Egy cégnek van bármi köze két alkalmazottja munkahelyen kívüli peres ügyéhez, amely polgári perben folyik? Kirúghatja a cég az X alkalmazottat, mert beperelte az Y alkalmazottat? Ehhez lenne köze a cégnek?
Ha a rossz kapcsolat odáig fajul, hogy nem tudnak egymással együtt dolgozni, akkor igen.
Tök mindegy, per van-e a háttérben, vagy más.
Az előző válaszolok feltehetően nem munkajogászok (én sem), de valószínűleg még csak nem is jogászok.
Kérdező: igen, a munkáltatónak joga van kitenni. Nézzük csak pl. a Mt. 8. § rendelkezéseit:
8. § (1) A munkavállaló a munkaviszony fennállása alatt - kivéve, ha erre jogszabály feljogosítja - nem tanúsíthat olyan magatartást, amellyel munkáltatója jogos gazdasági érdekeit veszélyeztetné.
(2) A munkavállaló munkaidején kívül sem tanúsíthat olyan magatartást, amely - különösen a munkavállaló munkakörének jellege, a munkáltató szervezetében elfoglalt helye alapján - közvetlenül és ténylegesen alkalmas munkáltatója jó hírnevének, jogos gazdasági érdekének vagy a munkaviszony céljának veszélyeztetésére. A munkavállaló magatartása a 9. §
vagy akár az 52. § -t
52. § (1) A munkavállaló köteles
d) a munkakörének ellátásához szükséges bizalomnak megfelelő magatartást tanúsítani,
e) munkatársaival együttműködni.
Szóval, akár erre való hivatkozással is felmenthet a munkavégzés alól. Nyilvánvalóan a perben álló munkavállalók együttműködése munkaadói oldalról alátámasztja a felmondás megállapítását.
7-es: nekem úgy tűnik, hogy mi a legtöbben pont ugyanazt írtuk, amit te is. Én ráadásul ügyvéd vagyok. Mondjuk tény, hogy nem a munkajog a szakterületem, de attól még a válaszom megalapozott, és én is azt írtam, hogy kiteheti.
Szóval akkor miért is kellett beszólni, hogy mindenki hülye??
"e) munkatársaival együttműködni.“
A pereskedés miért zárja ki a munkatárssal való együttműködést? 8-16-ig együttműködünk, 16.01től meg peres felek vagyunk. Hol itt a gond?
Én hónapokig dolgoztam úgy hogy ki nem fizetett fél havi bér miatt perben álltam a céggel. És ott dolgoztam! Megnyertem a pert, fizettek és akkor is ott dolgoztam. Aztán felmondtam, de én és nem ők!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!