Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Hogy reagálnátok, ha a munkahe...

Hogy reagálnátok, ha a munkahelyeteken egy új kolléga rögtön az első napján a bemutatkozáskor kerek perec közölné, hogy senkivel semmilyen mértékben nem kíván haverkodni?

Figyelt kérdés

Tehát kaptok egy új kollégát. Eljön az első munkanapja. A főnök bemutatja, majd magára hagy vele titeket. Ekkor az illető valamennyiőtök figyelmét kéri. Közli, hogy rögtön az elején tisztába akarja tenni, hogy senkivel nem kíván haverkodni és közvetlenkedni, főképp nem magánéletet megosztani, a legkisebb mértékben sem, csak dolgozni akar bejárni. Tehát ne is próbálkozzatok nála ilyesmivel. A legjobban annak örülne, ha csak és kizárólag akkor szólnátok hozzá, ha azt a munka megkívánja, ő is így fog tenni. Majd hozzáteszi, a félreértések elkerülése végett, hogy ez nem a személyetek ellen van, senkivel nincs semmi baja, senkit nem néz le, vagy ilyesmi, ő általában véve mindig ilyen a kollégákkal a munkahelyen, ahol dolgozik. Ahogy ezeket elmondta, szól, hogy akkor indulhat a munka, kezdődhet a betanítása.

Hogy viszonyulnátok hozzá?

jan. 31. 10:50
1 2 3 4 5 6 7 8 9
 11/81 anonim ***** válasza:
41%

Teljesen igaza van! Én is így tervezek tenni ezek után, mert párszor megütöttem már a bokámat amiatt, hogy elmondtam magánjellegű dolgokat, aztán elindult a sz.rkavarás, kombinálás. Attól, hogy valakivel együtt dolgozom, még nem lesz azonnal a bizalmasom, hogy köze legyen a magánéletemhez. És itt nem arról van szó, hogy a small talk-ot is visszautasítanám (pl. milyen filmet láttam, mit főztem, milyen zenét szeretek), csak a személyes adataimat ne akarják már kifürkészni, és ne vájkáljanak a családi életemben.

Egyszer voltam egy szakmai gyakorlaton, ahol mindössze 3 napot töltöttem, mégis már az első napon megkaptam az olyan kérdéseket, hogy kivel élek, melyik utcában lakom, van-e párom, van-e testvérem, és ha van, hogy hívják, mit dolgozik, van-e párja stb. Teljesen megdöbbentem, hogy valakinek van arca ilyeneket kérdezni egy kvázi idegentől. Határozottan, asszertív módon közöltem, hogy "Ilyen jellegű kérdésekre nem szeretnék válaszolni, a testvérem magánéletéről pedig főleg nem beszélek, mert nem tud beleegyezni, hogy kiadjak róla bármilyennemű információt." Láttam, hogy megdöbbentek a válaszomon, mivel gondolom, még soha senki nem mert velük ilyen téren konfrontálódni. De nem tudtak mivel visszavágni, mert hát mégis mivel indokolnák azt, hogy ilyesmiket akarnak tudni egy idegen emberről?

És nem éreztem egy percig sem bűntudatot, ugyanis amikor valaki efféle dolgokról faggatózik, őt sem érdekli, hogy neked milyen érzéseket okoz azzal, hogy beletolakszik a privát szférádba, akkor engem miért kellene érdekelnie, hogy megbántom azzal, hogy megtagadom a válaszadást?

jan. 31. 11:17
 12/81 anonim ***** válasza:
85%
Ja, és hozzátenném, hogy én nem jelentettem be így előre, csak akkor mondtam el, amikor már kérdezősködtek.
jan. 31. 11:19
 13/81 anonim ***** válasza:
68%
Valakinek ennyire fáj minden válasz? :D
 14/81 anonim ***** válasza:
100%
Nem érdekelne ez a dolog. Semmit nem veszítek azzal, hogy ő nem haverkodik velem.
 15/81 anonim ***** válasza:
78%
Szerintem azt gondolnám róla, hogy valaki már egyszer nagyon csúnyán visszaélhetett azzal, hogy megnyílt neki, ezért védi ennyire az életét. Szokatlan így indítani, de elfogadnám, sőt, igazat is adnék neki.
jan. 31. 11:22
 16/81 A kérdező kommentje:

Bárhogy is nézzük, alapjában véve el kellene, hogy fogadják, hisz alapvetően az ember a munkahelyre dolgozni jár be.

És lehet azt mondani, hogy nem kell haverkodni, de beszélgetni azért lehet semleges dolgokról. Csak hogy tapasztalataim szerint, ha csak kis mértékben is nyitsz, előbb-utóbb úgyis el fognak hangozni magánéletbe vágó kérdések is. Főleg, ha olyan munkahelyről van szó, ahol zömében tanulatlanabb emberek dolgoznak.

Ha mondjuk valakinek elege lett abból, hogy kollégák a magánéletében vajkálnak, és permanensen kéretlenül életvezetési tanácsokkal terrorizálják (csajozzon már be, csináljon már gyereket stb.), és már szinte idegbeteg lett tőle, akkor én abszolúte meg tudom érteni, ha utána egy következő helyen úgy viselkedik, ahogy azt fent a kérdésembem leírom.

jan. 31. 11:30
 17/81 anonim ***** válasza:
73%
Nem lenne szimpatikus, hogy elvonja a figyelmemet a munkától a beszédeivel. Egy zárkózott ember amúgy sem áll ki beszédet mondani. Ha dolgozni jött álljon neki, engem hagyjon ki a mutatványaiból.
jan. 31. 11:31
 18/81 anonim ***** válasza:
74%

Én abszolút elfogadom, csak nem értem miért rendez jelenetet ebből. Ahelyett hogy megvárná hogy egyáltalán kap-e ilyen kérdést, és akkor arra válaszul azt mondja, hogy "figyi, nem szeretném keverni a melót és a magánéletet". Elébe menni és műsorozni már előre eléggé kényszeresnek tűnik.

jan. 31. 11:32
 19/81 anonim ***** válasza:
76%
Máris elkezdtétek kiutálni...
jan. 31. 11:32
 20/81 anonim ***** válasza:
89%

"...ha csak kis mértékben is nyitsz, előbb-utóbb úgyis el fognak hangozni magánéletbe vágó kérdések is."

És akkor? Meg lehet mondani, hogy nem szeretnél erről beszélni. Attól, hogy valaki kérdez valamit, még nem kell rá válaszolni. A kéretlen tanácsokat meg lehet egyszerűen ignorálni, mosolyogni, hogy "átgondolom, amit mondasz", aztán nem kezdesz vele semmit.

jan. 31. 11:36
1 2 3 4 5 6 7 8 9

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!