Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Milyen esetben kötelezhető a...

Milyen esetben kötelezhető a munkavállaló, hogy a munkaadóval szerződött üzemorvoshoz menjen vizsgálatra?

Figyelt kérdés

Lehet, hogy inkább egészség kategória, ha az, jelentsétek a kérdést, rossz kategória miatt.

Szóval a lényeg:

Mi van akkor, hogy egy munkahelyre kell az üzemorvosi vizsgálat, de az alkalmazottnak ellenszenves a céggel szerződött üzemorvos, és nem járul hozzá, hogy bármiféle kapcsolatba lépjen vele.

Magán úton, saját pénzből fizetett, független üzemorvosi vizsgálata, és engedélye, van az alkalmazottnak.

Kötelezhető e arra, hogy a cég által szerződött üzemorvoshoz menjen el, illetve mondhatja e azt a munkaadó, hogy nem fogad el más orvosi engedélyt, csak és kizárólag azért, akivel szerződött?

2023. szept. 18. 09:01
1 2 3
 11/23 anonim ***** válasza:
80%

Nálunk most volt ilyen eset.

Mindegy, hogy melyik üzemorvos állítja ki az alkalmasságit, a lényeg, hogy üzemorvos legyen.

Abban más a vállalat saját üzemorvosa, hogy vele szerződésben foglaltak szerint történik az éves orvosi alkalmassági vizsgálat, (szervezetten, adott napon, adott vizsgálatokat) és a cég is fizeti ki.

De olyan ez, mint a jogosítványhoz az orvosi alkalmasság. Akármelyik orvos, aki vállalja, kiállíthatja.

2023. szept. 18. 10:59
 12/23 anonim ***** válasza:
94%

"Aki alig bír járni mert már olyan öreg, annak nyilván éles a hallása mint a denevérnek és szeme mint a sasé!

Nekem alig sikerült a műszeres hallásvizsgálat, pedig még csak 40 múltam. Jópár értékem a középtartományban vonalon van. Persze azta vizsgálatot sem rendes audiológus szakorvos véágezte, hanem valami okj-s aszisztens, mellesleg a fülkébe behallatszott az utcáról a busz :D"

Magadtól vagy ilyen butácska, vagy segít valaki? Egy 20 évesnek is lehet xar látása és hallása és egyb80 évesnek is lehet jó szeme és füle.

2023. szept. 18. 11:29
 13/23 anonim ***** válasza:
9%

Magadtól vagy ilyen butácska, vagy segít valaki? Egy 20 évesnek is lehet xar látása és hallása és egyb80 évesnek is lehet jó szeme és füle.

Sőt olimpián is lehet első helyezett!

ja nem.

2023. szept. 18. 12:09
 14/23 A kérdező kommentje:

1-es, nem teljesen ennyi!

A munkáltató annyit kérhet, hogy legyen alkalmassági vizsga, neki semmi köze nincs annak az elfogadásához! Elfogadnia a hatóságoknak kell, Állategészségügy, Nébih, Ántsz... A munkaadónak semmiféle jogköre nincs, hogy egy orvosi határozatot elfogadjon, vagy ne!

Nagyon jó példa erre: Nincs szó munkafelvételről, a munkaalkalmassági 1 évig jó.

Mikor a dolgozó munkaszerződést kötött, még 10 hónap volt az alkalmassági lejárásáig. Tehát abban a 10 hónapban se a "saját" orvos által kiadott igazolással dolgozott a dolgozó!

3-mas, 4-es!

"Minden esetben, ugyanis a munkáltató csak annak az uzemorvosnak a vizsgálati eredményét fogadhatja el, akivel szerződése van."

" odaállít valaki egy alkalmassági papírral, nem fogja tudni leellenőrizni, hogy valódi-e, vagy csak szereztek egy pecsétet és hamisították."

Nem vagyok ebben biztos!

Konkrétan vendéglátásról van szó, és itt nagyon sokan dolgoznak beugróskén, másodállásban, vagy főállásban, de napi bejelentővel.

Ezeknek az alkalmazottaknak egyikének sem, a cég üzemorvosától van engedélye.

A pecsét valódiságát meg hagyjuk, a munkaadó továbbra sem rendőr, vagy ügyész, és továbbra sem neki kell elfogadnia.

Az orvosi pecsét, az orvosi pecsét, és a szakhatóságok dolga annak az elfogadása. Onnantól kezdve, hogy van érvényes alkalmassági, a munkaadónak semmiféle felelőssége nincs. A hatóságok meg telibe szarják, kivel áll szerződésben a cég.

2023. szept. 18. 12:15
 15/23 anonim ***** válasza:
52%

Most lehet rosszul tudom, de az, hogy valaki háziorvos, még nem biztos, hogy üzemorvos is, ez most olyan, hogy egy szemész nem fog epeműtétet csinálni. Tehát külön praxis, és vizsga kellhet hozzá. Illetve a cégek ezért fizetnek a dokinak, és gondolom kérdező nem örülnél ha a vizsgálat végén azt mondanák neked, hogy 30 ezer? Üzemorvos ezen felül ki is jár a céghez egy-egy biztonsági bejárás alkalmával, és az ő felelőssége a dolgozó. Nekem pl felvételkor belekötött a köldöksérvembe, és első körben csak 3 hónapra adta meg az alkalmasságit, illetve meg is kell műtetnem, mert felírta magának, leleteimet lemásolta, és gondolom jövőre számon is kéri.

