A munkahelyen kell "engedélyt" kérni, hogy kimenjetek a mosdóba?
Az előző munkahelyem (ami egyben az első munkahelyem is volt) egy gyár volt. Elég hülyén volt megoldva a csarnok kialakítása, legalábbis szerintem és nem úgy volt, mint a mostani munkahelyemen, hogy a csarnokból nyíltak mosdók, hanem ki kellett menni az öltözőbe, ott le kellett venni a köpenyt meg a cipőt, amit bent viseltünk (hivatalosan ezután a köpenyt még be is kellett volna hajtogatni a szekrénybe, de így is túl időigényes volt az egész, úgyhogy azt csak ott hagytam a padon), át kellett venni az utcai cipőnket és csak így tudtunk kimenni az öltözőből nyíló mosdóba, aztán megint ugyanez, csak fordított sorrendben. Szóval még ha csak pisilni is szaladtam ki, összesen kb. 10-12 perc eltelt aközött, hogy eljöttem a helyemről meg visszamentem.
Volt egy sorvezetőnk, aki sokszor eltűnt akár több órára is, általában az irodában ült, ami a sortól távolabb volt, szóval az megint lett volna egy jó 2 perces kitérő, ha még oda is elsétálok szólni neki, hogy kimentem. Emiatt általában csak a többieknek szóltam, hogy ha előkerülne és látná, hogy nem vagyok ott, mondják már meg neki, hogy kiszaladtam mosdóba és mindjárt jövök. Hát amilyen szerencsés vagyok, pár alkalommal pont akkor jutott eszébe előjönni, amikor kint voltam és mindig fel volt háborodva, hogy nem mentem el az irodáig szólni neki, hogy kimegyek. Meg sokszor tett arra is megjegyzéseket, hogy amúgy se kéne szünetek kívül kijárkálni. Amikor mondtam, hogy így is eltelik egy csomó idő azzal, hogy a mosó meg a helyem közt járkálok és nem akarok még odáig is elmenni, azt válaszolta, hogy akkor ha kimegyünk wc-re, írjunk neki egy e-mailt vagy egy sms-t :D
21 éves voltam, amikor ott dolgoztam, de már akkor is megalázónak éreztem, hogy felnőtt emberként kb. engedélyt kell kérnem, hogy kimenjek mosdóba, mint az óvodában...
Olvastam egy másik kérdést, amiben ilyesmikről volt szó és ott is írták többen is a kérdezőnek, hogy náluk se kell a főnöknek bejelenteni, ha kimennek wc-re meg ilyenek és elgondolkodtam, hogy akkor csak nem velem lehet a baj, amiért meg voltam rökönyödve ezen az előző munkahelyen. Mondjuk lehet, valamilyen szinten érthető, hogy a sorvezető tudni akart róla, hol vagyunk, mert mint írtam, majdnem negyed órára eltűntem, hacsak mosdóba mentem ki. Bár ő is tudta, hogy nincs közelebbi mosdó, meg nem értem, miért nem volt jó neki az, hogy a többiek tudtak róla, hol vagyok és amíg odavoltam, más folytatta a munkámat és max. ha valaki keresett volna, ők mondták volna neki, hogy hova mentem és ennyi..
Nálatok kell szólni? Illetve lehet, én vagyok túl dramatikus, de nem sért valamilyen törvényt vagy ilyesmit az, hogy elvárják, hogy a dolgozók engedélyt kérjenek még a wc-használathoz is? Több munkatársam is panaszkodott, hogy nekik is megalázó ez, az én műszakomban pl. több idősebb, 50-60 éves munkatársam is volt és mondták is, hogy kb. a szüleik lehetnének a sorvezetőnek, nehogy már még e-mailen keresztül engedélyt kérjenek tőle, hogy kimehetnek-e mosdóba..
Nevetni fogsz, de nálunk kellett egy ideig. Unta a főnök, hogy hirtelen a fél banda eltűnik és nem tudja, ki meddig van el, kajál, cigizik, pisil, tehát pl fél óra múlva vagy 2 perc múlva jön vissza.
