Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Van még valami kötelezettségem...

Van még valami kötelezettségem a felmondási időn túl?

Figyelt kérdés

Egy mocskos, aljas cégnek dolgozom, mint személy- és vagyonőr. Négy hónapja vagyok a cégnél. Próbaidő alatt megpróbáltam felmondani azonnali hatállyal, de a főnököm megfenyegetett, hogy beperel, és hozzátette, hogy ez nem olyan cég, ahonnan csak úgy ki lehet lépni, és elkezdett velem ordítozni. Ezek miatt maradtam, de a helyzet természetesen változatlan. Undorral járok be dolgozni, a kollégáktól rosszul vagyok, a munka olyan, hogy nagyon sok olyan dolgot kell csinálnom, ami nem is az én hatásköröm(különböző adminisztrációk, táppénz rögzítés, a fuvarszervezés egy részét is mi bonyolítjuk, meg még kb ezer dolgot mi csinálunk, amihez nekünk elvileg semmi közünk). A pénz ezzel szemben rohadt kevés, szánalmas 700 forint/ óra. Ki vagyok akadva, mert lassan egy liter benzin lesz 700 forint, szóval ez ritka undorító.

Pihenés nem sok van, van mikor éjszaka a nyakunkra jön az ellenőr, pedig 24 órázunk, és ott elő van írva a kötelező pihenőidő. Nyilván pihenőszoba sincs, mert "nem jár". Sokszor 36 órát is bent kell lenni, meg valaki egyszerre van beosztva két helyre is, és két hely között ingázik 24-26 órában 10-12 óra otthonléttel, de a túlórát ki se fizetik, de ha meg nem vállal az ember túlórát, akkor le van ordítva, hogy mit képzel az kötelező.

Szabadság nincs. Ha táppénzre mész leordítanak, hogy ez egy munkahely, és itt ilyen nincs.

Röviden elegem van. Be akarom adni a felmondást. A felmondási idő, ha jól értelemezem a törvényt, akkor ebben az esetben 30 nap. Ha nem jól tudom, akkor javítsatok ki! Megköszönöm!

Kérdésem: Ha beadom a felmondásomat, akkor tudom, hogy az egyoldalú, nem kell elfogadniuk, meg semmi. Másnaptól kezdődik a felmondási idő. Azt letudom, és kiléphetek a cégtől mindenféle egyéb kötelezettség nélkül? Mert én megint meg leszek fenyegetve mindenféle perrel, ha be merem adni...Ez életem első komolyabb munkahelye egyébként, úgyhogy kérlek ne röhögjetek ki!

Csak komoly válaszokat várok! Köszönöm!

2021. nov. 10. 23:24
1 2
 1/12 A kérdező kommentje:

Mármint tövény szerint van előírva tudtommal 24 órás szolgálat esetén a pihenőidő.

24-36 órában*

2021. nov. 10. 23:26
 2/12 anonim ***** válasza:
100%
Semmiféle kötelezettséged nincs, próbaidő alatt pedig azonnali hatállyal felmondhattál volna indoklás nélkül. Ez is benne van a törvényben, szóval be sem tudott volna perelni, mert nem csináltál semmi törvényelleneset. Az volt a baj, hogy nem voltál elég határozott, és hogy erről nem tájékozódtál előtte. Most, hogy már letelt a próbaidő, valóban kötelezhetnek felmondási időre, de arra viszont nem, hogy ne legyél beteg. Olyan nincs, hogy ha kiír az orvos, akkor azt nem fogadják el. Szóval én a helyedben azt csinálnám, hogy holnap beadnék egy felmondást, amire valószínű azt reagálják, hogy köteleznek 30 nap felmondási időre. Másnap pedig elmennék a háziorvosomhoz, elmondanám neki, hogy mi a helyzet, és írjon ki 30 napra, mondjuk izomhúzódás miatt. Leketyeg a 30 nap, nem kell abban a putriban időt töltened, viszont a fizud 60 százalékát megkapod. Én így állnék bosszút. Aztán lehet jönni most, hogy milyen táppénzcsalós ötletet adtam, de ez van. Ha nem korrektek, akkor te se legyél az.
2021. nov. 10. 23:35
 3/12 anonim ***** válasza:

Nem kellett volna egy toportékoló főnök miatt maradnod, próbaidő alatt egyik percről a másikra jogi problémák nélkül felállhattál volna.

Nincsenek amúgy más kötelezettségeid.

Arra viszont figyelj, hogy a kilépő papírjaidat időben kapd meg, különben te is fenyegetőzhetsz majd, persze te teljes joggal.

