Kezdőoldal » Emberek » Munkahely, kollégák » Új kolléga a láthatáron?

Új kolléga a láthatáron?

Figyelt kérdés

Úgy tűnik, hamarosan új kolléga érkezik a céghez, akit az egyik főnök ajánlott be, a megpályázott pozíció jóval végzettsége alatti, eddig kizárólag vezetői pozíciókban volt. Én fogom interjúztatni, és bevallom, nekem kényelmetlen ez, ugyanis idősebb, több a tapasztalata és az enyémhez képest magasabb végzettsége van (elvileg én lennék a vezetője majd a jövőben).

Egykori kollégái szerint egy áskálódós, energiavámpír személyiség, így tartok tőle (és valahol részéről talán jogos is), hogy az én helyemre jönne, viszont nem szeretném a saját főnökömet én "felvenni".

A fent leírt gondolatok kissé gyerekesnek tűnhetnek, de valami elképesztő hátszéllel jön, ami visszatetsző nekem (mivel van ismeretsége nálunk, elég szemelyes hangvételűre veszi az emailezést/telefonos egyeztetést is). Egyrészt tartok a bérfeszültségtől, másrészt, hogy koordináljak valakit, aki vezetői babérokra törekszik (utalt rá, amikor az önéletrajzát elküldte a kollégának).

Nektek kényelmetlen lenne egy ilyen szituáció? Mi lenne a jó megoldás?

2021. jún. 26. 04:33
1 2 3
 1/21 anonim ***** válasza:
100%

Egyrészt jogosan tartasz tőle, a fejedre fog nőni. Másrészt ez nem biztos, hogy baj. Aki nem vezető típus, az csak szenved a vezetői pozícióban, de a hatalmat nehéz már lejjebb adni. Pedig csak akkor van béke és egyensúly a falkában, ha a legerősebb van az élen. Ha a falkasorrend megbomlik, akár azért, mert bekerül a csapatba egy erősebb, de rangsorba alulra vagy azért, mert valakit alulról megtesznek fejesnek, ilyenkor nagyon sok harc és békétlenség következik. Csak azok nem félnek szakmailag jó munkaerőt felvenni, akik szintén profik a szakmájukban és nyilván egy karizmatikus embertől sem riad meg egy határozott és jó vezető. Sajnos a cég színvonalát meg fogja határozni az, hogy kit tettek meg vezetőnek, mert az illető nem fog maga fölé választani senkit. Tehát olyanokat fog felvenni, akik az ő pozícióját nem veszélyeztetik, mert sem végzettségben, sem kisugárzásban nem állnak fölötte. Ez teljesen érthető reakció, aki itt hibás, az az, aki hatalmat ad valakinek, aki nem alkalmas vezetésre. De ne írd le magad, mert a vezetés tanulható, sőt, menet közben érik be az ember (vagy soha). Amúgy annyira rossz lenne neked beosztottként?

Én szívesen átadtam volna a vezetést, csak akinek átadhattam volna, az szakmailag egy nagyon fontos területen alattam volt. Viszont kisugárzásban ő sokkal erőteljesebb, előtérbe valóbb ember. Én is jobban érezném magam beosztottként. Csak azért nem merem átadni neki a vezetést, mert leosztana rám egy csomó olyan feladatot, amit ő nem tud megcsinálni és gyakorlatilag végezhetném ugyanazt a gányadék munkát amiért cserébe most legalább kötetlen a munkaidőm.

2021. jún. 26. 04:49
 2/21 A kérdező kommentje:

Eddig is vezető pozícióban voltam, ugyanennél a cégnél, csak más osztályon.

Én nyilván nem vezetőként mentem a cèghez, viszont egy újonnan alakuló osztályról van szó, ahol perpillanat a szakmai oldalt egyedül viszem, a csapatba nincs még más rajtam kívül, erre a pozícióra várok fél éve, plusz képzést is elvègeztem a cél érdekében. (Azaz perpillanat 11 évnyi egyetemi tanulmány és 4 diploma van a hátam mögött) Tehát nem gondolom magam alulképzettnek.

Beosztottként sem rossz egyébként az élet, de akkor ezt az elején kell közölni szerintem, hogy tiszta lapokkal induljunk.

Az új kolléga tapasztalat alapján a felettesemnél jobb, neki kb. 20 év tapasztalata van, a főnökömnek kb. 8-10 év. Végzettségben egy kategória. Tehát ezek alapján kb. helyet is cserélhetnének.

