Tényleg ennyire az extrovertált, pörgős munkaerő a jobb, mint aki jól és precízen dolgozik?
Érdekes helyzet állt elő a munkahelyemen. Hárman vagyunk gyakornokok, én és két lány. Az egyik lány velem együtt érkezett 2-3 hónapja, a másik már egy ideje ott van, most megy át főállásba.
Mindannyian csinálgatjuk a dolgunkat, fejlesztőként dolgozunk. Eleinte az új lány és én is hasonló kaliberű feladatokat kapott, mint én. Én igyekeztem mindent úgy csinálni, "ahogy kell", kiszervezni osztályokba, hogy rendezett és tiszta legyen a kód, solid elveket követve, clean codeot írva. Ő ledarálta a feladatát, valami minimális struktúrát követett, de hamarabb ledobta magáról és kérte is a következőt. Nekem meg már elkezdte rágni a fülem a főnök, hogy mikor leszek már kész. Aztán ez folytatódott azzal, hogy erre a lányra a második héten szinte egy egész komoly feladatot raktak, amire később az ügyfelek is rárepültek és most gyakorlatilag ő a kiskirály, mi meg a háttérben maradtunk és kapjuk a feladatokat, amiket ő megbeszélt a főnökkel. Én tesztelhetem, amit ő csinált, a másik lány meg csak részfeladatokat kap belőle, ilyen apró javításokat. Ő visz minden látványosat, szakmailag most övé a rivaldafény, pedig szerintem nem végez jó munkát. Inkább azt az elvet követi, hogy működjön, aztán ha marad ideje, kicsit kiszépíti. Szerintem ez nem követendő minta. A másik lány nem tudom milyen munkát végez, mindenesetre fura, hogy látszólag kevésbé foglalkoznak vele.
A másik a közösségi élet. A régebb óta ott dolgozó lány szinte senkivel nincs jóban a csapaton kívül, a másik lány meg alig van itt pár hónapja és több csapattal lebratyizott, több emberrel megy ebédelni, ismerik a cégben olyan emberek is, akikről azt sem tudom ki, de megjegyezték már a nevét. Néha hív magával engem is, de biodíszletnek érzem magam.
Nem utálom, mert velem is kedves és közvetlen, csak érthetetlen számomra, hogy egy friss dolgozót, aki ráadásul gyengébb egyetemre is jár, jobban tolnak előre, mint azt a lányt, aki itt dolgozik évek óta. És hogy én hiába töröm magam, hogy jó legyen a munkám, mindig a szar, kicsi feladatokat kapom. És levegőnek vagyok nézve, miközben neki szakmai vezetők köszönnek messziről a folyosón már...
Ezt már én is észrevettem. Mármint az a lényeg, hogy kinek milyen összeköttetései vannak, kivel milyen viszonyt tud rövid idő alatt kialakítani. Tehát aki nem is olyan tehetséges a munkájában, vagy esetleg jóval felületesebben végzi a munkáját, az is kerülhet jobb pozícióba, ha rövid idő alatt a megfelelő helyeken "megismerteti" magát (esetleg "benyalja" magát).
Ha meg szépnek született az illető akkor alapból előnye van (egész máshogy bánnak az élet minden területén azzal aki szép) sok mindenben elnézőbbek vele.
Minden azon múlik, hogy ki milyen gyorsan képes olyan emberekkel "lepacsizni" akiknek számít a szava, mert vezető beosztásban vannak.
A mai világban az összeköttetéssel, helyezkedéssel, lepacsizással, benyalással és egyéb hasonló dolgokkal sokszor (nem mindig) többre megy az ember, mint a precízségével és a szakmai tudásával. Tisztelet a nagyon kevés kivételnek.
A legtöbb helyen szerintem az a prioritás, hogy működjön egy kód. Ha működik, akkor már tökéletes munkát végzett. Ez addig igaz, amíg nem kell javítgatni valamit, amit nehéz megcsinálni, ha káosz van a kódban és nem lehet átlátni a dolgokat. Szóval ha ő sokkal gyorsabban dolgozik (és a fentiek szerint jól), az bőven elég jó indok, hogy többet foglalkozzanak vele.
Introvertáltként sem kellene, hogy hátrányban legyél. (Már ha jól használod a kifejezést és nem önbizalomhiányt és rossz kommunikációs készséget értesz alatta, hanem csak azt, hogy valaki nem kezd el mindenkivel bratyizni akit meglát). Ha van valami szakmai kérdés, akkor ha azt megbeszéled a főnökkel, vagy a releváns emberrel és mersz/tudsz kérdezni, az elég ilyen szempontból (ezeket egy introvertált ember is meg tudja csinálni). Összetettebb munkaköröknél, ha valakinek már van pár év tapasztalata, akkor az értékeli, ha olyan emberrel kell dolgozni, aki érti a dolgát, függetlenül attól, hogy mennyire lehet haverkodni vele.
Miért nem hallgatsz a főnökre?Lehet te perfektül meg akarod csinálni de ha neki az a lényeg hogy csak működjön és mennyiség legyen akkor csináld úgy.Bár most már késő valószínűleg,lehet már be lettél skatulyázva de más munkahelyen jól jöhet ez,nem kell tökéletesnek lennie,sokszor a mennyiség,az hogy milyen gyorsan csinálod fontosabb.
A személyiség is belejátszik,aki csöndben van nem fogják észre venni,a nagy hangú emberek általában többre viszik,az issegít ha jól néz ki és nyalizik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!