Akinek van szabadideje munka mellett, az hogyan csinálja?
5 éve dolgozom és magamon is, máson is azt látom, hogy lényegében a munka mellett semmire sincs idő. Akik gyerekesek, konkrétan úgy szoktak panaszkodni, mint a vízfolyás és meg is értem őket.
Jelenleg tanulok, de ugyebár nyári szünet van.
Felkelek reggel, mostanában nálam is relatív gyors készülődés, a reggelit már bent a gép előtt szoktam megenni. Az út bicajjal 40 perc plusz zuhany, tömegközlekedés átlag 50-55 perc.
Beérek 9 körül, rugalmas munkaidőnk van. Ha 9-re értem be, 17:40-ig kell bent lenni (hogy nullára jöjjön ki az ember), de egyfelől gyakori a túlóra, másfelől a suli mínuszát nyáron tudom elégetni. Tehát átlag 18-ig bent vagyok.
Hazaérek 19-re vagy 19 előtt pár perccel.
Kis házimunka. Ha bicajoztam, sokszor hátizomra, karra edzek kicsit, ha tömegközlekedtem, akkor olykor komplexebben edzek. Előkészületek másnapra, vacsorakészítés.
Mire leülök, 20:30-21:00 van. Ekkor eszem meg a vacsorát és annyira kimerült vagyok lelkileg, idegileg, hogy össze-vissza szörfölök csak a neten, esetleg háttérzajnak megy egy nagyon színvonaltalan magyar sorozat manapság. Hobbim lenne a rajzolás, színezés, horgolás, de ezekre semmi erőm.
Home office-os napokon nem 2-2,5 órával, hanem csak 1 órával kevesebbet alszom az igényemnél. Általában home office-os napokon megyek uszodába, többek között mert közelebb van hazulról a kedvenc uszodám.
Emberekkel általában hétvégente találkozom és akkor igyekszem élményeket szerezni, nem minden hétvégén, mert az leszívna, de sokszor.
Emellett a lakás szalad, sokszor a szárítóról öltözködöm, a robotporszívó takarít, de ennyi. Online vásárolok, ritkán főzök, pedig egészségügyi okokból nem ártana.
A sulit eddig a távoktatás miatt bírtam valamennyire, multitasking, nem olyan fontos órák ellógása, igen némi csalás és elmondhatatlanul sok sírás, idegeskedés, depressziós hangulat...
A nyárra jellemző időhiányomat pedig tökátlagosnak érzem. A szomszédaim ha megállítanak, már előre tudom, hogy arról lesz szó, hogy éjfélig a dolgaikat csinálják, ahogy gyerekes keresztanyámból is csak dől a panasz, hogy regényt olvasni sincs ideje esténként, volt kollégám pedig lefekvés után hallgatott hangoskönyvet, mert akkor tudott rá időt szakítani.
HOGYAN csinálja az, akinek van ideje a dolgokra?
Amúgy nálam alapvetően az elv, hogy hétköznap "robotolás" dolgozom amennyit kell, de azért nem is ölöm meg magam. Cserébe hétvége az kikapcsolódás.
Alap elvem, hogy a 2 napból legyen egy nap aktív kikapcsolódás, kimozdulás, túrázás, sport, múzeum, rendezvény, bármi. Hogy azt mondhassam "megérte" a nap. És cserébe a másik napot nyugodt szívvel töltöm otthon pihenve a lakásban.
Metionin
Az én alvásigényem 9 óra, akkor érzem azt, hogy tényleg kialudtam magam és hétvégén sem kívánok 10-12 óra alvást. Elvagyok kevesebbel is, sőt, nem kávézom (nem is hat és nem is szabad), de a reggeleim horrorok illetve napközben sem vagyok 100%-os.
Úgyhogy nem vagy semmi. :)
Ha már alvásmennyiség, alapvetően azt látom, hogy pont az időhiány miatt divat lecsípni az alvásból, igen ám, de az emberek napi 2-3-4 kávét is megisznak (nem mindenki, de sokan), esetleg mellette kólát, energiaitalt IS és egész nap álmosságra panaszkodnak, sokszor nemcsak panaszkodnak, hanem látni is rajtuk.
Tehát szerintem így nem mondhatni, hogy elég nekik az 5-7 óra alvás.
The truth is out there
A hétvége beosztása egészen tetszik így otthonülő emberként. Még észben is fogom tartani és majd ha nem fogok tanulni, megpróbálkozom vele.
Viszont nekem sohase ment, hogy amikor csinálok valamit, nagyon csinálom, amikor nem, akkor nagyon nem.
Mindenben a folyamatosan kis őrlángon égő vagyok.
Általában hétvégén is tanulok, hogy hétköznap esténként is picit pihenhessek. Utáltam a hétfőtől-csütörtökig hosszú munkaidőt és nem hatott meg, hogy cserében a péntek rövidebb. De sportban is ilyen vagyok, hogy például túrázni, bringázni egyenletes, az átlagnál lassabb tempóban, viszont megállás nélkül. Futni is belegyaloglás nélkül, egyenletesen, de lassan.
Az estét illetően.. Én sportolok eleget, sokszor nem lenne hozzá kedvem, de muszáj. Tanulok rendesen. A munkám szellemileg fárasztó. Igyekszem élményeket gyűjteni, holott az a típus vagyok, aki ha elengedné magát, hetekig ki se mozdulna. Esténként hadd mondjam ki azt, hogy igenis hulla vagyok ahhoz, hogy bármi értelmeset csináljak.
14
Engem a mostani nyár ijeszt meg. 2019-ben és 20-ban tanultam amúgy nyáron is, 19-ben iskolában IS.
Ezúttal nem, és hazaérek tényleg 19-re (pluszmínusz pár perc), leülök 20:30-21 között és 23-kor már aludni kellene.
És mostanában rohanok reggel (az a típus vagyok, aki szíve szerint fél órát reggelizne otthon, stb), a lakás úszik, nem főzök (holott két betegség miatti diéta miatt kellene, lehet meg se úszom majd plusz a pénz se vet fel), robotporszívó takarít, online vásárolok, tehát az se mondható, hogy ezeket nem ütemezem jól vagy ezeket csinálom lassan.
A 9 óra alvás már nem az egészséges kategória, egy 20 év feletti felnőttnek bőven elég kell hogy legyen 7-8 óra, így máris lenne +1 órád. Napi 1-2 kávé meg belefér és nem egészségtelen.
Sőt, nekem olyan alacsony a vérnyomásom reggel (90/60), hogy 2 kávé nélkül ki sem tudok menni az utcára, nemhogy funkcionálni egész nap, úgy szédülök. A háziorvosom szerint akár 10-et is ihatnék egy nap, az sem ártana, mert 4-5 kávé után is alacsony a vérnyomásom (100/70-110/80). Nagyon sokan vannak így, mint én, hogy kávé/koffein nélkül kb el is ájulnának.
Én reflux miatt nem ihatok kávét, de még sohasem hatott.
Viszont természetellenesnek érzem, ha valaki anélkül nem bír létezni, vagy na jó, 1-2-nél több kell neki.
A felnőttek alvásigénye 7-9 óra.
Nem szoktam 9-et aludni (sajnos), a kifejtésben pont ennek az ellenkezőjét írtam. Viszont a szervezetem visszaköveteli hétvégén.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!