Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Magyarországon miért ennyire...

Magyarországon miért ennyire rossz a munkahelyi morál?

Figyelt kérdés

Nyugati cégnél dolgoztam fél évet, ahol a menedzserek elvárták, hogy a munkahelyét mindenki a saját otthonaként kezelje, becsülje meg a tárgyi berendezéseket és tartson rendet maga körül. A takarítónő is rendesen végezte a munkáját, mert mindig minden ragyogott és tiszta volt.

Amióta Magyarországon dolgozom, itt mintha ennek a tökéletes ellentettjét tapasztalom. A környezet elavult, áll a por mindenen. A berendezések szerintem a megvásárlásuk óta takarítatatlanok. Számítógép billentyűzetén lerakódott zsírfoltok, amit ha én nem törlök le vízes ronggyal, akkor szerintem senki. De igazából az egész billentyűzetet darabjaira kéne szedni és mélytakarítani, ennyire nem látott ez tisztítást soha, pedig elvi szinten van takarítónk, aki ezért pénzt is kap. De ami miatt írom ezt: Vadonatúj milliós összegű konferenciaképernyő. Kolléga a legelső napon fogta a pálcát és végigkaristolta az egészet. Észre sem vette, hogy ez probléma lenne. Ahol én korábban dolgoztam ott egy ilyenért minimum pénzbüntetést kapna, de talán még ki is rúgnák érte... Miért ennyire rossz a munkahelyi morál Mo.-n? Hol keresgéljen az ember IT munkát, ahol normális a munkakörnyezet és az emberek nem csak szükséges rosszként tekintenek a munkakörnyezetre?

jan. 7. 19:44
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:

#10 A konferenciamonitoros példám pont ez az eset. Beüzemelés után mindenki óvta az első órákban, aztán du. jött a kolléga előadást tartani és rögtön végighúzta rajta a pálcáját. Felelősséget azóta sem vállalta fel és a főnökséget sem különösebben izgatja, hogy már ott van egy bazi nagy karc a képernyőn. Meg lett mondva, hogy ez munkahelyi, mit számít, majd ha az otthonodban lesz és a tiéd, akkor foglalkozz vele...

"Rengeteg helyen azt látom, hogy ideig-óráig maguk a dolgozó próbálják óvni, karbantartani, fejleszteni az eszközöket, stb. Akár a saját pénzük és idejük árán is."

Hogy ez mennyire igaz, te jó ég! Aztán persze jön, hogy elveszik a cuccokat előled, mert kell a kollégának és lelakottan adja vissza. Vagy eleve megörökli a cuccaidat, te meg kapsz a raktárból egy széthajtott példányt, mert új az nincsen.

jan. 8. 18:39
 12/17 anonim ***** válasza:
88%
Dolgoztam kisebb nagyobb gyáraknál mindenhol tisztaság volt és mindenki vigyázott a holmikra.
jan. 13. 14:07
 13/17 anonim ***** válasza:
85%
Ez nem munkahelyi morál kérdése, egyszerűen a magyar dolgozókat nem becsülik meg annyira a munkáltatók, hogy emberhez méltó munkakörülményeket biztosítsanak nekik.
jan. 13. 15:51
 14/17 A kérdező kommentje:
#12 Becsüld meg nagyon!
jan. 13. 16:01
 15/17 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem a munkahelyi körülmények és a fizetés miatt ilyen. Ha valaki normálisan karbantartott, tiszta helyen dolgozik, normális fizetésért (amiből nem megél valahogy, hanem ÉL és félre is tud tenni bőven), akkor az szerintem tisztességesen áll a munkához. Legalábbis én ebből a szempontból magamból indulok ki.

Ugyan elvégzem rendben mindig, amit rám bíznak, de néha van olyan nálam is, hogy felveszem a lesz@rom stílust.

Egy raktárban dolgozom, ahol rohadt kicsi a létszám. Nagy a por, a targoncák nincsenek rendesen karbantartás, megy a szervezetlenség és a kommunikációhiány ezerrel, a PDA-k többsége selejt fos, képtelenség velük normálisan szkennelni.

Valamivel nettó 300 ezer felett keresek, de a minimálbérre vagyok bejelentve. Ha elmegyek szabadságra, akkor az a nap szó szerint 0 forint! Mivel külsős cég alkalmaz, ezért nálam így működik. Tehát ha kiveszek 1 hét szabit, akkor 5 napig nem keresek semmit... Illetve van olyan, hogy el akarnék néha menni 1-1 napokra szabira (mindig belekalkulálom, hogy azokkal a napokkal kevesebb lesz majd a fizetésem), de húzzák a szájukat, hogy miért akarok elmenni, miközben a belsős alkalmazottak (akiknek van fizetett szabijuk) közül sokan 1 hét szabin vannak éppen. Jönnek a kifogások, hogy így kellenék, úgy kellenék arra a napra, sok meló lesz, blablabla, holott csak 1 napról lett volna szó, amiről már szóltam előtte másfél héttel, hogy kéne. (Csak akinek szóltam, az éppen beteg lett, a másik műszakvezető, aki nem akart elengedni még nem tudott róla, szóval ilyen profi az összhang...)

Aztán ilyenek, hogy a raktárban nincsen fűtés, mert spórol a cég, mindenki több réteg ruhába felöltözve dolgozik, miközben fent az irodisták pólóban meg nyári ujjatlanban ülnek a jó időben... A karácsony előtti megbeszéléskor a nagyfőnök büszkén mondja, hogy a mi telephelyünk 75%-ot spórolt, és ezzel el is volt intézve a dolog. Az le van szarva, hogy a raktárban mindenki fagyoskodik, nem számít.

De ami a hab a tortán: lassan 2 hete, hogy szó szerint egyik mosdóban sincs nálunk szappan, mert az éppen aktuális takarítóbrigád, akiket felvettek, képtelen tölteni!!!! Egyszerűen nem foglalkoznak vele. Valamelyik nap is bejöttek az öltözőbe, felmostak 1-2 métert, hogy legyen valami látszatja, hogy csináltak valamit, aztán mentek is... De komolyan. Milyen munkahely az olyan, ahol arra nincs lehetőség, hogy munkavégzés után az ember tudjon normálisan kezet mosni a dzsuva után!?!? Éppen mentem volna ki cigizni, előtte pisálnék egyet. Nyilván kezét mosok előtte, nem úgy mint mások (meg ahogy Torrente is mondja, ez a tisztelet jár a szent cerkának😃🙂). Természetesen szappan még mindig nem volt, színtiszta vízzel voltam kénytelen a fekete retket ledörzsölni a kezemről, majdnem 5 percig tartott, közben már majdnem behugyoztam. (Télen jobban szokott kelleni, ráadásul simán fel lehet fázni az alig 12 fokos raktárban.)

Ilyen körülmények mellett az ember munkakedve, morálja meg úgy mindene a béka segge alatt van. Kezdek rájönni, hogy a Magyarországot meg ami idehaza folyik, egyszerűen nem szabad komolyan venni. Mert nem lehet. Ha szarok bele a munkába, akkor is ugyanúgy megkapom a pénzem. Akkor meg minek hajtsak? Amíg a körülmények nem lesznek jobbak, a hozzáállás sem fog változni...

jan. 14. 03:00
 16/17 NTBS ***** válasza:
A munkáltató miatt.
jan. 24. 21:51
 17/17 anonim ***** válasza:
Szlovákiában sem rózsásabb a helyzet.
máj. 30. 11:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!