" odaállít valaki egy alkalmassági papírral, nem fogja tudni leellenőrizni, hogy valódi-e, vagy csak szereztek egy pecsétet és hamisították."

Ezt speciel olyan oldalról nehéz megkerülni, hogy az üzemorvos kapcsolatban van a céggel, és a személyzetis kért mindig időpontot, tehát ha valaki nem jelenik meg akkor, az egyből bukó. Székesfehérváron az Alcoánál meg a kártyás beléptetőrendszer is jelez az időszakos alkalmasságira, 1 hónappal a lejárta előtt, ezt meg szintén az üzemorvos tud felülírni, aki a cég területén belül rendel.

2023. szept. 18. 18:39
 16/23 A kérdező kommentje:

15-ös, ennek nem sok köze van a kérdésemhez.

Nem háziorvosról beszéltem, hanem erre jogosult üzemorvosról!

Pénzről sem esett szó, nem érdekel mennyibe kerül, ha 30 ezer, akkor annyi, leszarom.

A pecsét hamisítást meg végképp nem tudom hogy gondolod, szó nem volt hamisításról, (egy válaszoló dobta fel) és ha mondjuk nem jelenek meg a vizsgálaton, az egyáltalán nem "bukó", hiszen 50 másik üzemorvoshoz attól még elmehetek!

"Nekem pl felvételkor belekötött a köldöksérvembe, és első körben csak 3 hónapra adta meg az alkalmasságit, illetve meg is kell műtetnem,"

Na pl. pont ezt akarom elkerülni, mert az üzemorvos hírhedten egy igazi f@szparaszt gyökér.

Istent játszik, aki más ember megélhetésével, és életével játszadozik.

Nehezen tudnám türtőztetni magam, hogy ne kezdjek el én is játszadozni az ő életével...

2023. szept. 18. 20:15
 17/23 anonim ***** válasza:
#16 Tudsz arra példát mondani, hogy nem adta meg valamiért az alkalmasságit? Mert én úgy érzem, hogy feleslegesen parázol, ez a köldöksérv dolog meg az előzö munkahelyemnél is előjött, 1 évvel ezelőtt. Illetve ahogy leírtam, nem is lehet megkerülni, hogy máshoz menjél, mert vagy ott van a cég területén belül a doki, vagy időpontra mész az adott dokihoz.
2023. szept. 18. 20:23
 18/23 anonim ***** válasza:

Ha a munkáltató felelős képviselőjével le tudod sakkozni, hogy te más szolgáltatónál a saját költségeden szeretnéd elvégeztetni a vizsgálatot, akkor szerintem járható az út. Amúgy a munkáltatónak a törvényi kötelessége fizetni a vizsgálatot a vele szerződésben álló foglalkozás egészségügyi szakorvossal, és mindenki úgy gondolja, hogy nincs olyan bolond, aki az orvossal szembeni unszimpátia miatt nem hajlandó elmenni a szerződésben álló orvoshoz. Ha a munkáltató vállalja, hogy magyarázkodik egy ellenőrzésen amiatt, mert te nem a vele szerződésben álló orvoshoz foglalkozás egészségügyi szakemberhez mentél, hanem máshoz, akkor a dolog lejátszható. A beutalót kérd el, és azon legyen minden kockázat korrektül bejelölve, hogy mire terjedjen ki az alkalmassági vizsgálat.

De valóban, a jogszabályban az van leírva, hogy a munkáltatódnak le kell szerződnie egy szakorvossal, és téged oda kell küldenie, és a vizsgálatot neki kell fizetnie. (Lásd lentebb...)

89/1995. (VII. 14.) Korm. rendelet a foglalkozás-egészségügyi szolgálatról,

27/1995.(VII.25.) NM rendelet a foglalkozás-egészségügyi szolgáltatásról

33/1998. (VI. 24.) NM számú rendelet a munkaköri, szakmai, illetve személyi higiénés alkalmasság orvosi vizsgálatáról és véleményezéséről

1993. évi XCIII törvény a munkavédelemről

2023. szept. 20. 16:08
 19/23 A kérdező kommentje:

" nincs olyan bolond, aki az orvossal szembeni unszimpátia miatt nem hajlandó elmenni "

Szerintem az a bolond, aki szerint létezik olyan szó, hogy unszimpátia. Vagy un, vagy szin.

"Ha a munkáltató vállalja, hogy magyarázkodik egy ellenőrzésen amiatt, mert te nem a vele szerződésben álló orvoshoz foglalkozás egészségügyi szakemberhez mentél,"

nem kell ilyet vállalnia, továbbra sem érdekli egyik hatóságot se, hogy melyik üzemorvos adta ki az engedélyt.

Ahogy már említettem, rengeteg a másodállás, beugrós meló, napi bejelentett munkaerő, új munkaerő, akinek a régi üzemorvostól van papírja... Ezek egyikének se a szerződött orvostól van engedélye.

Ha bármelyik hatóság ragaszkodna ehhez, az emberek 30% azonnal alkalmatlanná válna a munkára. A hatóságot 1 dolog érdekli, hogy meglegyen az engedély.

2023. szept. 20. 21:20
 20/23 Med_fet_ati ***** válasza:
#1 #14 Már pedig a munkáltatónak nem kötelező elfogadnia, dönthet pl. úgy, hogy elküld a p.csába, ha már a felvételkor ilyenekkel variálsz.
2023. szept. 26. 14:23
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!