A munkáltatók és az emberek többsége miért nem akarja elfogadni és megérteni azt a tényt, hogy több év munkatapasztalat nem pótolja a szaktudást, lexikális szakmai tudást, szakirányú végzettséget?
Mondom a saját példámat gépészmérnökként.
Egyetemen szaktárgyaknál kipuskáztam az elméleti kérdésekre a választ, de a szakmai részt legyen az számítás,azt mindig úgy vezettem le. Csak az alap össze függéseket ismertem, nem tanultam meg a több száz egyenletet. Vizsgán kaptam 4-est.
Egy szaktársam mindig mindent bemagolt, nem tudta mit számol, de az eredmény mindig jó lett, ő kapott 5-öst.
Kiből lett a jobb szakember? Nekem mechanika rezgéstanból felajánlották a tanársegédi állást is, neki nem! Az évfolymból én voltam az egyetlen jelöltjük, pedig nem én voltam a legjobb tanuló, még a rezgéstanból sem.
És az a helyzet ez a fajta külömbség nagyságrendekkel jobban kiéleződik valós gyakorlati probléma megoldásoknál.
Konkrétabb szakmunkás példával szemléltetem:
Gépészmérnökként választható tárgy a hegesztés, tételezzük fel az egyén felveszi és 5-ös re viszgázik elméleti részből, a gyakorlat vicc kategória. Neki van róla diplomája.
Ott van a minősített hegesztő szakmunkás, aki a tizdét sem tudja a hegesztésről, de van belőle 5 éves szakmai gyakorlata és megkapta a minősítést is.
Ki hegeszt jobban a minősített hegesztő vagy a mérnök aki csak tanulta. Én inkább előbbivel hegesztettén meg a csövet 10 báros nyomásra!
'7# de kérem szépen mondja el már valaki, hogy egy képzetlen dolgozónál milyen tapasztalattól kellene nekem annyira hasra esnem? Akinek van végzettsége az tudja mit kell csinálni, nem kell a fejére egy végzettség nélküli kolléga okoskodása."
63 éves Katika 45 év óvodai dajka tapasztalattal legalább olyan jól ért a gyerekekhez, mint frissdiplomas 22 éves ovodapedagogus Éva. Csupán neki nincs diplomája. Lehet azért nincs, mert mondjuk egyáltalán nem megy neki a matek és ezért érettségije sincs, de kitűnő érzékkel nevelési a gyerekeket . Éva meg bunkó mint a föld nulla érzéke van a gyerekekhez, de van diplomája.
"de kérem szépen mondja el már valaki, hogy egy képzetlen dolgozónál milyen tapasztalattól kellene nekem annyira hasra esnem? "
Hasraesni nem kell, de értelemszerűen arról a munkatapasztalatról van szó, amivel te még nem rendelkezel, ő már igen. Ha ilyen alapvető összefüggéseket sem vagy képes átlátni, akkor a végzettséged mögött is aligha van érdemi tudás.
9# össze szedte a valószínű kérdéseidet, de áruld már el miért nem mész máshova dolgozni?
De most komolyan bruttó 300000??? Mert akkor valószínű, hogy a takarítónő aki az irodátokat takarítja többet keres nálad. Csak azért hozom ezt a példát, mert mi 300000 bruttót fizetünk a takarítónőnek + 30% pótlék 18:00-tól, 17:00 után takarít. + nettó 26000 ft kafetéria és 100% os utiköltség térítés.
Összegezve takarító nénink nettó ~250000 + 26000-et keres, ami 276000 ft!
Nem kell ledolgoznia a 6 órát, mikor végez mehet, de átlagba 22:00 körül megy haza.
Jah igen, 6 órában van alkalmazva 300000 alapbérért, nem 8!
Kérdező!
Kaptál egy csomó értelmes, hasznos választ. Remélem kapisgálod már! 🙂
Egy idő után azért bele lehet jönni elég sok mindenbe egy csomó gyakorlattal, meg tapasztalattal. Műszaki területen pl nem úgy van egyes multiknál, hogy te x fajta mérnök vagy, tehát csak x mérnöki feladatokat látsz el, hanem ott van még y, z fajta mérnök munkája és ha már felvettünk téged, akkor old meg, mert nem veszünk fel még plusz y, meg z mérnököt. Tanulni viszont sokat lehet és adott munkakörhöz nem mindig kell átlátni mindent, csak alkalmazni kell, amit éppen tudsz.
Nyilván egy különböző végzettségű, vagy olyan, akinek nincs végezttsége nem fog annyit tudni, mint akinek részletesebb tudása van.
Igazából nem értem mi bajod, szerintem tök jó, ha kérdezgetnek, amikor valamit nem tudnak a kollégáid, ez nem jelenti azt, hogy téged akarnak kikezdeni, meg kételkednek a tudásodban, csak tudnod kéne elmagyarázni nekik, te vagy elvileg a szakember. Ezek az emberek pedig részben alattad dolgoznak egy idő után, ha neked van relevánsabb végzettséged, tapasztalattal együtt is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!