Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Kinek mit tanácsolnál az...

Kinek mit tanácsolnál az alábbi történetben?

Figyelt kérdés

Pályakezdő fiatal Pestre költözik, hogy szakmai tapasztalatot szerezzen abban amit tanult. Alacsony fizetésért kap állást. A szülők állják az albérletet, hogy a szakmai tapasztalat meglegyen a gyereknek. Úgy kezelik a bérleti díjat, mint tandíjat. Egy évre vállalják, utána szeretnék ha a gyerek otthon keresne állást, immár munkatapasztalattal a zsebben. Letelik az egy év.

A gyerek nézőpontja: Szereti a szakmáját, megszerette az aktuális munkáját, kijön a kollégákkal. Szülővárosában nincs munkalehetőség az ő szakmájában. Gyártósori munkára, gyorséttermi mosogatásra és hasonlókra van lehetősége. Úgy érzi egy pocsék jövő vár rá az egy év boldogság után.

A szülők nézőpontja: Támogatták a gyerek teljes tanulmányi útját plusz az egy év tapasztalat szerzést. Az egy éven át fizetett albérleti díj miatt jelentősen leadtak az életszínvonalukból. Szeretnék, ha a gyerek hazajönne, hogy ez a teher lekerüljön a vállukról.

A gyerek főnökének nézőpontja: Egy évvel ezelőtt adott feltételekkel és fizetéssel vette fel alkalmazottját, aki ezt akkor elfogadta. Most, mikor már betanult, bejelenti, hogy plusz 100 ezer forintra lenne szüksége ahhoz, hogy maradni tudjon. A főnök dühös, mert ha ezt előbb tudja, fel se veszi. A kívánt összeg kb. kétharmada a gyerek nettójának. Ráadásul a főnöknek még ennyibe kerülne az állam felé, hogy ezt az összeget tisztán adhassa. Nem beszélve arról, mekkora bérfeszültséget okozna.

2021. aug. 9. 19:48
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
100%

A szülőknek miért lenne jó, ha a gyerek nem kapna otthon munkát, akkor az addigi támogatásuk is értelmetlen lenne.

A főnöknek, ha kell a munkaerő, akkor fizesse meg.

2021. aug. 9. 21:54
 12/16 anonim ***** válasza:
66%

A gyerek maradjonPesten. Sok a munkalehetoseg.

Van 30 ezerert is szoba kiado.

Forras:

[link]

A munkahely szokott adni lakhatasi tamogatast!!!

A szulo ne akarja magahoz lancolni a gyereket. Nem azert tanult egyetemen,h mekiskent vegezze.

2021. aug. 10. 00:27
 13/16 anonim ***** válasza:
67%

12

"Nem azert tanult egyetemen,h mekiskent végezze." De talán nem is azért, hogy még a tanulmányai után is a szülők finanszírozzák a pesti haverkodást meg szórakozást (ld. "pocsék jövő az egy év boldogság után")!

Eleve hamis a dilemma: ha olyasmit tanult, amire helyben nincs kereslet, akkor nem is akart ott maradni, ahol felnőtt (vagy nagyon nem gondolta át.) Ez így rendben is van, de akkor ne várjon a szülőktől további, számukra nagyon megterhelő, direkt anyagi segítséget. Azt, meg, hogy haza mehet lakni, nehogy már baj legyen,hogy felajánlja a szülő: ez is segítség, de azért számukra nem akkora anyagi teher. Már bocsánat, de nekik is valahogy meg kell élni. Pl.: 50 körül lehetnek, valószínűleg nyugdíjas korig megcsinálntatnának még pár dolgot a lakásukon, mert egyrészt akkor már nem nagyon lesz rá pénz, másrészt, mint látható magukra számíthatnak.

2021. aug. 10. 05:47
 14/16 anonim ***** válasza:
100%

A szülők kitettek magukért, több anyagi támogatást én nem tartak elvárhatónak. Lelkit esetleg. Ez engem zavar, hogy mindenáron hazavárják őt. A támogatás inkább az lenne, hoby biztatják arra, amit a gyerek szeretne.

A gyereknek az lenne a legjobb, ha váltana. Akár országot. Ha itthon nincs lehetőség a szakmájában, akkor ez ennyi volt. Külföldön érdemes lenne olyat találni elsőre, ahol már vannak honfitársai, illetve nyilván ott azért alap, hogy egy munkásszállást biztosítanak legalább. Valahogyan ki kell törni a mostani helyzetből, különben nem tart sehova se a dolog. Felmondást be lehet nyújtani szerintem. A próbaidőt pedig le lehet dolgozni.

(Az pedig tényleg az ország szégyene, hogy annyi adót és járulékot kell fizetni egy munkavállalóra, hogy hihetetlen. Tehát tényleg ez van, hogy a munkáltató kifizet 400 ezret, akkor annak a végső nettója alig lesz 200 ezer felett. Azt elfelejtik az emberek, hogy a bruttó bérösszeg is már egy adózott összeg, csak addig a cég(munkáltató) adózott. A bruttóból levonásra kerülő adót pedig a munkavállaló fizeti, így lesz a kézhezkapott nettó. Évtizedek óta óriási gond ez, közel 100%-os adó...)

2021. aug. 10. 15:09
 15/16 anonim ***** válasza:
Próbaidő... nahh! Felmondási időre gondolok. Szóval nem tudom mennyi lehet.. 1-2 hónap? Addig kell új helyet találni. Nem maradnék a jelenlegi helyen semmiképp sem, csak amennyit muszáj.
2021. aug. 10. 15:16
 16/16 A kérdező kommentje:

Annyira nem ástam bele magam de úgy tudom hogy a lakhatási támogatásról is elvették az adókedvezményt, így nem járna jobban a munkáltató, mintha fizetésként adná. De mondom, ez tudom mennyire helytálló. Azt viszont tudom, hogy az érintett személy főbérlője nem mondható korrektnek, az ilyen támogatáshoz pedig mindent tisztán kell csinálni.

Nem mellesleg, köszönöm a válaszokat.

2021. aug. 10. 17:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!