Dolgoztatok már együtt börtönviselt emberrel?
Igen. Pincér voltam egy étteremben, ahová jött egy srác nulla tapasztalattal, először mosogatónak, aztán kitanult valami OKJ-t hogy a szakács keze alá dolgozhasson. Egy hagymát nem tudott felkockázni, mikor felvették, pár hónap múlva meg szebben dolgozott, mint én, akinek a főzés az egyik hobbija. Kérdeztem, hogy mire ez az ambíció, mert nem megszokott ebben a szakmában (általában azt láttam, hogy akinek van, még az is elveszíti, nem hogy időközben jöjjön meg), mondta, hogy ő igazából azért jött ide, mert börtönben volt, és sehová nem vették fel, a szakmája erkölcsi bizonyítványt kér, és most egy picit el volt veszve, nem tudta, mihez kezdjen magával, szóval gondolta, akkor lépdel itt előre a ranglétrán.
Drogkereskedelem miatt ült. Őt valamennyire sajnáltam, mert amúgy értelmes és szorgalmas volt, és nagyon durván behatárolják a lehetőségeit, ha ilyesmi miatt elítélik. Nekem pl. most már sokkal jobb munkahelyem van, őt nem vennék fel ide.
Csak úgy , hogy többször volt börtönviselt ügyfelem (hivatalban dolgozom). A börtönviseltek sokfélék, 7-8 olyan személy van, aki többször is bejárt hozzám, volt, aki folyamatosan káromkodott, meg letegezett, volt aki, azt mondta, hogy még életében nem beszéltek vele ilyen kedvesen. Pedig annyi volt csak az egész, hogy ki kellett töltenie nálam egy nyomtatványt és mondtam neki, hogy kezdje el és ha elakad, segítek a kitöltésben. Azt mondta, még életében nem segítettek neki, 13 évet ült amúgy, azt nem tudom, hogy miért, én ilyenkor nem kérdezek, ha akarnak, mesélnek.
Van akiről tudom, hogy emberölésért ült 10 évet, ő sokszor jött már hozzám, egy rokonát ölte meg, késsel leszúrta.
Én úgy vagyok ezzel, hogy a büntetését letöltötte, nem szabok ki rá olyan jellegű plusz büntetést, hogy ezért bunkózzak vele.
Általánosságban merem remélni, hogy ezek az emberek megváltoztak, mert a börtönben volt idejük sokszor átgondolni, megbánni, újraértékelni a dolgokat. Nyilván tudom, hogy van olyan is, aki a börtönben keveredik igazán rossz társaságba. Talán a fiatalabbakra igaz ez, akik csak 1-2 hónapot ülnek és ott több rabtársukkal valami nagyobb bűncselekményt terveznek el.
Még egy érdekesség: nagyon komoly összefüggést látok a családi háttér és a bűnöző életmód között. Hajlamosabbak azok a bűnözésre, akik nem kaptak gyerekkorukban elég szeretetet és figyelmet. Akik nem kaptak a szüleiktől dicséretet, ölelést, jó példát, érzelmi stabilitást. Őszintén sajnálom őket. Ha magas pozícióban ülnék valahogy úgy módosítanám a törvényeket, hogy az árva és állami gondozott, vagy nevelőszülőnél élő gyerekek több szeretetet, törődést, jó mintát, több lelki pluszt kapjanak. Van egy minimális ilyen tendencia most is, hiszen 20 évvel ezelőtt rosszabb volt az állami gondozásban és nevelőszülőnél élő gyerekek sorsa, de még rengeteget kellene ezen javítani.
Minden szempontból megérné.
"Akik nem kaptak a szüleiktől dicséretet, ölelést, jó példát, érzelmi stabilitást. Őszintén sajnálom őket."
Hát én nem kaptam, (konkrétan gyermekotthonban nőttem fel) mégis ügyész lett belölem.... (nem volt könnyű elérni....)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!