2021. jún. 26. 05:19
 3/21 anonim ***** válasza:
100%

Egykori kollégái szerint ilyen

Ne haragudj

Honnan tudod,hogy ő ki és kik voltak a kollégái

Minden éremnek két oldala van

Új munkahelyem az interjú során kért tőlem pár telefonszámot,hogy ő beszélni szeretne a főnökkel és pár kollégával,hogy én milyen voltam náluk,hogyan dolgoztam

Mindennek elhordtak a volt kollégáim,az interjuztato nő rá kérdezett mégis mi ez és elmeséltem neki,hogy egy begyoposodott nőszemélyek, akiknek élete sincsen,jobban szeretnek másokkal foglalkozni , hogy ki mikor hol merre meddig mit csinál,sokszor hátrányos megkülönböztetés ért,folyamatosan azt kaptam,hogy te vagy itt a legfiatalabb neked kell többet dolgozni,kérdezem én mégis miért?,ha ugyanaaz a munkakör neki is,és nekem is, ugyanazért a pénzért és ahelyett,hogy csapatmunka lenne minden rám hárítanának.

Miért vagy fáradt 25 évesen,mi lesz veled 40-50 évesen.

Neked nem szabad fáradtnak lenni, bírnod kell.

Állandóan megaláztak, kiutáltak

Tökre az ellentetje vagyok annak akinek elmondtak

Én a kollégák szavára nem adnék

Lehet,hogy kellemesen fogsz csalódni

2021. jún. 26. 05:56
 4/21 A kérdező kommentje:
Ez durva sztori #3, ilyet még nem is hallottam. Sajnálom.
2021. jún. 26. 05:59
 5/21 anonim ***** válasza:
Mennyire kapsz szabadkezet a döntésben? Mert az pl. teljesen legitim elutasítási ok, hogy nem tudnál vele együtt dolgozni, és hogy nem főnököt keresel. Mert ha valaki tényleg főnök akar lenni 20+ év tapasztalattal, azt látod az interjún. De ha nem, akkor rá is kérdezhetsz.
2021. jún. 26. 06:15
 6/21 anonim ***** válasza:
100%

#3 vagyok

25 éves vagyok,a volt munkahelyem javarészt 55-60 évesek voltak

Begyoposodott nőszemélyek

Sokat elárul magáról egy cég,hogy miért nincsenek 20-30 évesek is

Ja amúgy mellesleg ők voltak azok,akik kijártak óránként egy 20 perces cigire,kávé szünetre volt,hogy nem akart dolgozni inkább elment pletyálni máshoz órákra, azt hazudták össze az állásinterjúztato nőnek,hogy ezeket én csináltam.

Szerencsére normális volt az interjuztato és hitt nekem,ráadásul nem is cigizek

2021. jún. 26. 06:17
 7/21 A kérdező kommentje:

#5, köszönöm. Igen, tervezek rákérdezni. Eléggé szabad kezet kapok egyébként és tökre tetszene az új csapatom, a jelöltek alapján. Ezt a kollégát be se akartam hívni, a főnököm mondta, hogy hívjuk be.

Egyébként futólag ismerem (ő szerintem nem tudja, hogy most hol dolgozom) és nekem sincs túl jó tapasztalatom vele, ezért se szeretnék vele dolgozni.

2021. jún. 26. 06:21
 8/21 anonim ***** válasza:
Kérdező, ha megvolt az interjú, megírod, mi lett a vége? Engem érdekelne, hogy hogyan folytatódik a történet.
2021. jún. 26. 11:58
 9/21 A kérdező kommentje:
Mindenképpen írok :)
2021. jún. 26. 13:03
 10/21 anonim ***** válasza:
100%

"perpillanat 11 évnyi egyetemi tanulmány és 4 diploma van a hátam mögött"

Ha ez releváns, munkaerőpiaci értéket jelentő szakmai képzettség lenne, akkor már mennék is máshova egy ilyen bennfentes helyről, mert kisujjamból kiráznék egy jobb pozíciót máshol.

Egyébként ha még csak most állítod össze a csapatot, akkor interjúztasd, aztán mondd azt, hogy nem felel meg. De legyen meg az elképzeld csapat a többi pályázóból. Ha ennek ellenére rád akarják erőltetni, akkor megint csak le kell lépni, mert nem csak ilyen téren fognak korlátozni, mint vezető. Annál meg nincs rosszabb, ha átnyúlnak a fejed felett.

2021. jún. 26. 15:17
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!