3 hetes bérfizetési csúszás esetén (nyaralás miatt) mit lehet tenni?
Egy nagyon faramuci munkaügyi kérdést szeretnék feltenni, hogy mit lehet tenni a helyzetben, egyáltalán lehet-e, érdemes-e?
A munkahelyemen készpénzben kapom a fizetést. Én kértem így még évekkel ezelőtt amikor ide jöttem. Nem került bele ez a szerződésbe, de én kértem ezt valóban.
Kivettem a nyári „nagy“ szabadságot, 15 nap, vagyis 3 hétig nem megyek.
És a szabi legeleje pont a fizetésnapra esett amikor is én már nem voltam ott mert elutaztam.
Kértem telefonon a főnököt hogy most kivételesen utalja el a bért, mert nem tudom kézben átvenni.
Nem utalta. Azt mondták kp-ben odaadják akkor veszem át amikor akarom, akármely nap de el nem utalják.
Márpedig én 3 hétig biztos nem vehetem át, mert ott se vagyok.
Tehát akkor végső soron majd 3 hetes késéssel kapok bért?
Ez van így jártam, vagy lehet valamit tenni?
Mert nekem egy jogász azt mondta korábban, hogy a munkáltató felelőssége hogy a bér megfizetésre kerüljön hó 10-ig. De hogy ebben a szituban ez a szabály hogyan értelmezhető azt nem tudom! A cég adná a pénzt, de én vagyok akadályoztatva, ugyanakkor el is utalhatná kérdés miért nem utalja. Számlaszámomat tudja. Nem sértene vele szerződést mert abban a bérfizetés módja nem szerepel.
Kötelessége kifizetni 10-ig. Viszont jelen helyzetben te nem veszed fel, akadályoztatva vagy. Munkaügyi bírósághoz fordulhatsz, ha van bármilyen bizonyítékod arról, hogy te kérted a fizetésed utalását xy bankszámlaszámra. De azzal érdemes tisztában lenned, hogy évekig is elhúzódhat a per és max késedelmi kamatot kaphatsz pluszban, de a munkahelyedről valószínűleg kirúgnak valami mondvacsinált okkal.
Általában elég megemlíteni, hogy ügyvédhez fogsz fordulni, ha nem kapsz bért.
Nem sért vele szabályt, mert nem lenne szabályos átutalni. Nem ilyen egyszerű, hogy csak bepötyögik a netbankba, hogy erre a számlaszámra utalják. Ez papírmunkával jár, és neked azokat a papírokat alá is kell írni.
Nem vagy akadályoztatva, hiszen nem önhibádon kívül nem tudod a béred átvenni. Elmentél nyaralni, ami egyéni szoc. probléma. Tudtad mikor van fizetés, ráadásul gondolom a szabi kikérése és az utazás előtt lett volna időd átgondolni, és megbeszélni a főnökkel, hogyan jut el hozzád a bér.
"és neked azokat a papírokat alá is kell írni."
Mit kéne aláírni? Ne szédíts! Melóhelyen szóltam hogy a fizumat ezentúl utalva kérem, itt egy papírfecni rajta a számlaszámom és kész. Utalták. Ennyi.
Nulla cécó.
"hogy te kérted minimum."
hát akkor tessék a gyakorlat. én semmit se írtam alá, számlaszámomat megadtam egy fecnin és csá.
mit kell ezen vergődni?
MT 157. § (1) A munkabért a tárgyhónapot követő hónap tizedik napjáig ki kell fizetni.
158. § (1) * A munkabért készpénzben vagy a munkavállaló által meghatározott fizetési számlára utalással kell kifizetni.
159§ (4) A szabadság megkezdése előtti munkanapon ki kell fizetni
a) a szabadság idejére eső bérfizetési napon esedékes, valamint
b) az igénybe vett szabadság idejére járó munkabért.
megjött a jogász válasza is:
A munka törvénykönye 159. § (4) bekezdése értelmében:
(4) A szabadság megkezdése előtti munkanapon ki kell fizetni
a) a szabadság idejére eső bérfizetési napon esedékes, valamint
b) az igénybe vett szabadság idejére járó munkabért.
tehát a cégnek elutazásom ELŐTT oda kellett volna adni a bért, mivel kb 4 hónapja igényeltem a szabit így azóta tudják mikor megyek szabira...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!