Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Mennyire szabályos hogy a...

Mennyire szabályos hogy a munkáltató ennyi szabadságot kiadni?

Figyelt kérdés

A kevés munka miatt csak július és augusztus hónapban összesen 23 nap szabadságot vesznek el. Ehhez jön még a januártól júniusig számított 8 db amit elvettek, és év végégéig is kell még legalább 10db.

Ez összesen 41 nap. Nekem 22 napon van egész évre!!

Hogyan vehetnek el ennyit bármi következmény nélkül? Legális ez?

jún. 22. 10:01
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
100%

Igen, lehet menni a főnökhöz és hivatkozni a törvényre. Persze ők is arra számítanak, hogy senki nem meri úgyse, ezért folytatódik zavartalanul a szabálytalanság. De más nem fog kiállni helyetted, kérdező. Nyilván nem te vagy egyedül, akit ez zavar, jelezzétek együtt.

Amúgy fizetetlen szabadság úgyis lesz ezek szerint, ezért kérheted, hogy a fizetett 7 napot adják ki a neked megfelelő idöpontban, a kötelező szünet meg legyen a maradék szabi + fizetetlen.

jún. 22. 10:54
 12/19 anonim ***** válasza:
100%
11-es jól mondja, lehet igazolt fizetetlen távollétet kérni.
jún. 22. 10:56
 13/19 anonim ***** válasza:
100%
Állásidő?
jún. 22. 11:27
 14/19 anonim ***** válasza:
100%
Egyrészről ez fizetetlen szabadság vagy beírják kamu munkanapoknak. De neked is tudnod kéne, hogy mit írsz be. Ráadásul a munkahelyek nagy-nagy többségében nem működik a hivatalos rendelkezés és közös megbeszéléssel zajlik. Az csak egy bebiztosítás olyan esetekre, hogy én gondolok egyet és a fél csapat is gondol egyet. Ekkor mondhatja a főnök, hogy itt most stop van. De sok munkahelyen az ki van kötve ehelyett, hogy például 2 héttel előre szóljunk és beszéljük meg. Eddig minden helyemen én kalkuláltam előre és egyeztettünk. Nagyon-nagyon ritkán volt ütközési gond és akkor még át tudtam variálni. Egyetlen esetben nem szólt a főnök semmit, de egy munkafolyamatra nem lett volna ember és saját magamtól átgondoltam. Nem volt fontos szabi, csak pihenni akartam egy péntekre. Átraktam másik péntekre és megköszönte a főnök. Minden helyemen ki tudtam venni random 1-2 napokat is, bár én - saját magamtól - 2 héttel előre szólok is. Gyakorlatilag ilyet k.b. sehol nem lehetne megtenni, amit veletek megtesznek. S tényleg tiltja a törvény is. Ugyan birka a nép, de ilyen tényleg nem szokott létezni.
jún. 22. 11:56
 15/19 A kérdező kommentje:

"7 napot adják ki a neked megfelelő idöpontban"

Ilyen nincs, akkor adják ki amikor ők akarják.. Pont ez az egész kérdésnek a lényege, hogy nem adnak választási lehetőséget, elveszik az összeset amikor ők akarják, nekem nincs beleszólásom.

Lehet menni a főnökhöz többen is, kimagyarázza az egészet hogy így meg úgy és ennyi, törődjetek bele, vagy ha nem tetszik akkor viszlát.

jún. 22. 11:57
 16/19 anonim ***** válasza:
Vagyis iskolában a felét rá kell szánni nyári szünetre, ami másképpen nem megoldható. De mondhatjuk arra is, hogy közös egyeztetés. Nyilván érdeke a munkavállalónak, illetve a további fele is közös egyeztetésként zajlik.
jún. 22. 11:58
 17/19 anonim ***** válasza:
15: Ilyen sincs, mert jogvédelemhez lehet fordulni! Kivétel, ha kollektív szerződésként aláírtatok ilyet! De arról szintén tudnod kéne és akkor nem problémáznál itt!
jún. 22. 11:59
 18/19 anonim ***** válasza:
100%

Kérdező, olyan munkahelyen dolgozol, amelyik nem tartja be az összes vonatkozó törvényt, a hosszú kényszerleállás alapján pedig rossz helyzetben van amúgy is. Három lehetőséget látok:

- Jelzed, hogy feljelentést teszel a megyei kormányhivatal munkaügyekkel foglalkozó szervénèl. Talán akkor elkezdenek alkudozni veled.

- Kérj arra az időpontra fizetés nélküli szabit, amikor menni akartál. Mindenképpen kiesik egy hónap fizu a fizetetlen kényszerszabival, az a pár nap már nem sokkal nagyobb érvágás. Ha nemet mondanak, megint lebegtesd a feljelentést.

- Keress másik munkahelyet, mert ez döglődik. Szerintem ennek nagyobb prioritása van, mint hogy kivedd a szabidat, mikor szeretnéd.

Értem, hogy fel vagy háborodva, de magától ez a helyzet nem oldódik meg, tenned kell érte.

jún. 22. 12:17
 19/19 anonim ***** válasza:
A munkáltató kötelessége, hogy munkát biztosítson a munkavállalónak. Ha nincs munka és elfogyott a szabadság akkor az állásidőt kell fizetnie vagy leépíti a dolgozókat.
jún. 23. 14:27
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!