A HR egy teljesen felesleges álszakma?
Nem látom, hogy mi a kézzelfogható szerepük egy cégnél.
Egy HR-es feladata röviden ugye az, hogy hozzáértő, motivált munkaerőt biztosítson a cég számára (nagyon komolynak hangzik). Első kérdésem az, hogy ezt miért ne tudná megoldani a helyi osztály- /részlegvezető annál is inkább, mert a HR-essel ellentétben ő ismeri a konkrét csapatot, maga is közöttük dolgozik? Hogyan választja ki pl. egy HR-es a munkaerőt az adott közösségre specializálva, ha nem is ismeri az ott dolgozó embereket?
Egy példa: én médiában, művészeti ágon dolgozom, sok nálunk a különc. Ki volt szervezve egy HR-es cégnek a munkaerőszerzés, akik olyanokkal utasították vissza a jelentkezőket, hogy pl. tetoválása volt végig a karján, meg azzal, hogy a fészbuk odalán fűvel kapcsolatos viccelődések vannak - jelzem, hogy ebben a szakmában az a ritkaság, ha valaki nem tolt még füvet vagy kokaint. Ezt kideríteni (megnézni egy fészbuk oldalt) amúgy nagyon nagy kutatómunka lehetett. A porfóliójukat ráadásul továbbküldték nekünk, jelezve, hogy ők nem értik a mi szakmánkat - ez rendben is van, de akkor mégis mihez ért? :)
Másrészt, amikor interjúztattak, mindig volt a HR-t követően magával a részlegvezetővel, vagy pár prominensebb jövőbeli kollégával is interjúm. Nincs kétségem affelől, hogy itt dőlt el valójában a felvételem, nem pedig a HR-es trükkösnek szánt kérdésein, mint pl. hogy a barátaim mit mondanának rólam...
Mit godnoltok, mi az, amit konkrétan egy HR-es jobban csinál, vagy egyáltalán megcsinál, mint ami nélkülük is megtörténne egy felvételiztetéskor? Mert én leginkább eddig csak akadálynak éreztem a rajtuk keresztül történő kommunikációt, ami a cégnek is csak többletproblémát okoz, mintsem bármiféle hasznot hajt.
16:
ezt az álprofi kódnyelvet is imádom:
"Talent Acquisition - Toborzás"
:DDD
Ugye a sima toborzás vagy recruiting nem hangzik olyan jól, ezt bárki meg tudja csinálni (amúgy ja), de nem, ide egy HR-es kell csúcsfizetésért, aki "talenteket" hajt fel, mintha az minden sarkon megteremne.
Aztán meg dönt az alapján, hogy mennyire jön be neki a pasi - mert ebben a szakmában túlnyomórészt ugye máshoz nem igazán értő nőkről beszélünk.
A HR egy baromi fontos poszt lenne a cégeknél, de 10-ből 9 háeresnek lövése sincs hogyan lehet az adott munkára a megfelelő embert alkalmazni. És sajnos a cégvezetők nagy része is munkabér kiszámoló részleggé alacsonyítja a HR-t.
Szóval a probléma eléggé mélyen gyökerezik.
Nálunk (több ezer fős multi), a HR nélkül 2-3 nap alatt összeomlana az egész cég.
Mielőtt elkezdtem dolgozni itt, előtte én sem tudtam elképzelni, hogy mi a fenét csinálhatnak. Aztán rájöttem, hogy az irodai munkakörök közül rajtuk van szinte a legtöbb felelősség.
Le lehet engem pontozni, ettől még nem a részlegvezető, vagy akármelyik kolléga feladata a munkaerő felkutatása, szűrése.
Én egy nem túl nagy 25-30 fő cégnél vagyok. Itt nincs HR. Ami nagy szopás azoknak a kollégáknak, akik kénytelenek a munkájuk mellett a HR feladatokat is ellátni, szűrni, interjúztatni a jelentkezőket. Nincs is kapacitásunk arra, hogy hirdetéseket kezeljünk, embereket keressünk meg, amit én elég nagy hibának látok.
Kicsit olyan ez az egész, mintha azon vitatkoznánk, hogy nem kell a takarító, mert hát fel tudja mosni minden kolléga maga után a WC-t és porszívózni is tud. Meg úgy alapvetően osszák be, hogy mikor ki takarítson.
Egyszerűen nem ez a dolguk.
28: szívemből szóltál.
Érdekes ez a felhozatal amúgy, hogy tényleg emnnyire komolyan vehető ez a szakma, hogy pályakezdő, éretlen kis csinoskákkal van jellemzően tele. Nem látsz egyetlen tapasztalt vén rókát, amire lehet persze mondani, hogy fiatal a szakma, de egy olyan veterán, aki sokat dolgozott mondjuk vezetőként és ismeri őket, nem egy akadna. De ezeknek valamiért nincs helyük ebben a szakmában.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!