Jogosan rúgtak ki?
Tegnap már írtam ezzel kapcs, de akkor még nem volt biztos, hogy kirúgnak.
Ami történt:
7 nap után kaptam egy szabadnapot, erre a főnöknő hívott, hogy be kell menni. Megmondtam, hogy bemegyek. Erre a barátom felhívta, és megmondta neki, hogy nem vagyok készültséges, ne zaklasson már, nem látják, hogy teljesen ki vagyok merülve
Persze nem kiabálva meg anyázva, hanem így normális hangnemben
Mondta a főnöknő, hogy oké, keres mást, majd visszahív
De nem hívott. Én hívtam. Mondta a kolléganő, hogy otthagyott nekik egy papírt, hogy nekem holnap be kell menni, hívjanak fel (de nem hívtak)
elnézést kértem, és megígértem, hogy bemegyek
Erre este hív a főnöknő, hogy nem kell bemenni, van már más, és ne felejtsem el megköszönni a barátomnak, hogy volt kedves elvágni engem náluk. Szerdán vár a főnök a részletekkel, sok sikert a legrosszabbhoz. (mindezt azután, hogy tőle is elnézést kértem)
Most ez jogos volt?
Nem nem jogosan rúgtak ki, és a barátodat ne okold azért. Ő csak ki akart álni érted amikor látta igazságtalanul és nem mellesleg törvényellenesen akarnak behívni. Nem azt kell hibáztatni aki az igazságért kiáll mégha fáj is.
De az előbbi kérdésednél leírtam ,egész nyugodtan megemlítheted a főnöködnek mész a munkaügyi bíróságra mert nem törvényes hogy annyi munkanapot ledolgozz egyfolytában.
De ha ennyit nem vagy képes megtenni magadért akkor feleslegesen járatjuk mi itt a szánkat. Attól hogy füled farkad behúzod és a barátodat hibaztatod nem lesz jobb...
Menj be szerdán. Ha 3 hónapnál kevesebb idő óta dolgozol a cégnél, akkor indoklás nélkül kirúghatnak, egyébként viszont indokolniuk kell, az pedig nem indok, hogy törvénytelenül pihenőnapok nélkül akarnak dolgoztatni (törvényben lent felsorolt kivételektől eltekintve 6 nap után kell pihenőnapot biztosítani).
Barátod akármennyire is felháborítónak tartja főnöknőd törvénytelen munkáltatói követelését, ezt nem vele kell megbeszélnie, még kulturált hangnemben sem. De főnöknődnek sem vele kellene leállnia ezt megbeszélni.
Szerdán hangrögzítésre bekapcsolt diktafonnal v. telefonnal menj be főnököd irodájába (előtte csekkold hogy zsebben tartott eszközzel jó lesz-e a felvétel, okostelefonokon az intelligens háttérzaj szűrést kell kikapcsolni). Ha főnököd ki akar rakni, ugrasd ki a bokorból, hogy a papírra kitalált indok helyett valójában azért rak ki.
Bár hangfelvétel készíteni a másik beleegyezése nélkül alapvetően törvénytelen, nyomos esetben (esetedben egzisztenciádat veszélyeztető munkáltatói döntés törvénytelenségének bizonyítása) az ilyen hangfelvétel is bizonyíték munkaügyi perben.
Munka Törvénykönyve pihenőnapokról:
54. A heti pihenőnap
105. § (1) A munkavállalót hetenként két pihenőnap illeti meg (heti pihenőnap).
(2) Egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén a heti pihenőnapok egyenlőtlenül is beoszthatók.
(3) A (2) bekezdésben foglaltak alkalmazásakor - a megszakítás nélküli, a több műszakos vagy az idényjellegű tevékenység keretében foglalkoztatott munkavállalót kivéve - a munkavállaló számára hat munkanapot követően egy heti pihenőnapot be kell osztani.
(4) A munkavállaló számára - a 101. § (1) bekezdés f) pont kivételével - havonta legalább egy heti pihenőnapot vasárnapra kell beosztani.
"Nem én adtam oda, de ellépek egy pillanatra, és kutakodik a telefonomban. Persze, hogy az utolsó hívott szám, ha 5 perce hívtak, nem volt nehéz kisilabizálni"
NEKEM ez elég lenne arra, hogy a barátomat kirúgjam!
"a barátodat ne okold azért"
Hát nem tudom ki hogy van vele, de én k..vára ideges lennék ha...
1. Turkál a telefonomban a tudtom nélkül.
2. Hívogatja az általam hívott számokat, szintén a tudtom nélkül.
3. Kiosztja a saját főnököm...
Nem azt mondom hogy jogos hogy kirúgtak, a főnöknő is úgy viselkedik mint egy hisztis p..csa, én biztos bemennék és vele is közölném hogy dugja fel magának a munkát.
Szabadulj meg mindkettőtől.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!