Mit lehet tenni, ha a munkáltató kavar a felmondással? (lent)
Pénteken édesanyámnak felmondott a főnöke, azzal az indokkal, hogy a nem tudja fizetni tovább, mert évek óta veszteséges az üzlet (ruhaboltról van szó).
A felmondás után közölte, hogy már ne is menjen be, mert mentesíti a munka alól, és majd augusztus 10-én felhívja, és kifizeti a maradék szabadságot meg a felmondási időre járó pénzt (de nem biztos, hogy egybe), de a végkielégítést majd csak hónapok múlva adja oda, részletekben..
Erre mondta azt anyám, hogy nem írja alá, hiszen nem is fizeti ki rendesen, erre a főnök közölte, hogy majd kipostázza neki a felmondást, és 10-én találkoznak, de a végkielégítést akkor sem kapja meg akkor. Ja és részletfizetésről nem hajlandó nyilatkozatot tenni.
Na már most a felmondásban is az szerepel, hogy a munkában töltött utolsó napot (júl. 31. ) követő 5 napon belül kifizeti az összes járandóságát, így alapvetően jogszabályba ütközik a dolog. Ráadásul mi garantálja, hogy odaadja? Mert korábban már anyám fejéhez vágta, hogy úgy sem adja oda neki a végkielégítést, mert egy csomó adóssága van az állam felé(ez igaz), és hogy majd évekig várhatunk a pénzre.
Azt tudom, hogy létezik olyan Bérgarancia Alap, amikor az állam megelőlegezi a munkáltatónak a pénzt, hogy kifizethesse belőle a munkavállalót, de anyám főnöke közölte, hogy ő nem hajlandó megigényelni, sem csődeljárást kezdeményezni. Viszi tovább az üzletet.
Szombaton bementem anyámmal hozzá. Közölte, hogy 10-én csak a papírokat adja oda, a felmondási időre járó pénzt, pedig csak havi részletekben, a végkielégítést meg "majd valamikor". Erre mondtam, hogy hogy adhat ki a kezéből olyan papírt, amivel 31-től felmond neki, és biztosítja, hogy 5 napon belül kifizet mindent, ha nem teljesíti, erre a képembe röhögött, hogy akkor pereljük be. Anyámat hibáztatja, mert állítólag 500 ezres adóssága van az utána kötelezően fizetendő adó után (ami ugye munkáltatóként kötelessége), és mondta, hogy akkor menjen el a felmondási idő alatt dolgozni.
15 éves munkaviszonyról van szó, 4 havi végkielégítés és 60 nap felmondási idő járna.
Ma kiküldték a felmondást, amit pénteken adott fel a főnökasszony. DE nem ugyanazt adta fel! Ebben 30 nap felmondási időt ír, és 4 havi végkielégítést, és amilyen törvényre hivatkozik a felmondási idő kapcsán, ott 60 nap járna. Ilyen esetben mi van? Csak perelni lehet?
Drága ügyvédre sajnos nincs pénzünk. Minimálbért kapott mindig (most még azt se kap majd), én egyetemre járok, csak ketten vagyunk. :(
Előre is köszönöm a segítséget!
Köszönöm, hogy ennyire szíveden viseled a sorsunkat! :)
Ma kaptunk egy papírt a Munkaügyi Felügyelőségtől, hogy tanúnak hívják be anyámat szept. 17-én. Most akkor ez hogy lesz? Mert miután telefonban közölték, hogy max. megbírságolják a főnököt, és forduljunk Bíróság felé, pénteken elindítottuk a keresetet. Ez a felügyelős eljárás nem kavarhat be? Természetesen megemlítem majd nekik, hogy másfelé is írtunk már.
Nem kell arról írni semmit, hogy hogyan fog a munkáltató fizetni. Nem egy magánszemélyek közötti kölcsönről beszélünk, hanem egy munkáltató által kötelezően teljesítendő fizetési kötelezettségről.
Én csak akkor mennék, ha teljesen kifizeti a járandóságomat. Ha pedig csak részletekben fizeti ki, akkor a kamatokat is számolja fel rá! Ezekhez nem kell papír! Ezeket a kötelezettségeket a munka törvénykönyve írja elő.
