Egy munkáltató megteheti, hogy kérdés nélkül, aláírás nélkül véletlenszerűen beírja az alkalmazottját túlórába?
Két dolog szól a te előnyödre Mt. szerint:
Rendes munkaidő:
"97. § (1) A munkáltató a munkaidőt az egészséges és biztonságos munkavégzés követelményére, valamint a munka jellegére figyelemmel osztja be. [...]
(4) * A munkáltató a munkaidő-beosztást legalább egy hétre, a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetét megelőzően legalább százhatvannyolc órával korábban írásban közli. Közlés hiányában az utolsó munkaidő-beosztás az irányadó.
(5) * A munkáltató a közölt munkaidő-beosztást, ha gazdálkodásában vagy működésében előre nem látható körülmény merül fel, a beosztás szerinti napi munkaidő kezdetét megelőzően legalább kilencvenhat órával korábban módosíthatja. A munkáltató a közölt munkaidő-beosztást a munkavállaló írásbeli kérésére is módosíthatja."
Rendkívüli munkaidő (túlóra):
"108. § (1) A rendkívüli munkaidőt a munkavállaló kérése esetén írásban kell elrendelni."
Ebből azt olvasom ki, hogy ha a 97.§ (5)-re fogja a túlórát, akkor 4 nappal korábban kell jeleznie, ettől rövidebb időt hagyni nem jogszerű (ahogy írod, szerdáról csütörtökre beírva). A 108.§ (1) alapján pedig ha te úgy kívánod, írásban kell neked külön jeleznie minden egyes alkalommal, nem csak beírnia és majd meglátod egyszer ha ránézel. Még esetleg abba is bele lehetne kötni, hogy a szerződésed szerinti választható túlórát nem a munkáltató választja ki helyetted, amikor gondol egyet. Nem mellesleg évi 250 óra túlórát enged a törvény (közös írásbeli megegyezéssel 400 óra), majd egyszer számold ki hogy mennyivel húzhatnak itt le esetleg.
Ez az elmélet. A gyakorlatos kérdés arra vonatkozott, hogy a gyakorlatban bármilyen jogsértést megenged magának egy tróger munkáltató, mert a munkavállaló félti az állását és inkább becsicskul. A gyakorlatban megmondják, hogy ha valami nem tetszik, akkor holnap már nem kell jönni.
Nem tehetné meg, de megteszi. A munkarendet se váltogathatná úgy, hogy nem szól.
Nekem is volt ilyen munkahelyem. Otthon aludtam amikor hívtak miért nem vagyok bent a szabadnapomon? Hát de nem néztem, tegnap átírták és dolgozok. Nem b+ nem néztem. Fel is mondtam, menjen be a jó qva anyja
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!