2021. nov. 10. 23:35
 4/12 anonim ***** válasza:

Arra a mondatra figyeltem fel, ahol írod „a túlórát ki se fizetik, de ha meg nem vállal az ember túlórát, akkor le van ordítva, hogy mit képzel az kötelező.” ... „Szabadság nincs. Ha táppénzre mész leordítanak, hogy ez egy munkahely, és itt ilyen nincs.”

Volt itt a gyakorikérdéseken egy érdekes kérdés egy megtörtént jogesettel kapcsolatban, amit laikusként hasonlónak éreztem:

https://www.gyakorikerdesek.hu/politika__torvenyek-jog__1000..

ahogy kiveszem, itt az volt a lényeg, hogy IDŐBEN ELŐBB követett el szerződést a munkáltató, mint a munkások (éjszakai pótlék kifizetésnek megtagadása), ezért az, hogy a munkások később megtagadták az éjszakai műszak felvételét, amiatt jogilag állítólag nem lettek volna felősségre vonhatóak, épp azért, mert a szerződést a munkáltató már korább megszegte. (Hipotetikus ügy volt, mert végül nem ment perre a munkáltató, legalábbis a poszt időszakában nem, de jogászok előzetes véleményéről szól az idézett poszt.)

Sajnos nem vagyok jogász, és tapasztalatom sincs, így nem tudom megmondani, hogy ez a jogeset mennyiben hasonlít a Te ügyedhez. Mindenesetre az ügyet elég érdekesnek tartom ahhoz, hogy jogásznak megmutasd, és rákérdezzél. Ha a munkáltató szerződéstszegést követ el, időben még előbb is, mint Te, akkor vajon be tud hajtani Rajtad kártérítést, egyáltalán szerződést szegsz-e egyáltalán? mi mennyire súlyos, mi mennyire bizonyítható?

Remélem jó dolgok derülnek ki, próbálj rákérdezni munkajogásznál.

2021. nov. 11. 00:29
 5/12 anonim ***** válasza:
100%

2, Azt viszont simán megteszik ilyen helyen, hogy nem fizetik ki a táppénzt. Párom is hasonló csodahelyen dolgozik (nincs szabi meg táppénz), a szabikat random odahamisítja a hr-es a fizupapírra, hogy fogyjon, a bejelentés meg nem annyiról szól, amennyit valójában kapnak (minimálbéres bejelentés), szóval nem igazán van hova fordulni amiatt, hogy nem fizeti ki a táppénzt, mert a hivatalosnál ugye többet kapnak zsebbe.

Szóval persze, elmehet a kérdező betegállományba, de mivel a kilépésbe is belekötöttek, hótziher, hogy nem fogják szó nélkül nézni és fizetni.

2021. nov. 11. 00:30
 6/12 anonim ***** válasza:
5, Akkor viszont a kérdező jogosan pereskedhet. Viszont alapvetően is jobb, mert ledolgoznia legalább már nem kéne, az meg az ő dolga, hogy eltűri-e vagy nem, hogy nem fizetnek neki táppénzt. Párod munkahelyét is lehetne perelni, hogy csak úgy lehúzkodják a szabikat, és kifizetetlenül marad, holott ráadásul le is dolgozta. Én az ő helyében is lépnék.
2021. nov. 11. 00:38
 7/12 anonim ***** válasza:
100%
Vagyonőrként tagja vagy a Kamarának, nem? Próbáltál ügyvedi úton segítséget kérni?
2021. nov. 11. 06:45
 8/12 anonim ***** válasza:
Ha a munkaszerződésedben nincs más kikötve, akkor 30 nap a felmondási idő. Felmondásodat jobb ha postázod tértivevénnyel, amúgy pedig 2 példányban kell megírni és aláírtani, egy neked, egy nekik. Ha perrel fenyegetőznek mondd nekik, hogy csak nyugodtan. Már az elején is ezt kellett volna. Ha van rá mód mindig fotózd le a jelenlétid, ha beteg vagy nyugodtan menj orvoshoz és az igazolást másold le magadnak. A bérpapíron muszáj nyoma legyen a betegszabadságnak vagy a táppénznek, illetve annak is legyen nyoma, pl e-mail, hogy te beadtad az orvosi papírt.
2021. nov. 11. 10:45
 9/12 A kérdező kommentje:
7, nem vagyok tagja. Akkor lennék a tagja, ha egyéni vállalkozóként dolgoznék.
2021. nov. 11. 11:51
 10/12 anonim ***** válasza:
Apám is vagyonőr, mégis a kamara. Többek közt ezért.
2021. nov. 11. 16:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!