Láthatóan felébredt a felügyelőség, tehát az ügy folyamatban van. :)
A bírósággal kapcsolatban nem tud "bekeverni", hiszen ha eléri a munkáltatónál, hogy tisztességesen kifizet és megkapsz minden kötelező iratot a munkaviszony megszüntetéssel kapcsolatban, akkor az egy jó dolog. Ha még a tárgyalás előtt ez lezajlik, akkor jelzed a bíróság felé, hogy rendeződtek a dolgok, a pereskedéstől elállsz.
Mi is csak úgy akartuk, ha kifizet mindent, de abba nyilván nem megy bele. Csütörtökön meg is csörgettük őt, de azóta sem hívott vissza. Gondolom megsértődött, hogy nem fogadtuk el a nagylelkű ajánlatát, mert arra várt, hogy majd hanyatt-homlok rohanunk be hozzá..
A „legjobb” pedig, hogy most találkozott édesanyám egy ismerősével, aki bejár a boltba is, és az ismerőse mesélte, hogy ma is bement, és kérdezte, hogy hol van anyám. Erre a főnök mondta, hogy kirúgta, amikor megkérdezte, hogy mi miatt, akkor meg azt mondta, hogy MIATTAM. Vagyis most már nem a pénzhiány, hanem én vagyok az ok.
Ennek annyi lehet a hátterében, hogy én mondtam mindig mondtam neki, hogy olyat nem csinálhat, hogy hivatalosan árufeltöltőként van a boltban anyám, és minimálbért kap, amikor eladóként is dolgoztatja (vagyis csinált ő mindent, ő volt a takarítónő is egy személyben), és hetekre egyedül hagyta a boltban, sokszor egyedül csinált neki napi 100 ezer Ft bevételt (egy kis ruhaboltról van szó). Mondtam, hogy most vagy átteszi eladóba, és garantált bérminimumot kap, vagy akkor marad árufeltöltő, de akkor nem ő ugrál még a vevőknek is. Szegény anyám tényleg a belét is kidolgozta nála, erre mindig csak a szúrós megjegyzéseket kapta, hogy miért csak ennyi a bevétel. Amikor meg csak a főnök volt a boltba, akkor 0-s bevétele volt, mert a vevők be se mentek, mert nekik is megjegyzéseket tett… Meg olyat alapból se lehet, hogy otthagyja őt egyedül a boltban, de a hivatalos papírokat nem mutatja meg neki, mert „egy árufeltöltőnek nem kell”. Múltkor kapott anyám egy APEH ellenőrzést, leverte a víz, amikor az iratokat kérték tőle, mert nem tudta mi hol van, úgy kellett gyomorgörccsel hívnia a főnököt, aki épp Pesten kószált. Ebből lett elege most áprilisban, és akkor már anyám is egyetértett velem. A főnök erre hónapokig össze-vissza ígérgetett, hogy hol átteszi, hol nem (összesen kb. 10 ezer Ft-tal lett volna több a fizetése, de nekünk az is sokat jelentett volna), majd a végén közölte, hogy nem, de azt persze elvárta volna, hogy 1 hétig megint anyám tartsa a frontot, amibe érthetően már nem mentünk bele. Erre jöhetett a bosszú kirúgás.
Újabb fejlemény: Ma hozott a postás egy tértivevényes levelet, és kb. 50 ezer Ft-ot a főnöktől. Mi ezt nem vettük át, mert újra azt akarja lenyomni a torkunkon, amit múltkor akart aláíratni, miszerint ez az egyik havi felmondásiból (ami szerinte csak 25 nap) megmaradt összeg, miután ő még az 5 nap szabit is levonta (és ugye 10 nap járna). Szóval mi nem vettük át a levelet se. Vékony volt a boríték, csak az elszámolásos papír lehetett benne, más nem, majd a Felügyelőség/Bíróság dönt akkor, hogy mi jár.
