Mennyivel másabb lenne a világ, hogyha nem számítana a munkahelyi státusz és egy takarító és informatikus vagy irodai munkás és ügyvéd fizetés között nem lenne ekkora nagy különbség?
Teljesen masfele felelősség egy takaritas mint mondjuk egy orvosi munka. Vagy mondjuk egy tanár, óvónő, aki sokat tanul, nagy a felelősség, meg sincs anyagilag megbecsülve…
A piac diktálja a fizeteseket, amihez kevesen értenek, vagy kevesen mernek belevagni, az ér sokat. Ezért is van, hogy ahogy egy előttem szolo szamszerusitette is, egy jó villanyszerelő, vagy asztalos sima. Megkeresi egy állami egeszsegugyben dolgozó kezdő orvos nettó bérét.
Az, hogy emberileg tiszteljuk egymást és legyünk a másikkal munkavegzestol fuggetlenul udvariasak, egy másik kérdés. Igen, ez kívánatos lenne.
Visszajeleznem, hogy bár szereted az arrogáns szót használni kérdező, te magad is arrogansan fogalmazol. Meg akkor is, ha a vérfürdős hozzaszolasodat figyelmen kívül hagyom.
Igenis mindenkinek legalább akkora fizetést kellene kapnia, amiből simán megél a családjával, nélkülözés nélkül. Ennyi minden munkáért megjár.
Az meglehetősen naiv elképzelés, hogy ha nem lennének fizetésbeli különbségek, senki nem akarna tanulni, mindenki egyszerű munkákat akarna végezni. Én például akkor is tanultam volna, és azt csinálnám, amit most. Mert még mindig sokan vagyunk, akik szeretjük a munkánkat, és nem csak a pénzért csináljuk. És csak a magasabb fizetés miatt még nem váltanánk munkahelyet.
Továbbá, kedves informatikusok, akik már-már valamiféle emberfeletti embernek képzelitek magatokat, nem hiszem, hogy szívesen vezetnétek kukásautót, vagy dolgoznátok állati hulladékfeldolgozó telepen, vagy takarítanátok ki mindennap a munkahelyi WC-t. Akik ilyen undi munkát hajlandók elvégezni, azért érdemelnek megfelelő fizetést, mert ezt megteszik. Mert valakinek meg kell csinálnia, ez egyértelmű. És ezeket az embereket nem lenézni kell, hanem hálásnak lenni, hogy megcsinálják.
Nyilvánvaló, hogy többé-kevésbé mindenki a képességeinek megfelelő iskolázottságú és munkakörű. Vagyis ezek az emberek nem a magas IQ-val rendelkezők közül kerülnek ki. Na és? Ha mindenki 140-es IQ-val rendelkezne, akkor is szükség lenne disznót tenyészteni és trágyát lapátolni, csak akkor ezt a nemszeretem munkát is a zseniknek kellene elvégezni. Az talán jobb lenne?
Minden tisztességes munka megbecsülést érdemel.
Nem gondolom, hogy egyforma fizetésért kellene dolgoznia a postáskisasszonynak és a professzornak. De az igenis gondolom, hogy a legalacsonyabb fizetésnek is elegendőnek kellene lennie a tisztességes megélhetéshez.
Sok diplomás ment el ételfutárnak vagy egyéb vállalkozónak is, mert ott jobb a fizetés, mint abban a szakmában, hivatásban, amit sok-sok éven át tanult.
Ja, és manapság egy takarító nem a bérlista alján van. Csak megjegyzem.
46, csak ennyit sikerült felfogni abból, amit írtam?
47, nem érdekel a közgazdaságtan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!