Mennyire könnyű kirúgni valakit munkahelyről? Mennyire mérlegel a vezetőség?
Arra gondolok, hogy mennyire mérlegel ilyenkor a vezetőség? Hiszen új embert kell keresni, őt is be kell tanítani, lehet, hogy az új ember hamar lelép, nem válik be, vagy nem is találnak a helyére senkit. A kirúgáshoz kell indok is. Lehet, hogy kell neki végkielégítés, vagy több hónapnyi fizut még állnia kell a cégnek.
Jöhetnek személyes tapasztalatok pozícióval, cégmérettel.
Főleg olyan esetekre gondolok, mikor nem tömeges létszámleépítés van csökkent megrendelés hiányában, hanem célzottan tőled akarnak megszabadulni, veled nem elégedettek teljesen.
Nem egyszerű. Próbaidő alatt nyilván könnyebb, meg elvileg ott kellene kideülnie, ha valaki nem alkalmas a feladatra, de egyébként, tapasztalatom szerint nagyon indokolt esetben történik ilyen.
Nem próbaidős kirúgásról a következő példákat tudom.
200 fős multinál:
- menedzser, aki második céges bulin zaklatott nőket
- elemző, akinek feleslegessé vált a munkája
- elemző, akit rajtakaptak egy kolléganővel az esti műszakban
Tehát a háromból kettő magatartásbeli probléma.
Kisebb magyar cég:
- igazgatóhelyettes: feleslegesnek látta az igazgató a munkáját
- menedzser: ?
Ennél a cégnél gyakoriak az átszervezések, vagy hogy egy új projekt prioritást nyert, egy másik meg nem.
Emellett megtapasztaltam végelszámolást cégnél.
Simán találnak valamit, ha akarnak.
Ha "ügyes" a főnök, megoldja, hogy az alkalmazott ne érezze túl jól magát, felmond magától.
Az én ex főnököm ezt a taktikát alkalmazta.
Nem olyan egyszerű mint amerikàban egy "at will" àllamban, ahol akàr 10-20 év utàn is kitehetnek nap közben.
Azért van MT, felmondàsi idő, indoklàsi kötelezettség aminek megalapozottnak kell lennie, bizonyos indokoknàl ha van lehetőség màsik pozíciót fel kell ajànlani. Nem annyira egyszerű dolog ez.
Àltalàban a gyakorlat az, hogy belengetik a közös megegyezést és munka közben kicsit motivàlnak hogy írd alà.
Lehet nem olyan egyszerű, de szerintem senki sem tökéletes, akármilyen indokot lehet találni. Illetve rengeteg dolgot eleve hogy bizonyítasz vagy hogy az ellenkezőjét hogy bizonyítod.
Ahonnan meg ennyire ki akarnak rúgni, ott ne is legyen maradásod.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!