Szerintem most ez azért csinálja, mert arra számít, hogy mi 1 Ft nélkül vagyunk, és mivel rászorulunk, így inkább elfogadjuk. Eddig minden nyáron leállították az árvaságimat (csoda, hogy idén nem), ezt a főnök is tudja, ezért időzítette pont júl. végére a felmondást is, mert akkor már elvileg nem kapom. Vagyis így nem lenne most más jövedelmünk..
Nem tudom, hogy miért nem jelezte a rendszer, hogy van újabb hozzászólás. Azért nem is jelentkeztem.
Én átvettem volna a pénzt és a papírt is. Mindegy mennyi, de az már "Nálam van". Ettől még nem mondasz le a többi jogos követelésedről!!! A fennmaradó részt hajtja majd legalább a felügyelőség, vagy végső soron a bíróság. De ennyivel is előrébb lettetek volna.
Engem is kifizetett az utolsó pillanatban. Konkrétan a 2. tárgyalás előtti napon. De azt már akkor is bebukta.
Minden egyéb költség a munkáltatómat terhelte, hiába fizetett ki mégis a legvégén. Én minden fillért felvettem, mindegy, hogy mennyit küldözgetett apránként. A bíróság értesítve lett rendszeresen, hogy éppen mennyi az annyi. A végén mégis ő fizette a perköltséget, valamint az ügyvédem díját is. 2. tárgyalásra már kötelező a jogi képviselet, az elsőre még nem.
Tehát legközelebb nyugodtan vedd át, az attól még nem "teljes körű" rendezésnek számít. Amíg nem fizet ki rendesen, fent kell tartani a bírósághoz benyújtott keresetet. Csak akkor kell visszavonni, ha mindent hiánytalanul rendez a munkáltató.
Na, azóta sem haladtunk semmit. Voltunk bent 17-én a Felügyelőségen, és ott elmondtuk a dolgokat, azt mondták, hogy majd behívják a főnökét is, utána pedig megpróbálnak intézkedni, rá 2 napra jött az sms a főnöktől:
"Amennyiben 2 tanú előtt tett nyilatkozatot hozol, hogy milyen szlasz-ra utaljam a 1,2.havi felmondási béredet, úgy a mai nap utalni tudom ö. 122230 Ft-ot. "
Vagyis továbbra is augusztus 10-én és 25-én bemutatott elszámolás alapján akar fizetni, a végkielégítés kifizetéséről pedig nem nyilatkozik. Miután a múltkori balhé volt, édesanyám nem szívesen menne be a boltba, ki tudja mitterveltek megint ki..
A mai nap pedig kaptunk egy levelet a bíróságtól, hogy jelöljük meg pontosan az összeget, ami követelünk.
Na már most ugye pont az összeg is kétséges, mert össze-vissza számolt, és ez inkább egy könyvelő hatáskörébe tartozna (szabadságmegváltás, kamatszámolás, stb).
Így felhívtuk a Felügyelőséget (korábban monda a felügyelő hölgy, hogy kiszámolja mennyi járna nekünk), hogy segítséget kérjük ebben az elszámolásban, erre a nő közölte, hogy el van havazva, még be sem hívta anyám főnökét, és mivel perben állunk, így a vizsgálatot is felfüggeszti (holott ezt egy szóval nem mondta, amikor ott voltunk, direkt rákérdeztem)...
Így most azt csinálom, hogy íratta anyámmal egy meghatalmazást, és holnap elmegyek ehhez az ingyenes jogsegélyszolgálathoz, és kérek egy pártfogó ügyvédet, és elmondom a szitut, mert ha nem írjuk meg az összeget, akkor elutasítják a keresetet alapból...
Ma nem tudtam intézni semmit, ugyanis kiderült, hogy a bíróság által kiküldött hivatalos levélben leírt ügyfélfogadási idő nem jó, aug. 17-től (vagyis már a kereset elindítása előtt) megváltoztatták. Még jó, hogy képben vannak a bíróságon is.. Szerencse, hogy nem anyám ment be fölöslegesen Pestre, időt, pénzt rászánva.
Komolyan, ha így állnak hozzá a perhez is, akkor a hajam kihullik, mire a végére érünk...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!