Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Kinek mit tanácsolnál az...

Kinek mit tanácsolnál az alábbi történetben?

Figyelt kérdés

Pályakezdő fiatal Pestre költözik, hogy szakmai tapasztalatot szerezzen abban amit tanult. Alacsony fizetésért kap állást. A szülők állják az albérletet, hogy a szakmai tapasztalat meglegyen a gyereknek. Úgy kezelik a bérleti díjat, mint tandíjat. Egy évre vállalják, utána szeretnék ha a gyerek otthon keresne állást, immár munkatapasztalattal a zsebben. Letelik az egy év.

A gyerek nézőpontja: Szereti a szakmáját, megszerette az aktuális munkáját, kijön a kollégákkal. Szülővárosában nincs munkalehetőség az ő szakmájában. Gyártósori munkára, gyorséttermi mosogatásra és hasonlókra van lehetősége. Úgy érzi egy pocsék jövő vár rá az egy év boldogság után.

A szülők nézőpontja: Támogatták a gyerek teljes tanulmányi útját plusz az egy év tapasztalat szerzést. Az egy éven át fizetett albérleti díj miatt jelentősen leadtak az életszínvonalukból. Szeretnék, ha a gyerek hazajönne, hogy ez a teher lekerüljön a vállukról.

A gyerek főnökének nézőpontja: Egy évvel ezelőtt adott feltételekkel és fizetéssel vette fel alkalmazottját, aki ezt akkor elfogadta. Most, mikor már betanult, bejelenti, hogy plusz 100 ezer forintra lenne szüksége ahhoz, hogy maradni tudjon. A főnök dühös, mert ha ezt előbb tudja, fel se veszi. A kívánt összeg kb. kétharmada a gyerek nettójának. Ráadásul a főnöknek még ennyibe kerülne az állam felé, hogy ezt az összeget tisztán adhassa. Nem beszélve arról, mekkora bérfeszültséget okozna.

2021. aug. 9. 19:48
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
84%
Egyedül él vagy másokkal? Ha egyedül van keresnie kéne egy olyan albérletet ahol nem egyedül lenne. Ugyan nem olyan kényelmes de olcsóbb. A főnök részéről értem a dolgot, 1 év után a 100emelés elég sok. A szülőket szintén értem, hogy nem akarják tovább fizetni a lakhatást
2021. aug. 9. 19:56
 2/16 anonim ***** válasza:
84%
A gyerek ott marad és saját zsebből fizetiaz albérletet és a saját megélhetését. A szülők leveszik róla a kezüket.
2021. aug. 9. 19:57
 3/16 anonim ***** válasza:
84%
Egy biztos a szülők helyében tuti, hogy megvonnám az apanázst, így is elég nagyvonalúak voltak. Aztán a gyerek vagy kijön Pesten a fizetéséről vagy pedig eléri a nagyobb fizetést, keres jobban fizető munkahelyet. Vagy hazamegy és lakik a szülőknél. Az is anyagú teher, de azért jóval kisebb.
2021. aug. 9. 19:58
 4/16 anonim ***** válasza:
80%

Azt tanácsolnám, hogy maradjon annál a helynél amit szeret, viszont innentől támogatás nélkül. A szülei már nem tudnak és nem akarnak tovább segíteni, úgy vannak vele hogy megtették amit megbeszéltek. A pályakezdő keressen olyan albérletet, akár szobát amit fizetni tud maga, még ha távolabb is van a munkahelyétől - nem a legjobb tömegközlekedéssel utazni, de a fővárosban viszonylag jól ki van építve. Később saját autója is lehet.

Az is egy lehetőség, hogy egy adott összeget segítségként visszafizet a szüleinek, pl. havi szinten.

A főnöktől kérjen emelést, de ne rögtön 100 ezret, mert az irreális. Beszéljék meg mi férne bele a cégnél, normálisan, kulturáltan, nem asztalt csapkodva.

2021. aug. 9. 20:09
 5/16 anonim ***** válasza:
83%

A gyerek nem tud más albérletet keresni és más, jobban fizető munkát?

A szülőket alapvetően megértem, ha erejükön felül is támogatták a gyereket. A főnök szintén, mivel a gyerek relatív kezdő így gondolom könnyen pótolható is ha nem akarnak többet fizetni neki.

De mivel a gyerek tanult valamit és gondolom a szakmában előbb utóbb van lehetősége előre lépni, így a helyében semmiképp nem költöznék vissza és nem vállalnék gyári munkát. Inkább akkor neki kell lejjebb adni az elvárásokból és emellett jobb munkát keresni Budapesten.

2021. aug. 9. 20:10
 6/16 anonim ***** válasza:
80%

Az egész történet sántít valahogy!

1. Ha a gyerek azt tanulta, amiben utána egy évig dolgozott, akkor miért kellene a szülök lakóhelyére visszatérni és olyasmit dolgozni, amihez nem kell ez a végzettség, illetve ahol nincs a végzettségének megfelelö munkahely?

2. Ha a szülök azt akarták, hogy a gyerek ott náluk éljen és dolgozzon, akkor minek taníttaták olyan területen, amit utána nem használ.

3. A munkáltató mennyit fizet, ha a kért emelés kétharmada, ezek szerint olyan keveset, hogy azért nem érdemes egyáltalán dolgozni.

2021. aug. 9. 20:10
 7/16 anonim ***** válasza:
82%

A főnöknek nem tanácsolnék semmit, csak játssza az agyát, mindenki tudja, hogy bárki bármikor válthat állás akármilyen indokkal is. Úgy viselkedik, mint egy naiv, hisztis picsa, lehet, hogy az is?

A szülőknek annyit, hogy most már ne legyen lelkiismeret-furdalásuk, ha nem támogatják a gyereket, bőven megtették, ami tőlük telt.

A gyereknek meg annyit, hogy ne is gondoljon arra, hogy majd még a szüleitől kér pénzt erre-arra, az már túlzás lenne. Ha jómódú szülők gyereke lenne, akkor elvárható lenne még a támogatás, de így, hogy nagyon kéne nekik is a pénz, így már nem szabad több pénzt elfogani.

Most már meg kell, hogy álljon a saját lábán a gyerek. Majd keres másik munkát, amiből fedezni tudja a kiadásait.

2021. aug. 9. 20:27
 8/16 A kérdező kommentje:

A kisebb garzonok 100 ezer körül mozognak, a szobaárak 70-80 ezer. Nem teljes megoldás, de kisebb előrelépés valóban lehet a szobabérlés. Jó esetben csak 70 ezret kell előteremteni.

A munkahely váltás sem elvetendő ötlet, még úgy sem, hogy a légkör jó. Talán van esély máshol többre.

Amúgy sajnos nagyon sokan dolgoznak olyan kevés pénzért, amiért felkelni sem lenne érdemes, még itt Pesten is.

2021. aug. 9. 20:39
 9/16 anonim ***** válasza:
76%
Én a szüleid helyében eleve nem is fizettem volna egy teljes lakást, csak egy szobát! Ez elég nagy luxus így, hogy nekik alig maradt pénzük. Nem is értem őket.
2021. aug. 9. 20:44
 10/16 A kérdező kommentje:
Nem én vagyok a gyerek. A szülők álláspontját ebben nem tudom megindokolni, csak megtippelni. Szerintem féltették attól hogy egy idegennel lakjon.
2021. aug. 9. 21:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!