy az általánostól eltérő teljes napi vagy részmunkaidőre jött létre. A munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás várható tartamáról a munkavállalót tájékoztatni kell.
(3) A munkavállaló hozzájárulása nélkül nem kötelezhető más helységben végzendő munkára
a) a várandóssága megállapításától gyermeke hároméves koráig,
b) gyermeke tizenhat éves koráig, ha gyermekét egyedül neveli, valamint
c) hozzátartozójának tartós, személyes gondozása esetén, továbbá, ha
d) a rehabilitációs szakértői szerv legalább ötven százalékos mértékű egészségkárosodását megállapította.
(4) A (3) bekezdés c) pontjának alkalmazása tekintetében a 131. § (2) bekezdése megfelelően irányadó.
(5) A munkavállaló az (1) bekezdés szerinti foglalkoztatás esetén az ellátott munkakörre előírt, de legalább a munkaszerződése szerinti alapbérre jogosult.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!