Hogy kezelnéd, ha nem szeretnek egy munkahelyen, és gyakorlatilag semmibe néznek?
#13: de ez igazából miért gond? Volna szükség egyáltalán beszélgetésre?
Illetve most nyelvi akadálya van a beszélgetésnek?
15
Én is Ausztriában dolgozom 13 éve, hidd el, az osztrákokban mindig is volt egy adag távolságtartás.
A nyelv fontos, de azt tudnod kell, hogy nem feltétlen azért nem beszélgetnek veled mert neked csak A2 a németed, hanem mert megerőltető számukra a Hochdeutsch. Tudják, beszélik, tanulták, de ők dialektben beszélnek.
Ezt onnan tudom, hogy van egy osztrák barátom a munkahelyen, aki van hogy szakmai dolgokban "eligazít", és volt hogy ő maga mondta, hogy ne haragudjak ha bunkónak tűnik, nem akar az lenni, csak neki úgymond kell egy "lazább" nap, mikor valamit tisztáz velem. Megkérdeztem, hogy miért, ennyire idegesítő vagyok?
Azt mondta nem, dehogyis, csak tudja, hogy Hochdeutshon kell megszólalnia és nagyon kell vigyázni saját magára hogy Hochdeutsch-on beszéljen, mert tisztában van vele, hogy a quatschen-t, tehát a dialektet nem fogom érteni. Számukra ez megerőltető.
Ezt magyarként nyilván nehéz megérteni, mert a mi nyelvünkben nincs olyan jellegzetes erős dialekt mint a német nyelvben. Náluk komplett máshogy ejtik, írják, beszélik a dialelektet mint a Hochdeutsch-ot. És lehet, hogy az iskolában tanulták a Hochdeutsch-ot, de 3 éves koruk óta a szüleiktől, barátoktól, hivatalban, az óvodában, az iskolában stb. dialektet hallanak és beszélnek. És nekik koncentrációt igényel a Hochdeutsch, bármennyire is hihetetlennek hangzik ez például egy magyarnak, ahol nincs dialekt országon belül.
Az hogy egy szegedi a szegre azt mondja hogy szög, az lóf.sz.
Ausztriában konkrétan a Vorarlbergi nem érti meg a bécsit, és a Linz-ben visszakérdez az osztrák a Vorarlbergire, hogy mit makogsz? Tehát ilyen szinten van ott jelen a dialekt.
Bevált nekem néhány dolog, amivel könnyebben ki tudom húzni a napot.
-A kollégákat akik nem nagyon beszélnek velem, ignorálom.(szinte csak munka ügyben kommunikálunk ha kell)
-Füldugó be (kevesebbet hallok belőlük, meg a gépek zúgásából is)
-Munkába menet és szünetben (fülessel) zenehallgatás (jobb kedv)
-Szünetben valakit felhívni (addig is ki tudod magad beszélni, oldódsz)
-Munka közben másokra nem nézni, csak a kötelezőt hozni
-Elkalandozni fejben, gondolkozni vmin egyfolytában
Ezekkel sokkal elviselhetőbb volt a nap nekem. Amíg át nem tesznek valahova, addig is elviselhetőbb, nem gubózik annyira be az ember.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!