Állásinterjún hogyan tudom kideríteni óvatosan, hogy mennyire toxikus a környezet?
Milyen munka? Mert ha valami betanított pozíció, akkor esélyed sincs kideríteni.
Ha már valami komolyabb munkakör, akkor feltehetsz olyan kérdéseket, hogy pl. miért keresnek új embert (sőt, nagyon jó helyen ezt maguktól elmondják). Aztán némelyik válaszból lehet következtetni. Pl. szülni megy az eddigi ember, vagy nappali egyetemre íratkozott be, vagy világkörüli útra, ezek alapvetően megnyugtató válaszok. Azzal nem vagy kisegítve, ha új pozícióra keresnek embert. Ha viszont mismásolás van, az lehet gyanús (persze nem feltétlen jelent rosszat, mert mondjuk az eddigi ember lopott, akkor ez nem a cég sara, de érthető, ha nem akarják nagydobra verni).
Minőségellenőrzési technikus/laboráns pozíció egy gyárban és gyanúsan nagy a fluktuáció is: 2-3 havonta meg van hirdetve az állás. De jóhiszemű vagyok egy szintig természetesen.
Valószínűleg felteszem a "miért keresnek új embert" kérdést -köszi :) - és azt, hogy milyen jellemű, kiállású embert keresnek, aki illik a feladatokhoz, a csapatba és a környezethez.
Talán a válaszból kiderül valami.
Huuu... A nagy fluktuáció mindig red flag. Tapasztalat.
Mindenképp kérdezz rá.
Én ezeket szoktam:
- Milyen a légkör, milyen a csapat? Hányan vannak?
- Most már ezt is :D : Mekkora a fluktuáció?
- ÉS ezt is: Miért üresedett meg ez a pozi? (Vagy ha tudom h elment, akkor egyenesen így: miért ment el a kolléga?
Őszinte leszek, az utolsó kérdésnél is simán mondhatnak valami bullshitet, mint nekem azt, hogy kapott egy visszautasíthatatlan ajánlatot.. Hát azt nem közölték, hogy egy rakat xar a hely ahonnan hetente mennek el emberek.. (nem gyár)
Volt, ahol őszintén megmondták, h van fluktuáció, nem hazudnak. Ez jó pont, viszont visszautasítottam a továbbiakat, mert irtó szervezetlenek voltak.. Meg erre utaltak is konkrétan. :D Én meg csederből nem akarok vederbe menni.
Saját szubjektív véleményem, és a saját tapasztalatom viszont az, hogy én nem fogok soha többet nagy fluktuációval lévő helyre menni, köszönöm. Ennek mindig oka van. Nekem meg már nyugalom kell.
Járd körbe a kérdéseiddel azt a témakört, amit fontosnak tartasz. Én is több kérdést teszek fel erre vonatkozóan, amit szeretnék megtalálni. És ezekből a válaszokból kirajzolódik talán a valóság. :D
3 vagyok.
az 1-es válaszával az a baj, hogy nekem simán az arcomba hazudtak egy korábbi helyen, mikor rákérdeztem, hogy miért megy el hirtelen most 2-3 ember egy kis csapatból..
Azt mondta a HR-es, "jaj, nincs semmi gond, az egyik külföldre megy ki, mert már régóta tervezte. A másik szintén az álmát valósítja meg, a harmadikra meg már nem is emlékszem..
Ezért írtam, hogy simán hazudnak erre a kérdésre. Nem fogják megmondani hogy hol van a xar elásva. :D (Bocs). Körbe kell kérdezni: csapat, feladatkör nehézségei, mik a kihívások? Ilyenek. ÉS össze kell raknod egy egésszé a képet. Sajnos én nagyon naiv voltam, 2x is eljátszották eddig ezt, hiába kérdeztem rá erre egyenesen. :(
3-4 vagyok.
Nem is az, hogy "xarul mutat" a cv-ben, mert az ilyen 1-2 hónaposakat én eleve be sem írom, mivel hozzám nem tett, meg tényleg nem jól fest.
Viszont lelkileg sem jó ez, ha már nem az első: keresett meg HR-es egy eleve stresszesnek és túlhajszoltnak beállított pozi leírással. Ezt nem szeretném. Én is nyugalmat szeretnék, és elég már a lelki hullámvasutakból.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!