Home office-ba küldött a munkáltatóm. Széket, asztalt, tárolót kell vennem. A munkáltatónak ezt ki kell fizetnie nekem?
#31 Kimondott számítógépasztal nem volt valószínűleg, lásd a #15 választ.
Persze ágyon, kanapén, konyhaasztalon is lehet laptopozni, de hosszútávon kényelmetlen lehet.
Évek óta dolgozok otthonról úgy, hogy nincs számítógépasztalom. Semmi gond vele.
Amúgy az iróasztaltól nem lesz új szoba a lakásban…
#33 Igen, a legnagyobb gond itt szerintem is a külön helység hiánya, nem feltélten a bútorzat. Egyébként ha a munkáltató támogatná a berendezést is, akkor miért ne érne meg egy kérdést?
Bár a Kérdező nem reagált a #22-re, hogy hol alszanak, van-e egyáltálán külön légterű hálószoba. Vagy tényleg egyetlen nagy tér az egész lakás (mondjuk a fürdő/WC kivételével, amit csak nem fog órákra befoglalni munka ürügyén :)
Jogilag: igen, ha ő rendelte el, neki kötelessége, hogy megteremtse a munkavégzés feltételeit, vagy előtsegítse azt, hogy te ezt meg tudd teremteni magadnak.
A további részletek nyilván nagyban függnek attól, hogy ki mennyire rugalmas, vagy mennyire akar együttműködő lenni. Alkalmazottként nyilván nem vagy kötelezhető arra, hogy te magad a munkádra költs, és mondjuk ha nekem kifejezetten hátrányos lenne ezen munkavégzési forma, egész biztos, hogy szigorúan venném, hogy mi az én tulajdonom, és mi a munkaeszköz. Nyilván ha az én konkrét beleegyezésemmel történik a HO, vagy netán még kifejezetten előnyös is, akkor jóval konstruktívabb álláspontot fogok képviselni.
A másik dolog, hogy valahol meg kell húzni a határt a magánszféra és a munka között. Én például informatikus vagyok, de ha HO-ban mondjuk az lenne a munka feltétele, hogy ezt-azt telepítsek a gépemre, erősen mérlegelném, hogy belemenjek-e ilyen formán. Főleg ha mondjuk olyasmiről lenne szó, ami vagy biztonságilag problémás lenne, vagy sértené a magánszférámat. Akkor azt mondanám, hogy bizony az én személyes tárgyam nem munkaeszköz, és nem vagyok köteles használni, tessék biztosítani egyet a munkahelynek.
Egyébként szék esetében is van azért ennek realitása. Nem biztos, hogy az embernek van otthon olyan széke, amiben kényelmesen, és egészségesen tud egy helyben ülni napi 8 órán át.
A fürdőszobában is lehet dolgozni, a kádban ülve vagy a wc-n.
De akár sátrat is fel lehet húzni a nappaliban.
Erkély?
Viccet félretéve, lassan 3 éve dolgozok home office-ban és nekem a főnököm megmondta, hogy x Ft-ot költhetek a próbaidő után ilyesmikre. Én csak egy laptopot vetettem vele meg egy monitort, de szerintem az asztalt is meg széket is vett volna, ha a keretbe bele férek és mondjuk olcsóbb laptopot veszek.
Szerintem tegyél egy próbát. Kérdezz rá finoman, esetleg jópofán, humorosan, hogy az otthoni munkavégzéshez biztosít-e valamit. Ha megkérdezi, hogy mire gondolsz, akkor mondhatod, hogy ha már így alakult, hogy home office, akkor szívesen vennél egy asztalt meg egy széket emiatt, de ha nem fizeti, akkor jó az ami van. Azt ne mondd szerintem, hogy nincsen asztalod meg széked, bár ha olyan a viszonyotok, akkor akár el is mondhatod.
A rosszmájú madzsaroknak: én is éltem olyan amerikai konyhás házban, ahol bár volt asztal meg szék, azok mégse voltak ideálisak munkavégzésre. Arra igen, hogy megebédeljek, de 8 órás munkavégzésre már nem volt megfelelő hely a lakásban.
Nekem sincs munkavégzésre “ideális” székem, évek óta elvagyok azzal hogy meetingelni odaülök a konyhaasztalhoz (hokedli van hozzá, 8 órát én se ülnék ott), amúgy meg ott a kanapé. Szóval tudom miről beszélek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!