A már jelenlévő mesterséges intelligencia veszélyezteti a te szakmádat is?
Főleg a diplomások vannak veszélyben, első körben ez a 20 munkakör.
Azután persze jön a többi is hamarosan.
Száz szónak is egy a vége, hogy már igen sokan nem lehetnek biztonságban a szakmájukat/hivatásukat illetően, tehát még időben érdemes elgondolkozni egy olyan szakterületen is amit -egyenlőre- nem veszélyeztet a M.I.
A jövőkutatók szerint a fizikai munkát végzők sem lehetnek biztonságban, mert őket a hamarosan berobbanó robottechnika olcsósága fogja munkanélkülivé tenni.
A robot napi 24 órában gyártja azt amire beprogramozzák. Nem fárad el, nem érdekli ha a munka monoton, nincsen fizetés, tb, szülési- vagy betegszabadság stb...stb...
Szép új jövő.
Így is jóval többet dolgozunk, mint az emberiség történelme nagy részében. Lehet gondolkodni azon, van-e értelme a heti 40 óra munkának.
Dolgoztam már alapvetően automatizált laborban.( sokan nem tudják de az eredmények is automatikusan mennek tovább)
Hááát nem egészen úgy van ez mint sokan sejtik.
Nem rég vitatkoztam egy radiológussal (én épp a radiológia és az aneszteziológia között vacillálok) arról, hogy az AI átveheti a radik munkáját. Ő reflexből azzal érvelt, hogy biztosan nem, egy gép nem tudja helyettesíteni az ember kritikus és többdimenziós gondolkodását. Amivel egyetértek, ez JELENLEG tényleg így van. Mert én viszont azt gondolom, hogy 30 év múlva a mesterséges intelligencia sokkal gyorsabban és pontosabban fogja kiértékelni a leleteket. Elég, ha arra gondolunk, hogy a bőrgyógyászaton belül az anyajegyszűréseket már simán rábízzák az AI programra. Így ha van egy CT, RTG, MR, amit az beszkennel és másodpercek alatt kiértékel, akkor nem lesz akkora szükség a radiológusokra. Hiszen ha jön 10 politraumás beteg, akkor jobban megéri 10 mp alatt megkapni a diagnózisokat, mint 10 perc - 1 óra alatt.
A radiológiának is vannak olyan területei, amiket nem nagyon tud átvenni az AI még egy jó hosszú ideig (pl. ilyen az intervenciós radiológia, vagy a nagyon manuális UH), de azért aki hosszútávra tervez, az jól gondolja meg a radiológiát, mert pár év múlva már nem lesz benne akkora fejlődési potenciál. Lehet, hogy már 10 múlva is bekövetkezik az, amiről írtam.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!