Hogy lehet egy mobbingot bizonyítani?
20# Elég lenne leírni a könyvcímet és akit érdekel, elolvassa.
Főleg mivel a feltett kérdés így szólt: Hogy lehet egy mobbingot bizonyítani.
Munkajogászok biztos tudnak 1-2 trükköt, hogyan lehet megszorongatni a tisztességtelen munkáltatót, ha nem hajlandó eljárni ilyen esetekben, de azért szemtanúk, rögzített hanganyag stb. biztos jól jön ehhez.
Azért annyira legyen már proaktív az ember, hogy ha zaklatják akkor igenis felveszi a telefonjával, vagy bármivel.
Ott az autista óvodás ügye, anyukája betette a diktafont a gyerek hátizsákjába és felvett minden bántást, visszaélést. Ha már ott a bizonyíték, nem tehetik meg, hogy egy ilyen üggyel nem foglalkoznak mondván "nem is vehette volna fel a történteket".
Én nem mondom hogy ez hihetetlen történet, csak az a kérdés, hogy mikor volt ez.
Én amennyire tudom, a legjobb esetben is az történhet egy ilyenért, figyelembe veszik ugyan, de még a legjobb esetben is megkaphatja mindkét fél a büntetést. Csak lehet hogy az áldozat jobban megérzi ezt is, mint a tettes. A szerződésekbe benne van, hogy tilos a képi és hangrögzítés készítése, de ha mondjuk nincs benne, még akkor is mondhatja azt a tettes, hogy "bocsánat de ehhez nem járultam hozzá, GDPR!"
Továbbá az információ kizárást, többféleképpen átadott információt és a kiközösítést (ha nem szólnak a mobbingolthoz) nem fedi le a zaklatás törvény, csak azt, ha nyíltan cseszegetik, és akkor is csak akkor, ha bizonyítható.
Túljogai vannak a cégeknek.
Remélem nem lesz bántódásuk abból, hogy hangfelvételt készítettek, igazságtalan lenne ezért büntetni a családot.
Azonban két igazság:
1. A bullyingot csak mostanában kezdték el észrevenni, hogy mekkora probléma és ennek kezelése még nem gyerek, hanem baba cipőbe jár.
2. Az óvodákban nincs ilyen törvény, hogy nem készíthető kép, hangfelvétel és hogy nem lehet az óvoda rossz hírét kelteni, tehát nem tudom hogy mennyire összehasonlítható egy munkahelyi mobbinggal.
És ha még csak most ismerték fel a bullying veszélyét és még babacipőbe jár, mikor jutunk el oda vajon, hogy a mobbing veszélyeit is felismerik?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!