Létezik-e az alábbi feltételeknek megfelelő munka(kör)? Ha igen, melyek ezek?
Minél több feltétel stimmel, annál jobb, talán az alsó néhány az, amiből hajlandó vagyok engedni, ám a lista tetején lévő kritériumok számomra kulcsfontosságúak:
- (viszonylag) stresszmentes
- egyműszakos, általános munkarend (H-P)
- piacképes és stabil
- testi épségre nem káros (vegyszereknek vagy fokozott sérülésveszélynek való kitettség kizárva)
- legális, bejelentett munka
- nőként is végezhető
- AI-biztos (ergo nem fog tudni pár éven belül leváltani egy gép)
- érzékeny gyomorral is végezhető (orvos, ápoló, idősgondozó, állatgondozó, takarító kizárva, mert rosszul leszek bizonyos szagoktól, testnedvektől)
- nem (túlzottan) reálos, mert matekból és fizikából mindig is gyenge voltam, minden más jól ment
Az, hogy mennyit fizet, a legkevésbé sem érdekel, többet ér annál a nyugalmam és a lelki egészségem. Bármit megtanulok, ami a fenti feltételeknek leginkább megfelel, ergo az sem mérvadó, hogy különösebben érdekeljen.
Eddig ugyanis főleg az érdeklődési köreim, hobbijaim (írás, rajzolás) nyomán próbáltam elindulni, de egyik sem stabil kenyérkereset, ráadásul az, hogy mennyire számítsz bennük “jónak” az erősen szubjektív, tehát úgy döntöttem, jobban járok, ha a kreatív vénámat inkább meghagyom hobbinak.
Noha főleg humán beállítottságú vagyok, de reálos szakma is szóba jöhet, ha stresszmentes, egyműszakos és piacképes.
Azt sem bánom, ha rosszul fizet és azt a 8 órát rendesen végig kell dolgozni, úgyis a pörgős munkákat preferálom, de legyen nyugis, egyműszakos és könnyen el lehessen vele helyezkedni.
Én bármit szívesen megtanulok, csak ne a testi-lelki egészségem lássa kárát. A stressz meg a váltott műszakos munkarend köztudottan káros.
A pénzt meg cseszhetem, ha utána költhetem pszichológusra, orvosra meg gyógyszerre.
A vállakozás meg az “insta-celebség” minden csak nem stabil meg stresszmentes. Igaz, előbbi talán válhat azzá idővel, viszont sajnos nincs tőkém, se anyagi, se kapcsolati. Kész vagyok tanulni és apránként felkapaszkodni a “szamárlétrán”, de semmiképp sem szeretnék újfent vakvágányra futni bizonytalanul “tejelő” és/vagy lélekölő munkákkal.
Én hirtelen olyat se tudok mondani, ami annak az egyetlen feltételnek megfelelne, hogy viszonylag stresszmentes legyen.
Eleve a stressz forrása sokszor maga a főnök és a munkatársak. Tehát nem is munkakörről, hanem konkrét munkahelyről kéne beszélni, ahol pont tudjuk, hogy jó fej a főnök és jó fejek a kollégák.
Ez amúgy egy jó meglátás. Egy jó csapattal még a “kulimunka” is elviselhető, ugyanakkor, hiába jó a fizetés meg a munkakörülmények, ha a főnök bunkó és idegbeteg, a kollégák pedig kétszínűek.
Ettől függetlenül léteznek kimondottan stresszes melók (pl. bolti eladó/pénztáros, ügyfélszolgálat, tanár, stb.), ezek főleg azok, ahol sokat kell emberekkel érintkezni, vagy pénzzel kell bánni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!