Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » A frissen vegzett diplomas...

A frissen vegzett diplomas ismeroseitek tapasztalat nelkul hogyan boldogulnak a munkaero piacon?

Figyelt kérdés
Konnyen talaltak allast? Jo a fizetes? A mostani gazdasagi helyzetben kivancsi lennek, hogy egy frissen vegzett fiatalnak milyen lehetosegei vannak. Meg szakmai tapasztalattal is nehez manapsag a munkahelyvaltas ugy, hogy penzben is elorelepjen az ember.

tegnap 11:12
 1/2 anonim ***** válasza:
100%

Magamról írnék elsősorban, mert azt tudom a legpontosabban végig vezetni.

Művészettörténet szakon végeztem, mellette volt egy régészet minor képzésem. Ezalatt végig volt egy részmunkaidős állásom egy kávézóban, illetve ami fontosabb, végig önkénteskedtem a Szépművészeti Múzeumban. Kettő szakmai gyakorlatot végeztem el, egyet a Nemzeti Galériában, egyet a Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumban. Mind a négy helyről szereztem ajánlólevelet. Ekkora már volt egy nemzetközileg elismert angol és olasz C1-es nyelvvizsgám. Mivel voltam egy féléves Erasmus programon, csúsztam egy félévet és februárban diplomáztam le. Az utolsó félévem előtt kint voltam Olaszországban szakmai gyakorlaton két hónapot. (Ezt már csak olyan extrának szántam, a kötelező szakmai gyakorlat már megvolt.) A diplomaosztón után felkerestem ezt a helyet, hogy lenne-e lehetőségem ismét náluk lenni, ezúttal teljes vagy részmunkaidős dolgozóként. Azt írták, hogy részmunkaidőben tudnak felvenni, ez meg is történt, tavaly április elseje óta dolgozok ott. Ahhoz képest, hogy nem teljes állás, a fizetés jó és érzem, hogy haladok valamerre. Mellette még néhány családnál vállalok angol nyelvoktatást (mivel nincs semmilyen nyelvtanár képzettségem, valamennyire áron alul teszem ezt), így jól kijövök minden hónapban. Vannak hosszabb távú tervek, amiknek lenne anyagi előnye is (pl. könyvkiadás), de azok már nem idetartoznak. Rólam így ennyit, így is túlrészleteztem.

A barátaim körében nagy a szórás ilyen téren. Valaki szintén már a diplomaosztó előtt biztosított magának munkahelyet, míg másoknak az egyetem után egy-két év eltelt ahhoz, hogy el tudjanak helyezkedni a szakmájukban. Rengeteg dolog múlik azon, hogy milyen területről van szó, illetve, hogy az egyetem mellett miket tud még felmutatni az adott ember (szakmai tapasztalatok, nyelvvizsgák, egyebek). Az is sokat számít, hogy ezidő alatt kiket ismert meg, mert a szociális hálónak sok előnye van. Ha a fizetést nézzük, ez még inkább igaz; például van olyan barátom, aki tanárszakon végzett, rögtön talált állást (sőt, több helyre is hívták volna), és hiába adtak neki valami bónuszt, mégse olyan jó a fizetése, hiszen a tanárok hihetetlenül alul vannak fizetve.

25/N

tegnap 11:50
 2/2 anonim ***** válasza:
100%

Tavaly végeztem alapszakon, részben azért mentem tovább mesterre, mert nem találtam állást, amihez az én diplomám (közgazdász, turizmus-vendéglátás szakon) kell a környéken. (Nekem Pest, jelenleg, sajnos nem játszik a lakhatás miatt. Nincs pénzem az ottani árak mellett arra, hogy egyedül vegyek ki egy albérletet.) Azóta is rendszeresen nézem az üresedéseket, egyszerre több portálon is, valamint célirányosan pár cégnél, vállalkozásnál is, de nincs szerencsém.

Borzasztó nehéz most olyan diplomás állást találni, ami nem mérnöki, nem informatikai vonalon van, mert eleve nincs ilyen pozícióból sok, viszont túlzottan sok diplomás van az említett pár helyre, ahova az esetek többségében mégis protekciós embert vesznek fel. És akkor még azt nem is részleteztem, hogy minimális tapasztalat mellett, milyen is a helyzet.

Barátok, ismerősök közt, pár kivétellel, szinte csak olyanok találnak diplomás állást, akiknek vagy eleve volt egy családi vállalkozásuk, vagy protekcióval jutottak be valahova. Vagy duális képzés után maradtak azon a helyen.

Úgyhogy én egyre inkább pánikolok. Egyetemen, hallgatói szerződéssel dolgozom jelenleg, igyekszem minden lehetőséget megragadni, hátha bejön valami..

tegnap 18:12

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!