Miért nézik le a diplomásokat?
Sokszor hallom azt, hogy egy nem-diplomás szakmunkás vagy egyéb dolgozó mennyivel jobb ember, okosabb, szebb, jobb mindenben, ügyesebb, inteligensebb, stb...De miért lenne valaki automatikusan jobb csak emiatt? Ez nem a ló másik oldala egy kicsit?
Sok helyen már nem mondom inkább, hogy diplomám van, mert én hiába nem szólok be senkinek, nem nézek le senkit, az alacsonyabb végzettségűek egyből és azonnal elkezdenek beszólogatni, oltogatni, hogy az semmit nem ér, ne gondoljam hogy több vagyok, stb...
Ezzel szemben én még egyszer sem, soha, semmilyen kontextusban nem hallottam egy diplomás ismerősömtől, barátomtól sem, hogy XY nem-diplomás embert leszólt volna a diploma hiánya miatt....
Örök vita, mindkét "térfélen" megvannak azok a sötétek akik leszólják a másikat és nem fogják fel, hogy mind éhenhalnánk a másik nélkül.
Gondolom az ilyen emberek nem elégedettek a saját életükkel és kicsit jobbnak érzik magukat, ha mást lehúznak.
Előítéletes vagy komplexusos emberekről van szó.
Az előítéleteseken kívül minden ember nemmel válaszolna az alábbi kérdésre: Minden diplomás nagyképű önelégült bunkó?
Csak a komplexusosok máshogy gondolják.
Mondom ezt úgy, nincs diplomám és sanszos, hogy nem is lesz egy darabig.
"Az "intelligens" szót két l-lel írjuk."
Köszi a korrekciót, gépelési hiba volt! :) Ez is csak azt bizonyítja, hogy a diplomások okoskodnak, közben meg egy szót nem tudnak helyesen leírni, igaz?! xD
Ahogy az egyik válaszoló leírta, a fő ok az, hogy komplexusosak. Nekem is van egy érettségivel rendelkező, alapvetően értelmes ismerős, aki imádja bizonygatni, hogy értelmesebb, mint a diplomások (amúgy nem feltétlenül). Egyszer beismerte, hogy fáj neki, hogy nem mert anno egyetemre jelentkezni, mert kevésnek érezte magát.
A másik ok a szokásos magyar beképzeltség és tájékozatlanság. Eddig kivétel nélkül olyanokat hallottam, hogy "nem a diplomától lesz vki értelmes" meg a többi bölcsességet, akik nem beszéltek idegen nyelvet, nem voltak tájékozottak, max., volt egy szűk szakterület, amihez értettet, minden más totál homály.
"XY nem-diplomás embert leszólt volna a diploma hiánya miatt...."
elvétve ilyen is, de én is inkább a nemdiplomásoktól hallom, h szidják a diplomásokat.
Amúgy nekem semmit nem jelent, hogy van diplomám. Álláskeresésnél előny volt, de amúgy le se tojom kb. Nem beszédtéma baráti körben sem, ill. nem gondolok rá se munkába menet, se buliban, se csajozás közben vagy az ágyban, stb...
Ha néha nem vágnák az arcomba ezeket a beszólásokat, kb el is felejteném, hogy van. Ők juttatják mindig eszembe....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!