Megkért minket, hogy kérjünk engedélyt, hogy olyankor megnézhesse, kik vannak kint és ki mennyi ideig és az alapján kiengedjen.
A limit 3 ember volt, ezért engem volt, hogy nem engedtek így ki a wcre, volt, hogy egy másik munkatársnőmet nem engedték wcre. Persze, ha valakinek tényleg nagyon kellett és szólt, hogy nem bírja, azt kiengedték.
Ez a főnökváltásig ment. Az új főnök elvárta ezt az elején, de a hócipője televolt, hogy benne van egy munkában és folyton megszakítják, szóval megkért, hogy a pisi-kaki ügyekkel kíméljük, az evést osszuk be egymás között, hogy ki mikor megy, a rövidszünetek/cigizés előtt meg figyeljünk oda, hogy ne menjünk ki, ha láthatólag sokan kint vannak.
Még olyan is volt emiatt, hogy egyszer kikéreckedtem a wcre és mondták, hogy x kolléganőm már visszajött a szünetéről, de még szüneten van a rendszer szerint, kérdezzem meg, hogy véletlenül így felejtette magát vagy direkt és, ha véletlenül, akkor kimehetek, ha direkt, akkor várjak.
Na, én odamentem, megkérdeztem udvariasan és nem azt mondta volna a munkatársnőm, hogy igen, direkt van így, hanem elkezdett sóhajtozni és kikapcsolta a szünetét és morogva odaszólt, hogy ő csak szeretett volna valamit megnézni a neten mielőtt visszamegy dolgozni és a többiek is néztek, hogy minek ugrasztottam ki a szünetéről szegényt.
Szóval voltak kellemetlen szituk emiatt.
Mondjuk egy ilyen jellegű gyárban szerintem érthető. Azért vannak a szünetek, hogy olyankor intézze az ember. Nyilván ha megindul a szapora, az más, de azért nem mindennapos.
Teljesen más szitu egy folyamatos munkás gyártósor, egy irodai háttérmunka, ahol a saját tempódban haladsz, akkor mész ki, amikor akarsz, vagy egy ügyfelezős munka pl., ahol nyilván szintén jelzed valakinek, hogy hol (ne) keressenek tíz percig.
Tévében dolgoztam korábban, ott se volt olyan, hogy kimész bármikor. Nap elején előre tudod, mikor nincs felvétel, oldd meg akkor a kaját, pisit, bármit. Ha egy óra van két szünet között, annyi, ha 3-4 órát tartanak folyamatosan a felvételek, akkor addig bírd ki.
Amikor gyárban dolgoztam elvileg nekünk is engedélyt kellett volna kérni.
Gyakorlatilag bemondásos alapon ment és elordítottuk magunkat a csarnok közepén, hogy éppen mi az ami ránk jött.
Legalább tudtuk, hogy mennyi szabad fülke van.
Műszakvezetővel rendszeresen ment emiatt a veszekedés.
Nalunk raktarban tulajdonkepp nem kell, maximum az ujak szoktak ezzel a fonokot zaklatani, de naluk nem is baj, meg nem tudjak feltetlenul, mikor lehet csak ugy lelepni par percre, milyen feladat van epp rajtuk, mekkora zaras varhato stb, nyilvan nem zaras elott lepunk ki es megyunk le, de altalaban fel orankent mindig van egy negyed oras periodus, amikor le lehet menni, aki ismeri a rendszert mar, az tudja. En fogom magam es lemegyek, maximum a kollegaknak szolok, hogy mindjart jovok. De altalaban akkor intezem, amikor elindulok szunetre, elotte mosdozom, a szunetre meg a fonoknel csekkolunk ki, nyilvan olyankor sem teszem hozza, hogy meg mosdozom elotte.
Olyat volt, hogy szova tett, hogy sok ido telik el egyeseknel, mire kijutnak szunetre, es hogy a mosdot intezzuk mar el szunetidoben - raktaron belul is van mosdo, olyankor nem vonodik a szunetbol az ido, nyilvan ha kint mesz el, akkor igen. Ettol fuggetlenul en bent mosdozok, mondjuk nekem szemelyesen meg nem is szolt emiatt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!